Srbi obljubljajo: pričakujte nepričakovano

V predigri drevišnjega finala SP so Francozi kljub veliki utrujenosti ugnali Litvo v boju za bron.

Objavljeno
14. september 2014 00.04
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Madrid – Ne bi si izdatno opomogel ljubitelj športnih stav, ki bi pravilno predvidel, da bo tekma za tretje mesto na letošnjem SP v košarki repriza finala lanskega eurobasketa in da bodo bron osvojili prvaki stare celine Francozi. Zato pa bi obogatel, če bi napovedal, da se bodo danes ob 21. uri za zlato kolajno poleg reprezentance ZDA potegovali Srbi.

Francoski košarkarji so morali na igrišče le 18 ur po bolečem polfinalnem porazu s Srbijo in bili kljub utrujenosti kos Litvi, ki je imela na voljo dodaten dan počitka. Moštvi sta bili zelo izenačeni, saj so si zmagovalci priigrali najvišjo prednost pol minute pred koncem (86:80), čeprav so vodili domala ves prvi polčas, najobetavnejši naskok Litovcev pa je znašal 62:54 v 27. minuti. Pri vodstvu z 80:77 tri minute pred koncem reprezentanti »Lietuve« niso mogli zadeti niti najpreprostejših metov, na drugi strani igrišča pa je Boris Diaw z dvema virtuoznima košema dopolnil novo imenitno predstavo Nicolasa Batuma. V zadnjih 15 sekundah so Francozi izkoristili devet od desetih prostih metov in postavili piko na i.

»Ko smo se julija zbrali na pripravah, smo vedeli, da bo na SP veliko kandidatov za kolajne. In ko smo v prvem kolu izgubili z Brazilijo, smo se sprijaznili, da bo avantura še težja. V četrtfinalu smo se morali soočiti s Španijo, kar je dodatno olepšalo našo pot brez Tonyja Parkerja, Nanda de Coloja, Alexisa Ajinçaja in Joakima Noaha. Vesel sem za Borisa in Nicolasa, ki sta tako imenitno vodila fante,« je bil zadovoljen francoski selektor Vincent Collet.

Z drevišnjo zmago bi Američani prišli do petega naslova svetovnih prvakov in se na vrhu razpredelnice najuspešnejših reprezentanc izenačili s Srbijo, ki sama ni osvojila niti ene kolajne, je pa po merilih FIBA naslednica SFR Jugoslavije, pa tudi ZRJ ter Srbije in Črne gore. Pri tem je zanimivo, da se velesili v 64-letni zgodovini SP nikoli nista srečali v tekmi za prvo mesto. Prvencu sta bili zelo blizu pred štirimi leti v Istanbulu, a so Srbi klonili proti gostiteljici Turčiji in še danes vztrajajo, da so jih pokradli. »To tekmo nam je bila reprezentanca ZDA dolžna,« pravijo.

Selektor Aleksandar Đorđević, za katerega večina strokovnjakov meni, da je najzaslužnejši za podvig srbskih košarkarjev, je osvojil zlato odličje na SP 1998. Takrat je bil s soigralci težko premagljiva avtoriteta, Američani pa so zaradi »lockouta« v ligi NBA poslali v Atene »ducat umazanih« iz študentskih in evropskih moštev. Danes so Srbi 11. na jakostni lestvici FIBA, ZDA pa so prepričljivo prve in v Španiji meljejo vse pred seboj tudi brez največjih zvezdnikov. Ob osmih zmagah na mundialu so v povprečju prekosili tekmece z 32,5 točke razlike, Slovenijo in Litvo v četrtfinalu in polfinalu za 35,5 točke. Toda kaj potem reči o Srbiji, ki je v predtekmovalni skupini smrti zasedla četrto mesto, nato pa po vrsti izločila Grčijo, Brazilijo in Francijo?

»Na košarkarskem igrišču je vse možno. V preteklosti smo že videli čudeže, zato ne vidim razloga, zakaj ga ne bi mogli v Madridu. Le odigrati bomo morali popolno tekmo v našem slogu. Tekmece bomo morali prisiliti na igro 5:5, točko po točko, čeprav se bo težko pripraviti. Ne bomo se branili proti uigranemu sistemu, proti ZDA moraš preprečiti akcije odličnih posameznikov,« pravi Đorđević, ki se zaveda, da se bo srbska izbrana vrsta morala čvrsto postaviti po robu 12 vrhunskim košarkarjem iz lige NBA, medtem ko sama nima niti enega. Nemanja Nedović in Ognjen Kuzmić (oba Golden State) sta poškodovana, Miroslav Raduljica je v krstni sezoni v dresu Milwaukeeja dobil priložnost le na 48 tekmah in na njih igral 9,7 minute s povprečjem 3,8 točke in 2,3 skoka, nato pa so ga delodajalci prepustili Golden Statu, ki ga je tik pred SP odpustil. Drevi bo imel torej poseben motiv in priložnost za dodatno izboljšanje vtisa. Na mundialu je s 13,6 točke drugi strelec srbskega moštva za Milošem Teodosićem (14) in drugi skakalec (4,8) za Nemanjo Bjelico (7,4). Zdaj pravi: »Nisem verjel, da bomo prišli tako daleč in tudi proti ZDA lahko pričakujete nepričakovano.«

Zelo težko delo čaka tudi Teodosića. Proti izjemno hitrim in agresivnim ameriškim branilcem bo moral nadzorovati ritem igre 40 minut, saj sta bili tekmi s Slovenijo in Litvo dokaz, kako tanka je ločnica med odličnim odporom in polomom. »Z Nenadom Krstićem sva ugotovila, da braniva srbske barve že več kot desetletje in da še nikoli nisva igrala proti ZDA. O takšnih tekmah sem sanjal kot otrok, a četudi nimamo česa izgubiti, ker smo že presegli pričakovanja, ne bomo le sodelovali. Ali je finale SP moj največji uspeh? Ne, upam, da ga bom dosegel v nedeljo,« pravi Teodosić, ki je pred petimi leti razblinil slovenske sanje z 32 točkami v dramatičnem polfinalu EP. V petek je potopil Francoze, kaj bo storil proti Američanom?