Srbi dopolnili seznam za jugonostalgike

Trener srbske košarkarske reprezentance Dušan Ivković navkljub uvrstitvi na EP ni bil zadovoljen z igro varovancev.

Objavljeno
13. september 2012 13.55
reu ivković
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Rezultati kvalifikacij za košarkarsko evropsko prvenstvo 2013 so znova potrdili, da so razlike med reprezentancami vse manjše; tako zaradi krize elite kot zaradi napredka donedavnih eksotov. Toda seznam 24 moštev, ki bodo septembra prihodnje leto pripotovala v Slovenijo, je domala identičen tistemu z lanskega EP v Litvi.

Štirje tedni bojev za 16 prostih mest so prinesli le dve novosti: Bolgarijo in Portugalsko, ki sta lani izpadli v uvodnem delu prvenstva, bosta nadomestili Češka in Švedska. Do zadnjega kola sta bili v težavah tudi dve velesili, Srbija in Turčija, vendar sta se obe dobro znašli na robu prepada ter ugnali Izrael in Češko z 39 točkami skupne razlike. Na EP, ki ga bodo od 4. do 22. septembra 2013 gostili Celje, Jesenice, Koper in Ljubljana, bodo tako igrali vsi najboljši, med njimi tudi vseh šest nekdanjih članic Jugoslavije in pet moštev iz nekdanje Sovjetske zveze.

Poleg Slovenije, šesterice najboljših z lanskega prvenstva – Španije, Francije, Rusije, Makedonije, Litve in Grčije – in gostiteljice letošnjih OI Velike Britanije so si pravico nastopa na EP priigrale zmagovalke šestih kvalifikacijskih skupin Črna gora, Nemčija, Hrvaška, Italija (vse štiri so nalogo opravile brez poraza), BiH in Poljska, drugouvrščeni Izrael, Švedska, Ukrajina, Gruzija, Finska in Turčija ter štiri najuspešnejše tretjeuvrščene reprezentance: Srbija, Latvija, Belgija in Češka. Vsi zdaj lahko v miru čakajo na naslednje dejanje, žrebanje 18. novembra v Postojnski jami, na katerem jih bodo razporedili v štiri skupine uvodnega dela EP.

Srbski mediji so bili pred dvobojem z Izraelom pripravljeni na linč, po zmagi s 83:67 pa so kot običajno obrnili ploščo in pohvalili svoje »junake«. Selektor Dušan Ivković je vse skupaj vendarle opozoril, da nimajo niti najmanjšega razloga za zadovoljstvo. Srebrni z EP 2009 in četrti s SP 2010 so namreč v kvalifikacijah doživeli kar štiri poraze s tekmeci, ki so jim vedno gledali v hrbet (dva s Črno goro ter po enega z Izraelom in Estonijo), in se tresli do zadnjega.

»Ne moremo se ravno hvaliti, da smo se uvrstili na EP. Bolj bi nam koristilo, če bi nam poduk s kvalifikacijskih tekem odprl oči. Imeli smo tudi veliko težav, saj smo na zadnjih tekmah nastopili s šestimi branilci in šestimi centri,» je poudaril izkušeni selektor, ki se vnovič ni mogel izogniti močnim preglavicam zaradi muhastih predstav Miloša Teodosića. Nesporno izjemno nadarjeni organizator igre je zaradi boemskega značaja neredko bolj škodil moštvu kot mu koristil, zato je bil glavna tarča sedme sile. Toda košarkar moskovskega CSKA si zaradi kritik ni pretirano belil glave.

»Če nekaj reprezentančnih soigralcev ne bi spremljalo medijev, sploh ne bi vedel, kaj vse mi očitajo. Takšne reči me preprosto ne zanimajo. Nekomu je všeč moj slog igre, drugemu ne, zame je pomembno, da se bom vedno odzival na reprezentančna vabila. Takšen sem, kakršen sem. Tudi jaz bi raje videl, da bi bil nekoliko drugačen, vendar se ne morem spremeniti. Na zadnji tekmi smo nekoliko popravili vtis, a smo bili v kvalifikacijah zelo bledi. Cilj smo dosegli in se uvrstili na EP, ne pa na način, na kakršnega smo si želeli,« je ocenil Teodosić, ki je bil v kvalifikacijah najboljši strelec (povp. 12,4) in podajalec (4,9) Srbije, slabše ocene pa si je prislužil zaradi izgubljenih žog (3), skromne igre v obrambi in »naglušnosti« ob Ivkovićevih nasvetih.

Najboljši strelci kvalifikacij: 1. Anton Gavel (Slk) povp. 25,9, 2. Mirza Teletović (BiH) 24,3. 3. Charles (Davis (Aze) 22,7, 4. Marcin Gortat (Pol) 21,1, 5. Jonas Jerebko (Šve) 20,3, 6. Petteri Koponen (Fin) 19,9, 7. Omri Casspi (Izr) 19,5, 8. Zaza Pačulia (Gru) 18,6, 9. Jon Stefansson (Isl) 18,5, 10. Manučar Markoišvili (Gru) 18.