Sljeme čaka na mraz

Prvi mož zagrebških tekem za svetovni pokal Vedran Pavlek še ni vrgel puške v koruzo.

Objavljeno
23. december 2015 19.23
*tlo*Zagreb
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana - Najboljši alpski smučarji in smučarke bi morali novo leto začeti s tekmami za svetovni pokal na Sljemenu nad Zagrebom. V koledarju Mednarodne smučarske zveze (FIS) imajo hrvaški prireditelji, ki vselej poskrbijo za odličnen športno-zabavni spektakel na hribu nad glavni mestom, rezerviran 3. januar za ženski slalom in 6. za moško preizkušnjo v isti disciplini. Vendar pa narava ne sodeluje z njimi, visoke temperature jim grenijo načrte. »Glede na trenutno stanje bomo zelo težko videli začrtane tekme na Sljemenu,« je za ORF povedal šef moških preizkušenj za svetovni pokal Markus Waldner.

Poklicali smo prvega moža zagrebških tekem Vedrana Pavleka. Čeprav je hrib gol, še ni vrgel puške v koruzo. »Progo smo imeli skorajda v popolnosti pripravljeno konec novembra. Odtlej pa do danes nismo več prižgali nobenega snežnega topa niti za minuto. Vremenska napoved prinaša visoke temperature vse do 29. t. m.,« je povedal Pavlek, ki se po omenjenem datumu nadeja najboljšega razpleta. »Snežno kontrolo bodo predstavniki FIS opravili v soboto. Lani smo imeli podobne težav,e pa smo kljub temu pozneje dobili zeleno luč,« se je spominjal borbe z naravo v prejšnji zimi.

Zagrebčani imajo na Sljemenu pripravljenih 34 snežnih topov. Če bo temperatura dosegla 5 stopinj Celzija pod ničlo, potrebujejo 48 ur za pripravo proge. Uspelo bi jim, če bi pritisnil mraz. »FIS nas bo v primeru ugodne napovedi čakal do zadnjega,« je še sporočil Pavlek. Medtem pa je v smučarskih krogih zaokrožila vest, da bi v primeru odpovedi tekme lahko nadomestili v Santa Caterini.

Lani sta na Sljemenu slavila Američanka Mikaela Shiffrin (letos poškodovana) in prvi mož svetovnega pokala Marcel Hirscher.