Slovenci po istanbulskih »nakupih« sodili pošteno

Obsojeni Fenerbahčejev predsednik Aziz Yildirim je razkril sporno prakso turških klubov. Tarča tudi sodniki v evroligi.

Objavljeno
17. september 2012 14.24
jer Kosarka Helios Domzale:Union Olimpija, sodn
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Predsednik športnega društva Fenerbahče Aziz Yildirim, ki je bil zaradi prirejanja nogometnih tekem obsojen na šest let in tri mesece zapora, očitno dobro pozna tudi manj prijetno plat košarke. Med pogovorom za turško televizijo NTV Spor je izrekel precej pikrih na račun sodnikov v evroligi.

»Praksa je, da ob vsakem prihodu v Istanbul prosijo predstavnike domačega kluba, naj jih odpeljejo v Veliki bazar. Tam si izberejo oblačila in draga darila, ki jih seveda plačajo klubi. Vsi to počnejo, saj gre za tradicijo pod organizacijo Turške košarkarske zveze, ki je že od nekdaj v veljavi,« je izstrelil Yildirim, ki je po letu bivanja za rešetkami trenutno na prostosti, dokler se ne bo o njegovem primeru izreklo še vrhovno sodišče. Fenerbahčejev predsednik vendarle meni, da ne gre za klasično podkupovanje. Pa čeprav pregovor, da prav nobeno kosilo ni brezplačno in da je treba uslugo prej ali slej vrniti, ni po naključju v veljavi že stoletja.

»Če bi bilo nakupovanje na račun turških klubov tako zavezujoče za sodnike, bi morali naši evroligaši dobiti večino tekem v domači dvorani. Kar seveda ne drži. Hkrati pa se vsi nekako otepajo ukiniti tradicijo, kot bi se bali, da bodo potem izgubili prav vsakič zaradi nezadovoljstva dovčerajšnjih prijateljev,« je pojasnil Aziz Yildirim.

Turkom bi resda težko očitali, da so na klubski sceni uživali privilegije; reprezentančna tekmovanja na turških tleh so že nekaj drugega. Podjetje Turkish Airlines je denimo glavni pokrovitelj evrolige in čeprav je bil zadnji finalni turnir tekmovanja v Istanbulu, se nobeno od treh tamkajšnjih moštev ni prebilo niti v četrtfinale. Fenerbahče je v uvodnem delu evrolige dobil tri od petih tekem v domači dvorani (izgubil je s Cajo Laboral s 66:69 in Bilbaom s 76:83) in dve od treh v »top 16« (klonil je proti Panathinaikosu kar s 56:77), Anadolu Efes je v prvem krogu doživel tri domače poraze (s Charleroijem 76:83, z Maccabijem 72:79 in z Realom 66:75) in v drugem še dva (z Olympiakosom 65:67 in s CSKA 65:82). Galatasaray je prav tako doživel tri poraze v svoji dvorani pred novim letom (z Unicsom 64:68, Barcelono 66:70 in Sieno 63:67), v nadaljevanju pa dobil vse tri dvoboje brez velike koristi.

Številni tesni porazi pričajo, da sodniki niso ogrožali svojega dobro plačanega statusa v evroligi. To velja tudi za Slovence. Sašo Pukl je na primer lani štirikrat sodil v Istanbulu in le enkrat je zmagalo domače moštvo (Fenerbahče proti Unicsu s 94:87), Matej Boltauzer pa je sodil na tekmi Anadolu Efes : Galatasaray 68:62.

Dobri poznavalci razmer vendarle opozarjajo na nevarno potezo vodstva evrolige, ki je na tekmah ukinilo funkcijo delegatov, in na vse večji vpliv športnih stav v košarki. Kajpada po vsej Evropi.