Slatinčani še ne želijo na počitnice

Rogaška po zmagi v Laškem ostaja v igri za uvrstitev v finale košarkarskega državnega prvenstva. 

Objavljeno
11. maj 2017 01.16
Košarkaška tekma med Rogaško in Zlatorog Laško v Rogaški Slatini, 6. maj 2017 [Košarka,Rogaška,Zlatorog Laško,Rogaška Slatina]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Laško – Letošnje slovensko prvenstvo v košarki je morda res eno najbolj izenačenih doslej, a je vendarle kazalo, da se bosta oba polfinalna dvoboja končala z 2:0 v zmagah; prvič po letu 2013. Toda Rogaška je v zadnjih šestih minutah včerajšnjega soočenja v Laškem prekosila Zlatorog kar z 20:4 in izsilila še en dvoboj, ki bo jutri ob 18. uri v njeni dvorani.

Slatinčani se po domačem porazu niso odrekli želji, da bi se drugič uvrstili v finale DP. Potihem so še vedno razmišljali, da bi stopili celo korak višje kot pred dvema letoma, ko jih je v odločilnem dvoboju ugnal Tajfun. Začeli so odločno in si opomogli po vodstvu gostiteljev z 19:14, toda od 13. minute, ko so pripravili zasuk ter s koši svojih ameriških okrepitev Darwina Davisa in Taylorja Johnsa prišli do prednosti 17:26, pa vse do finiša so morali loviti Laščane. Takšno zasledovanje moštvom običajno vzame ogromno energije, a včeraj je imela Rogaška več kot dovolj moči.

V prvem polčasu je pri Zlatorogu ob branilcu Nejcu Bariču izstopal mladi krilni center Urban Durnik, ki je moral v zadnjih tednih stopiti v ospredje po poškodbi Igorja Tratnika. Tekmeci morda podcenjujejo njegove sposobnosti, toda potem, ko je v soboto zbral 12 točk, 5 skokov in 3 asistence, je včeraj dosegel devet točk že do polčasa. V nadaljevanju ni bil več med najvidnejšimi in tudi eden od ključnih adutov moštva Ramo Rizvić si ni naravnal roke; na koncu je izkoristil le tri od 13 metov iz igre.

To je kajpada pomenilo težavo za Laščane, toliko bolj, ker tudi tokrat niso mogli računati na izdatnejši prispevek košarkarjev s klopi. Včeraj so zmogli le osem točk, posledice pa so se začele kazati po vodstvu s 55:48 in 62:56 v 34. minuti. Zadnjo četrtino je Rogaška pod vodstvom 39-letnega jeklenega veterana Dragiše Drobnjaka (za dve 2:3, za tri 3:6) dobila kar s 27:11 in dvome razblinila še pred zaključno minuto igre.

»Rogaška je bila preprosto boljša. Mi nismo bili pravi. V dvoboj smo vstopili preslabo in premehko. Imeli smo kar nekaj priložnosti, da bi se oddaljili, a jih nismo izkoristili. V zadnji četrtini sta bila odločilna dejavnika napadalni skok Slatinčanov in zbranost. Na žalost nam ni pomagal niti domači teren. Predvsem si želim, da na tretji tekmi ne bi ponavljali današnjih napak,« je priznal trener Zlatoroga Aleš Pipan. Damjan Novaković je spregovoril o igri Rogaške: »Imeli smo precej težav. Teple so nas številne osebne napake, Tadej Ferme pa si je poškodoval glavo, zato so mu med tekmo zašili rano. Zaradi vsega smo imeli nekaj slabših trenutkov. V pravem času smo prevzeli vodstvo in si prigarali zmago, česar rezultat ne pokaže.«