V soboto pričetek državnega prvenstva

V ligi Telemach se bodo v soboto začeli dvoboji prvega kola. Krka bo sodelovala od začetka, Olimpija od drugega dela.

Objavljeno
09. oktober 2014 21.42
vidic košarka
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - V soboto se bo pričela nova tekmovalna sezona domače lige Telemach, v kateri branijo naslov košarkarji Krke.

Slovenski državni in pokalni prvaki bodo v tej sezoni igrali že od samega začetka, saj nimajo evropskih preizkušenj, medtem ko se bo Union Olimpija tekmovanju priključila v drugem delu.

Moštva se bodo v prvem delu potegovala za pet mest, ostalih šest moštev pa se bo preselilo v ligo za obstanek, ki bo potekala po istem sistemu kot v minuli sezoni. Dve najboljši ekipi se bosta uvrstili v četrtfinale in imeli še teoretične možnosti za naslov prvaka, zadnjeuvrščena ekipa iz lige za obstanek se bo preselila v 2. SKL, četrto in petouvrščeni pa čaka razigravanje z drugo in tretjo ekipo iz 2. SKL.

Na prvih sobotnih tekmah državenga prvenstva se bosta pomerili moštvi Zlatorog in Hopsi ter Tajfun in Elektra (obe ob 19), sledila bo še tekma Portoroža in Heliosa (20). V torek bosta igrala Maribor in Grosbasket (20), za konec pa bo v sredo na sporedu tekma Šenčurja in Rogaške. Državni prvak Krka bo v prvem kolu prosta.

Krka prvi favorit

Ob odsotnosti Olimpije bo v prvem delu tekmovanja v nespornega favorita novomeška Krka, ki jo tudi v tej sezoni vodi Aleksandar Džikić:

»Po dolgem času bo Krka zaigrala že v prvem delu državnega prvenstva. Za našo ekipo bo to zagotovo zahtevno tekmovanje, saj bodo vse ekipe še toliko bolj motivirane, nasprotni igralci pa se bodo želeli dokazati. Z glavo bomo morali ostati pri stvari, sicer lahko zaidemo v težave. Kot pri večini ekip je tudi v Novem mestu igralski kader prevetren. Večina nosilcev igre iz minule sezone je odšla, ekipi pa se je pridružilo nekaj novih obrazov. Vsem želim čim bolj uspešno sezono ter čim manj poškodb,« je povedal igralec Krke Luka Lapornik.

Domžalčani z novim imenom in trenerjem

Po koncu pretekle sezone so se pri domžalskem prvoligašu zgodile velike spremembe. Domžalčani so se odrekli igranju v regionalni ligi Aba in se preimenovali v Helios Suns, obenem pa jih je zapustil trener Zmago Sagan, ki ga je nasledil Gregor Hafnar.

V Domžalah so dodobra spremenili podobo igralskega kadra. Pridružili so se mu Američani Austin Kerry Bragg, Kyle David Casey in Zena Ray Upshaw, Avstralec Majok Majok Maker ter domačina Aljaž Korošec in Esmir Rizvić.

»Naša predsezona je bila ena bolj turbolentnih v slovenskem prostoru. Naša ekipa sestoji iz lepe kombinacije štirih mladih košarkarjev iz tujine ter domačih perspektivnih fantov. Imamo visoke cilje, od katerih ne bežimo. Želimo si borbe za naslov prvaka. Večina ekipe je nove zato to ne bo tako lahko. Pripravljalne tekme nismo igrali v polnih postavah, zato verjamem, da bo šla celotna stvar, ko se bodo ti fantje med seboj še bolj spoznali, le še navzgor. Izpostavil bi Matica Rebca, na katerega v našem klubu polagamo največje upe. Seveda so tu poleg še ostali, a on bo tisti, ki bo vlekel naš voz, bil najbolj izpostavljen ter imel največjo odgovornost na parketu. Upam, da bo odigral čim bolje. Ne glede na vse ostajamo skromni. Zavedamo se, da so tudi ostale ekipe dobre ter da bomo mi za prikaz najboljših sposobnosti potrebovali nekaj časa. Upam, da se to zgodi čim prej,« je povedal Hafnar.

Udrih in Jagodnik še naprej udarna aduta Hopsov

Tudi Hopsi bodo v tej sezoni igrali pod vodstvom novega trenerja, to funkcijo bo opravljal Vladimir Rizman, ki bo na igrišču lahko računal na izkušnje Gorana Jagodnika in Sama Udriha.

»Pred Hopsi bo težka naloga, če bomo želeli ponoviti visoko uvrstitev iz minule sezone Lige Telemach. Ekipa je precej spremenjena, s petimi, šestimi novinci. Moštvo sestavljajo pretežno mlajši igralci, medtem ko bo igra najbolj slonela na izkušenejših košarkarjih - Jagodniku, Udrihu, Atanackoviću in Zolotiću. Upam, da se nas bodo težave s poškodbami ognile v čim večjem loku. Trenutno ima težave naš novi organizator igre Vuković, ki je zaradi počene kosti odsoten že štiri tedne. Sezono, ki bo naporna, saj so se vse ekipe dobro okrepile, tako začenjamo nekoliko oslabljeni. Naša želja je uvrstitev med najboljših pet zasedb, čas pa bo pokazal, če smo tega sposobni,« je pojasnil Rizman.

Tudi ostala moštva so precej pomladila svoje zasedbe, se odpovedala tujcem in prihodnost položila v roke mladih, domačih košarkarjev. Tako bo letos v ligi Telemach občutno manj tujcev, zaradi igranja Krke pa se obeta tudi nekoliko višje povprečno število gledalcev na tekmah. Ti bodo lahko tekme spremljali tako v dvoranah kot tudi v spletnih prenosih, ki so na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije zaživeli lani in so brez dvoma prijetna dopolnitev košarkarskega dogajanja v Sloveniji

 

Liga Telemach, 1. kolo

Sobota

Zlatorog Laško - Hopsi Polzela (19)

Tajfun - Elektra Šoštanj (19)

Portorož - Helios Suns (20)

Torek

Maribor Nova KBM - Grosbasket (20)

Sreda

Šenčur Gorenjska grdbena družba - Rogaška (20)