Španci klonili in se poslovili od SP

Šok za šokom na košarkarskem svetovnem prvenstvu v Španiji. V polfinalu tudi Srbi in Francozi.

Objavljeno
11. september 2014 02.34
T. V., šport
T. V., šport
Madrid – Srbski košarkarji so včeraj poskrbeli za najboljše ogrevanje pred velikim spektaklom ter se z odlično predstavo proti Braziliji prebili v polfinale in vsaj do ponovitve SP 2010. Pa večera presenečenj še ni bilo konec, vrhunec je sledil s Francozi v glavni vlogi. V nabito polni dvorani so izločili gostitelje in za mnoge celo glavne kandidate za zlato – Špance.

Razpad španskega sistema je bil sinoči popoln, Francozi so bili v glavni vlogi od prve minute, brata Gasol pa daleč od običajne živahnosti, potem ko se je mlajši Marc reprezentanci spet pridružil na dan tekme – po težki noči, v kateri je dobil prvega otroka. Kljub tesnemu rezultatu so Francozi z izjemno obrambo povsem onemogočili njihovo igro, Juan Carlos Navarro je bil le senca samega sebe in ga je selektor Orenga raje držal na klopi, živčnost pa se je pri Špancih tako stopnjevala, da so v zadnjih dveh minutah povsem razpadli in poskrbeli za pravo nacionalno katastrofo, saj prav nihče v državi ni verjel, da bi letos lahko ostali brez finala, če že ne zlata.

Da si je predtekmovalna skupina smrti A zaslužila svoje ime, priča izkupiček izločilnih bojev, saj se bosta kar dve njeni reprezentanci (Srbija in Španija) merili v polfinalu, potem ko sta v neposrednih dvobojih četrtfinala izločili drugi dve reprezentanci iz skupine (Brazilija, Španija). Srbi so se čez predtekmovalni del prebili z najslabšim izkupičkom, sinoči pa odigrali sijajen drugi polčas, v katerem so Južnoameričane spravili povsem na kolena in v zadnji četrtini vodili za kar 31 točk (82:51). Kar težko je bilo verjeti, da so Brazilci pred dvobojem napovedovali celo lov na lovoriko, letošnje SP pa bi moralo biti zanje pomemben preizkus pred OI v Riu de Janeiru 2016, kjer si želijo z zdajšnjim rodom doživeti vrhunec.

Malo besed, a veliko več dejanj je spremljalo srbske košarkarje pred SP in v zadnjih 10 dneh, niti v domovini jim namreč niso pripisovali pretirane uspešnosti, saj se mnogi niso strinjali z izborom igralcev, ki ga je opravil selektor Aleksandar Đorđević. A Srbija ni le ponovila igre iz osmine finala proti Grčiji, marveč potrdila, da ima širok nabor igralcev, zato si je tudi selektor Aleksandar Đorđević po dvoboju že lahko privoščil izzivalen odgovor na vprašanje, ali si v polfinalu bolj želi Francijo ali Španijo. »Vsekakor bolj Španijo, saj smo prišli do točke, ko se želimo kosati le z najboljšimi,« je bil v prvi izjavi za televizijo odločen srbski selektor, ki bo tako vsaj ponovil 4. mesto predhodnika Dušana Ivkovića s SP v Turčiji, a z znatno pomlajeno zasedbo. In to potem, ko je Srbija lani kot sedmouvrščena na »slovenskem« EP mesto na SP ujela za las in se tako izognila negotovemu čakanju na morebitno posebno povabilo, ki so ga, mimogrede, dobili tudi Brazilci.

»Igrali smo zelo osredotočeno in pametno, v vsaki četrtini smo prejeli manj kot 20 točk, kar me posebej veseli. Nismo delali veliko napak, nobenih nepotrebnih poti nismo ubirali. Brazilija je po tranzicijski igri ob Španiji in ZDA najboljše moštvo letošnjega SP, mi pa smo jo povsem ustavili,« je dejal Đorđević, ki ima v organizatorju igre Milošu Teodosiću izjemnega vodjo na parketu, včeraj je dosegel 23 točk. »To ni bila moja tekma, to je bila naša tekma, zato smo tudi zmagali. Poglejte, koliko skokov je zbral Nemanja Bjelica, kako je v obrambi igral Stefan Marković, kakšen je bil Bogdan Bogdanović,« je dejal Teodosić.