SP: Francozom bronasto odličje

Francoski košarkarji so na tekmi za tretje mesto premagali Litvo s 95:93 in si priborili prvo odličje na SP.

Objavljeno
13. september 2014 17.49
Spain Basketball World Cup
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Madrid - Francoski košarkarji so si na svetovnem prvenstvu priborili bron, potem ko so na tekmi za tretje mesto premagali Litvo s 95:93.

Galski petelini so s tem dosegli nov zgodovinski uspeh po lanskem naslovu evropskih prvakov, saj je to njihovo prvo odličje na svetovnih prvenstvih.

Francozi so nadzorovali večji del prvega polčasa - Litva je vodila le 16 sekund - in s pomočjo razpoloženega Nicolasa Batuma (13 točk) na odmor odšla s prednostjo 43:42. V drugem polčasu je sledil preobrat Litve, ki je v 27. minuti vodila za osem (62:54), pred zadnjo četrtino pa je imela sedem točk prednosti (71:64).

Tekma je bila napeta vse do zadnje minute, ko sta se moštvi izmenjevali na črti prostih metov. Zmagovalec je bil odločen šele v zadnji sekundi, ko je Mačiulis zadel prvi prosti met (93:95) in drugega nalašč zgrešil, skok pa so dobili Francozi in prvič v svoji zgodovini osvojili odličje na SP.

Pri Franciji je bil najboljši strelec Nicolas Batum s 27 točkami, pri Litvi pa Jonas Valančiunas s 25 točkami.

Svetovno prvenstvo se bo končalo z jutrišnjo finalno tekmo med ZDA in Srbijo (21).

 

Prva četrtina: Lauvergne povlekel francoski voz

Začetek tekme je zaznamoval francoski reprezentant Joffrey Lauvergne, ki je v prvih štirih minutah dosegel sedem točk in praktično lastnoročno poskrbel za prednost petih točk (7:2).

Kakovostna litovska reprezentanca ni dolgo opazovala strelskega niza svojih nasprotnikov in je s koši Paulliusa Jankunasa in Jonasa Mačiulisa v sedmi minuti povedla z 9:7.

Zaključek četrtine je pripadel Francozom, pri katerih je strelski primat prevzel Nicolas Batum in z osmimi točkami pomagal reprezentanci do vodstva z 22:19.

Druga četrtina: Litovci držali stik s Francozi

Litovski košarkarji so bili tudi v drugi četrtini povsem konkurenčni evropskim prvakom in so jim vseskozi »dihali za ovratnik« (25:27, 32:34, 34:36), predvsem po zaslugi večjega števila skokov (v 19. minuti je bilo razmerje 20:11).

Francozi so imeli v svojih vrstah le dva razpoložena igralca, Batuma (13 točk) in Lauvergna (11), vendar pa je imela reprezentanca odličen izkupiček meta za dve točki (13/16), kar je bilo dovolj, da je na odmor odšla z minimalno prednostjo (43:42).

Tretja četrtina: Litva do preobrata

Litovska reprezentanca, ki je v prvem polčasu vodila le pičlih 16 sekund, je odlično začela drugega. Renaldas Seibutis je najprej zadel za novo vodstvo (44:43), Donatas Motiejunas pa je v 23. minuti povišal prednost na štiri točke (50:46).

Francoski košarkarji so se v tretji četrtini znašli v težavah, saj jih je v igri držal le razpoloženi Batum (17 točk), ki pa se ni mogel sam kosati z Litovci. Ti so znali izkoristiti svojo premoč in so v 27. minuti s trojkama Pociusa in Jankunasa povedli za osem (62:54), svojo prednost pa so zadržali vse do konca četrtine (71:64).

Četrta četrtina: Francija slavila po bitki prostih metov

Francozi so se v zadnji četrtini obrnili na svojega prvega moža Nicolasa Batuma, ki jih ni razočaral, saj je dosegel pet izmed prvih devetih točk reprezentance, Lauvergne pa je v 34. minuti izenačil na 75:75. S tem pa še ni bilo konec francoskega niza, saj je Boris Diaw dve minuti kasneje rezultat obrnil v korist galskih petelinov (77:75), ki so zadnjo četrtino začeli z delnim izidom 13:4.

Sledil je hiter preobrat Litve, ki je s petimi zaporednimi točkami Valančiunasa znova povedla in tri minute pred koncem vodila z 80:77. Francija ni ostala dolžna svoji nasprotnici in ji je vrnila z enako mero. Mož odločitve je bil izkšeni Boris Diaw, ki je dosegel štiri točke za vodstvo z 82:80, nato pa je v zadnji minuti prodrl pod litovski koš in povišal na 84:80.

Litovcem je za preobrat preostalo 50 sekund, vendar so zapravili svoj napad in naredili osebno napako nad Heurtelom, ki je izkoristil oba prosta meta in Francijo povsem približal bronu (86:80). Prav Heurtel je imel pri rezultatu 82:86 znova prosta meta, vendar pa je oba zgrešil, kar je na drugi strani s tremi točkami kaznoval Juskevičius (85:86).

Litovska reprezentanca je znova naredila prekršek ned Heurtlom, ki je tokrat zadel oba prosta meta, do konca pa je bilo še petnajst sekund (88:85). V končnici so sledili številni prosti meti, pri Franciji sta bila po dvakrat natančna Heurtel in Diaw, pri Litvi pa Seibutis zadel vse štiri, Jasaitis pa le enega od dveh (90:92). Naposled je na črto prostih metov stopil še Batum, ki bi sedem sekund pred koncem lahko odločil dvoboj, a je bil uspešen le enkrat (93:90), na drugi strani pa je dvakrat zadel Valančiunas (92:93).

Tekma je bila odločena šele v zadnji sekundi, ko je Mačiulis zadel prvi prosti met (93:95), nato pa drugega nalašč zgrešil, vendar pa so Francozi dobili skok in prvič v svoji zgodovini osvojili odličje na SP.