SP v košarki: niti Srbi niso bili dorasli razigranim Američanom

Košarkarji ZDA so brez težav ubranili naslov svetovnih prvakov, v finalu so se s 129:92 poigrali s Srbi.

Objavljeno
14. september 2014 15.19
Posodobljeno
14. september 2014 20.00
Spain Basketball World Cup
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Madrid - Ameriški košarkarji so v Španiji pričakovano ubranili naslov svetovnih prvakov, niti finalni tekmeci Srbi jim niso mogli priti do živega - še več, izbranci selektorja Mika Krzyzewskega so se z njimi dobesedno poigrali in jih odpravili z neverjetnih 129:92, pri čemer ni odveč poudariti, da so poraženci celo dobili zadnjo četrtino za točko. Nič čudnega, ko pa je reprezentanco ZDA izjemno visoko vodstvo celo tja do 40 točk uspavalo in je v končnici povsem pozabila na obrambo. Navsezadnje so zmagovalci »stotico« dosegli že pred zadnjim odmorom, kar je v sodobni košarki zares malokrat videno, kaj šele v finalu največjega tekmovanja.

Američani so tekmeca strli s skoki (razmerje 44:32), vrhunskim metom z razdalje (v trojkah 15:5), 58-odstotnim metom za dve in le petimi zgrešenimi prostimi meti iz 29 poskusov. Točkovno sta izstopala predvsem Kyrie Irving s 26 točkami (trojke 6:6) in kapetan James Harden, ki jih je prispeval 23, pri Srbih sta bila s po 18 točkami najučinkovitejša Nemanja Bjelica in Nikola Kalinić. Poraženci z izjemo navdahnjenega začetka, ko so celo pobegnili za osem točk, niso mogli držati stika z razigranimi tekmeci, ki so z bliskovitim delnim izidom 15:0 nakazali, da ne bodo ničesar prepustili naključju.

Američani so se tako veselili pete lovorike v zgodovini, Srbi še naprej lovijo prvo pod tem imenom. Do brona so se v včerajšnjem srhljivem malem finalu dokopali evropski prvaki Francozi, ki so v reprizi finala lanskega eurobasketa na naših tleh strli odpor Litovcev. Slovenci se lahko pohvalijo z nadvse spodobnim končnim sedmim mestom, v uteho pa jim ostaja tudi, da so jih iz nadaljnjega tekmovanja v četrtfinalu izločili poznejši prvaki.

 

PRVA ČETRTINA

Natanko 16 sekund so Američani potrebovali, da so prvič spravili žogo skozi srbsko mrežico, a tudi tekmeci jim niso dolgo ostali dolžni, po lepem prodoru Miloša Teodosića so se znašli celo v vodstvu (4:2). Izbranci Mika Krzyzewskega niso začeli tako agresivno, kot jih je poznati predvsem iz tretjih četrtin. Po treh minutah igre in delnem izidu 6:0 so orli pobegnili z 10:5, ameriški selektor je bil primoran vzeti prvo minuto odmora.

Sprva ni pomagalo, Srbi so povišali na +8 (15:7). Šele to je branilce naslova predramilo, kapetan James Harden jih je s trojko vrnil v igro. Srbski selektor Saša Đorđević je poskusil z Bogdanom Bogdanovićem in Nenadom Krstićem, a v dobri minuti so bile ZDA že spredaj. Po petih zaporednih točkah Kyria Irvinga (od tega tudi trojki) so Američani z delnim izidom 15:0 (!) v hipu izdatno pobegnili, njihov nalet je skušal Đorđević ustaviti z minutnim odmorom.

Ameriški napadalni stroj je začel neusmiljeno mleti, razlika je še narasla po dveh uspešnih poskusih z razdalje. Ko je Irving zadel že svojo tretjo trojko (in peto ameriško iz petih poskusov), so bili Srbi na kolenih, najučinkovitejša zasedba na letošnjem prvenstvu pa je namignila, da želi znova vpisati stotico. Na prvi odmor so ZDA odšle s kar 14 točkami naskoka (35:21).

DRUGA ČETRTINA

Vodeča ekipa je drugi del začela na enak način, kot je prvega končala: s trojko, ki jo je prispeval Klay Thompson. S predčasno predajo se kajpak ni strinjal prekaljeni Teodosić, ki je prav tako vrnil z uspešnim metom z razdalje. Šele v trinajsti minuti so Američani v sedmem poskusu zgrešili sploh prvi met za tri točke, česar pa tekmeci niso znali izkoristiti. Še več: Kenneth Faried je spektakularno bliskovito akcijo kronal s košem za udobnih +19 (45:26).

Visoka točkovna zaloga je nekoliko uspavala vodilno moštvo, ki je stran zmetalo štiri zaporedne poskuse za tri točke. Tradicijo je prekinil Rudy Gay, ki je ravno sredi druge četrtine dosegel petdeseto točko za ZDA in poskrbel za prvo vodstvo na tekmi, višje od 20 točk (50:29). Prednost je še oplemenitil zares razigrani in neustavljivi Irving, ki je v četrtem poskusu zadel svojo četrto trojko in osmo ameriško.

Harden je dodal še deveto, Američani so si nabrali že 26 točk zaloge, Đorđević je skušal svoje izbrance na novo motivirati z minuto odmora. Deloma se mu je obrestovala, Nemanja Bjelica je znižal z razdalje. Toda tekmeci so znova hitro premaknili v višjo prestavo, v štirinajstih poskusih za tri so bili kar desetkrat uspešni, nazadnje tudi Stephen Curry, njihov prvi as pri metih z razdalje na tem prvenstvu. Še enajstič so dvignili roke v zrak po zaslugi Hardna, razlika je tedaj narasla že na +30 (65:35).

Srbi so jo naposled le nekoliko omilili, v zadnji sekundi prvega polčasa je namreč trojko zadel Nikola Kalinić in poskrbel, da so njegovi soigralci na glavni odmor odšli z zgolj 26 točkami zaostanka (41:67). Američani po nekoliko ležernejšem začetku domala niso več delali napak, vnovič so dominirali v skoku, bili več kot polovično uspešni pri poskusih za dve (13:25) in obenem trojke metali kar 11:16. Tekmeci takšnemu njihovemu ritmu pač niso mogli slediti.

TRETJA ČETRTINA

V prvem polčasu je Irving prispeval 18 točk, Harden pa eno manj. Tretji del so Srbi začeli nervozno, počasi so jim popuščali živci, najprej so si prislužili nešportno in nato še tehnično napako, kar so Američani hladnokrvno izkoriščali in ušli s +32 (77:45). Za nameček je Đorđeviću preglavice povzročal še center z izkušnjami iz lige NBA Miroslav Raduljica, ki je bil prehitro že pri štirih osebnih napakah.

Irving je izjemni beri trojk v dveh zaporednih napadih dodal še dve (dotlej je z razdalje metal 6:6), sredi tretje četrtine je bil že pri 26 točah in z naskokom najučinkovitejši mož na parketu. Američani so že igrali za publiko in se z domiselnimi akcijami celo nekoliko posmehovali tekmecem, ki nikakor niso znali omiliti razlike. Po delnem izidu 5:0 so bile ZDA že 35 točk spredaj. Dve minuti pred koncem tretje četrtine pa so bili izbranci Mika Krzyzewskega že pri stotici (100:65).

Branilcem naslova niti gromozansko vodstvo ni vzelo zaleta, njihovo popolno zbranost je dokazovalo tudi kar 95-odstotno izvajanje prostih metov. Na zadnji odmor so Američani odšli s kar 38 točkami zaloge in že 105 doseženimi koši, kar je dosežek, ki ga je v sodobni košarki težko zaslediti, sploh pa ne v finalih svetovnih prvenstev. Prvi favoriti prvenstva so torej premikali mejnike ...

ČETRTA ČETRTINA

Dvomov o zmagovalcu že davno ni bilo več, zato so Američani domala pustili vnemar obrambo in se povečini osredotočali le še na napad - in bili pri tem še naprej uspešni. Čeravno so delovali precej ležerno in neresno, so mirno nadzorovali dogajanje na parketu in držali 40 točk naskoka. Sredi zadnje četrtine je moral predčasno s parketa najučinkovitejši mož pri Srbih Bjelica (18 točk), ki je nabral pet osebnih napak.

Poraženci so v šestih minutah in pol zadnje četrtine dosegli že 18 točk, kar je bil jasen dokaz, a so Američani povsem popustili v obrambi, v zadnjih minutah pa jim je razumljivo začel pešati še napad. Tako niso vpisali niti rekordne razlike v finalih svetovnih prvenstev niti niso dosegli rekordnega števila košev, v obeh parametrih je mejnik postavila izbrana vrsta ZDA leta 1994, ko je Rusijo v Torontu odpravila z neverjetnih 137:91!

ZDA : SRBIJA 129:92 (105:67, 67:41, 35:21)

ZDA: Curry 10 (4:4), Faried 12 (2:4), Irving 26, Harden 23 (4:4), Davis 7 (3:4) - prva peterka; Thompson 12, Rose, Gay 11, DeRozan 10 (3:3), Plumlee 1 (1:2), Cousins 11 (7:8), Drummond 6.

Srbija: Teodosić 10 (1:2), Bjelica 18 (4:6), Marković 3 (1:2), Kalinić 18 (1:3), Raduljica 9 (3:3) - prva peterka; Simonović, Jović 6, Bogdanović 15 (4:4), Birčević, Krstić 4, Katić 2, Štimac 7 (1:1).