Škandal v Stožicah: Zoran Predin udaril sodnika

Dvoboj evropskega pokala med košarkarji Uniona Olimpije in Budivelnika je slovenski pevec začinil s huligansko gesto.

Objavljeno
19. februar 2014 22.17
Posodobljeno
19. februar 2014 22.50
KOŠARKA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana – Zorana Predina je pristransko sojenje tako razbesnilo, da je po koncu tekme prišel na igrišče in od zadaj udaril enega od sodnikov.

Sodniki so ravno odhajali z igrišča v garderobo v spremstvu varnostnikov, ko je mednje planil avtor Praslovana in s pestjo od zadaj udaril po glavi enega od sodnikov. Po tem zahrbtnem dejanju sta priljubljenega pevca, sicer vnetega navijača, odvlekla stran varnostnik in košarkar Olimpije Dino Murić.

Zadnje kolo evropskega pokala med Unionom Olimpijo in Budivelnikom rezultatsko – vsaj za Ljubljančane – ni odločalo o ničemer več.

Predinova huliganska in škandalozna poteza, ki bo še dolgo dvigala prah, ni bila dostojna za avtorja uradne himne lanskega eurobasketa na slovenskih tleh.

Obenem pa je v hudo zagato spravila ljubljanski klub, ki lahko le upa, da bodo sankcije pristojnih po neljubem dogodku, ki mu na evropskih parketih ni para, čim bolj milostne.

Predin, sicer reden gost športnih dogodkov, velja za velikega privrženca zmajev, tokrat pa se je spozabil in klubu naredil medvedjo uslugo. Možje postave so mu takoj izdali plačilni nalog. »Sodniku sem hotel povedati svoje mnenje. Ko sem krilil okrog njega, me je k sreči zadržal redar. V hipu sem se pomiril in takoj mi je bilo žal, da sem se tako odzval. V navijaškem žaru se mi je sodniška krivica zdela prehuda. To si bom zapomnil in verjetno ne bom več ponovil. Tako se navijači ne smejo obnašati in tudi jaz se ne bom,« se je na MMC RTV Slovenija pokesal Predin.

Predinov opis incidenta ni najbolj natančen. Iz naključnega videoposnetka, objavljenega na Instagramu, je razvidno, da ni ravno krilil okrog sodnika, temveč ga je zares udaril.

Privržence ljubljanskega moštva je sicer najbolj razburila sodniška poteza 17 sekund pred zadnjim piskom sirene, ko je Budivelnik pri vodstvu s 85:83 izvajal avt s strani, a je podajo prestregel Luka Rupnik, sodniki pa so videli prestop in namesto protinapada zmajev žogo dodelili gostom, ki so se veselili zanje nujno potrebne zmage s 87:83.

Takoj po tekmi so se s sporočilom za javnost oglasili tudi v klubu. »V dvorani Stožice smo bili takoj po končani vročekrvni tekmi med Unionom Olimpijo in ukrajinskim Budivelnikom priča tudi neljubemu dogodku, ko je gledalec poskušal fizično obračunati z enim od sodnikov. V KK Union Olimpija smo dolžni pojasniti, da je na zahtevo glavnega sodnika tik pred zaključkom tekme varnostna služba zaščitila prvo vrsto ob parketu, ki se je nekoliko bolj burno odzvala na sodniške odločitve, zahteve po odstranitvi gledalcev pa ni bilo. Sodnik je odredil nadaljevanje igranja tekme. Po končanem dvoboju se je omenjenemu posamezniku vendarle posrečilo prebiti do enega od sodnikov, ki je zapuščal parket v spremstvu varnostne službe. V KK Union Olimpija neljubi dogodek obžalujemo in bomo zanj skupaj z varnostno službo v skladu s pravili tudi odgovarjali. Sočasno bomo na košarkarsko organizacijo ULEB naslovili tudi uradno pismo z zahtevo po pregledu posnetka tekme, ki po našem prepričanju tudi po zaslugi slabo opravljenega dela uradnih oseb ni potekala v zdravem športnem duhu, ki bi ga bilo od tekmovanja, kot je evropski pokal, pričakovati,« so zapisali v ljubljanskem kolektivu.

Nekaj ur po incidentu se je z javnim sporočilom oglasil tudi Predin: »Spoštovani g. sodnik Luis Lopes, KK Olimpija in športni navijači! Globoko se sramujem svojega nedopustnega dejanja po včerajšnji tekmi. Ne glede na to, da sem popolnoma izgubil nadzor nad sabo, ni nobenega opravičila za moje obnašanje. Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, še posebej sodniku Lopesu. Upam, da ga nisem poškodoval, saj to ni bil moj namen. Iskreno se opravičujem KK Olimpija, da sem izrabil njeno zaupanje, ko mi je dovolila nakup sezonske vstopnice ob robu igrišča. Opravičujem se vsem pravim navijačem, saj še vedno trdim, da je takšno obnašanje nedopustno, ker podpiram samo športno in fer navijanje. V prihodnje se odpovedujem obisku tekem, saj očitno ne znam krotiti svojih čustev. Obžalujem, da sem s svojim obnašanjem demonstriral slab zgled za mlajše navijaške navdušence. Želim si, da se takšno obnašanje na nobeni tekmi nikoli več ne ponovi. Prosim, posredujte moje opravičilo medijem.«

Union Olimpija : Budivelnik 83:87 (62:64, 40:45, 17:22)

Dvorana Stožice, gledalcev 2600, sodniki Lopes (Portugalska), Paternico (Italija) in Perea (Španija).

Union Olimpija: Rupnik 15 (8:9), Salin 3, Murić 13 (1:2), Gailius 21 (4:6), Vladović 5, Omić 21 (3:6), Stepheson 5 (1:2).

Budivelnik: Ahearm 18 (9:9), Lavrinovič 18 (4:4), Drozdov 2, Salenga 2 (2:2), Strelnieks 6 (4:5), Anisimov 6 (2:2), Minard 18 (4:4), Summers 17 (3:7).

Prosti meti: Union Olimpija 17:25, Budivelnik 28:33.

Trojke: Union Olimpija 4:13 (Rupnik, Salin, Gailius, Vladović), Budivelnik 5:11 (Lavrinovič 2, Summers 2, Ahearn).

Osebne napake: Union Olimpija 26, Budivelnik 23.

Pet osebnih: Lavrinovič (36.).