Slovanu grozi stečaj

V košarkarskem klubu Slovan so pred mesecem dni razglasili prisilno poravnavo, nad klubom se zgrinjajo črni oblaki.

Objavljeno
27. november 2015 09.45
lvu košarka
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Enemu najstarejših košarkarskih klubov v Sloveniji, ljubljanskemu Slovanu, grozi izumrtje. Vodstvo kluba je namreč pred slabim mesecem razglasilo prisilno poravnavo, kar pomeni, da če klub v prihodnjih dveh mesecih ne bo našel skupnega jezika z upniki, bo košarkarski klub Slovan nehal obstajati oziroma šel v stečaj.

Položaj na Kodeljevem ni rožnat. Klub si je v preteklih letih nabral okoli 200.000 evrov dolga in ker je bil od poletja naprej insolventen, je moral po zakonu razglasiti stečaj oziroma prisilno poravnavo. Predsednik kluba in tudi njegov bivši igralec Miloš Paravinja je izbral slednje, saj prisilna poravnava vendarle daje možnost za pozitivno rešitev ali bolje rečeno nadaljnji obstoj kluba, ki je bil ustanovljen leta 1951 in skozi katerega, verjeli ali ne, je šlo 46 odstotkov slovenskih reprezentantov od osamosvojitve dalje.

Med upniki so v večini košarkarji, ki so v zadnjih sezonah branili rdečo barvo Slovana, dobrih deset odstotkov dolga pa pripada Košarkarski zvezi Slovenije (KZS). V prisilni poravnavi mora Slovan prepričati 60 odstotkov upnikov, da se strinjajo s sanacijo, ki predvideva poravnavo 30 odstotkov dolga v dobi petih let.

»Dolg je posledica nekaterih neposrečenih poslovnih odločitev v zadnjih letih, hkrati pa tudi izterjav nekdanjih igralcev izpred desetih ali več let. Niti najhujšemu sovražniku ne privoščim tega položaja. Med glavnimi upniki so moji bivši soigralci, prijatelji ... Moralna odgovornost je velika,« pravi Paravinja.

KZS se bori za prihodnost Slovana

Po podatkih Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je na vrhu seznama upnikov KZS, sledi Športno društvo SP7, košarkarja Stipe Modrić in Vjekoslav Petrović, finančna uprava ...

»Košarkarska zveza bo naredila vse, da ne pride do propada tako renomiranega kluba, kot je Slovan. Že lani smo bili priče propadu košarke v Mariboru in zagotovo si ne želimo še enega takega primera. Košarkarska zveza bo zagotovo potrdila sanacijski načrt, upam pa, da se bodo z njim strinjali tudi ostali upniki,« pravi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

V primeru, da sanacija kluba ne bo uspešna, bodo med glavnimi žrtvami mladi košarkarji. Slovan ima poleg dolge in uspešne tradicije nastopanja v članski konkurenci - pet sezon je igral v jugoslovanski prvi ligi, bil dvakrat finalist slovenskega prvenstva, pokalni finalist ter udeleženec lige Aba in pokala Korač - tudi močno košarkarsko zaledje. V klubu, katerega člani so bili med drugimi Goran Dragić, Rašo Nesterović, Jaka Lakovič, Uroš Slokar, Gašper Vidmar in Franci Volaj, je trenutno 90 mladih košarkarjev, še dodatnih 250 pa jih s klubom sodeluje preko lokalnih šol.