SP v košarki: Američani v drugem polčasu deklasirali Litovce

Košarkarji ZDA so bili v prvem polfinalu boljši od Litve s 96:68.

Objavljeno
11. september 2014 20.03
BASKET-WC-2014-LTU-USA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Košarkarji Združenih držav Amerike so se kot prvi uvrstili v finale svetovnega prvenstva, potem ko so v Barceloni premagali Litvo s 96:68.

Litovci so bili konkurenčni le v prvem polčasu, po katerem so zaostajali za osem (35:43). Po odmoru so Američani le v tretji četrtini dosegli 33 točk, od tega jih je James Harden prispeval šestnajst, s čimer je bil zmagovalec dokončno odločen (76:49), zadnja četrtina pa ni prinesla senzacionalnega preobrata.

Pri Američanih je bil najboljši strelec Kyrie Irving z 18 točkami, Klay Thompson in James Harden sta jih prispevala po 16. Pri Litvi sta bila najučinkovitejša Mindaugas Kuzminskas in Jonas Valančiunas s 15 točkami.

Jutri bo na sporedu še druga polfinalna tekma med Francijo in Srbijo (22).

Prva četrtina: Litovci spodbudno začeli

Litovski košarkarji so dobro začeli tekmo in s pomočjo natančnega Adasa Juškevičiusa (prosti meti 4/4) po dveh minutah vodili s 6:4.

Ameriški selektor Mike Krzyewski je ob slabši igri svojega moštva hitro posegel po menjavah in Stephena Curryja zamenjal s Klayem Thompsonom, Jamesa Hardna pa z Derrickom Rosom. Američani tudi s svežima košarkarjema niso prikazali občutno boljše igre. Thompson je sicer v četrti minuti zadel trojko za prvo vodstvo ZDA (10:9), vendar je Litva odgovorila z delnim izidom 4:0 (13:10).

V zaključku četrtine so ZDA poskrbele za preobrat. Kyrie Irving in Klay Thompson sta zadela trojki, Derrick Rose pa je izkoristil oba prosta meta za delni izid 8:0 (18:13). Američani so po prvih desetih minutah vodili z 21:16.

Druga četrtina: Kuzminskas držal stik z Američani

Američani so v drugi četrtini utrdili svoje vodstvo. Sprva je za polnjenje koša skrbel Stephen Curry, ki je dosegel pet izmed prvih sedmih točk reprezentance (28:20), nato pa je Thompson v 13. minuti zadel trojko za prvo dvomestno prednost (32:22).

Litovski košarkarji so po sedmih minutah četrtine začasno ostali brez poškodovanega Darjuša Lavrinoviča. To za Litvo ni bilo usodno, saj je ob njegovi odsotnosti blestel Mindaugas Kuzminskas (12 točk in 7 skokov) in reprezentanci pomagal znižati zaostanek (30:36), izid polčasa pa je bil 43:35 v korist ZDA.

Pri Litvi je bil v prvem polčasu najbolj razpoložen Kuzminskas (12 točk), pri Američanih pa Klay Thompson (14).

Tretja četrtina: šov Jamesa Hardna

Košarkarji ZDA so silovito otvorili drugi polčas in v minuti ter 53 sekudah dosegli deset zaporednih točk (53:35). Pri strelskem nizu je največ točk dosegel Harden (5), Curry je dodal tri, Anthony Davis pa dve.

Litovci v tretji četrtini niso našli poti iz krize in so v 23. minuti po novi trojki Hardna zaostajali že za dvajset (37:57).

Prav Harden je bil nerešljiva uganka za litvosko reprezentanco, saj ji je v tretji četrtini nasul 16 točk in imel največ zaslug za visoko vodstvo Američanov pred zadnjo četrtino (76:49).

Četrta četrtina: Američani zadržali visoko vodstvo

Branilci naslova iz ZDA so v zadnjih desetih minutah brez težav nadzorovali potek igre, glavni trener Mike Krzyewski pa je lahko na klop posadil prva strelca Klaya Thompsona in Jamesa Hardna. Ob njuni odsotnosti je na igrišču navduševal Kyrie Irving, ki je v prvih šestih minutah dosegel šest točk,

Američani pa so štiri minute in pol pred koncem vodili s 86:58. Američani so zadnje minute tekme pričakali povsem sproščeno in na krilih razpoloženega Irvinga (18 točk) slavili s 96:68.

 

Polfinale SP

ZDA - Litva 96:68 (21:16, 22:19, 33:14, 20:19)

(Irving 18, Thompson in Harden 16; Kuzminskas in Valančiunas 15)