Srbski strokovni štab ne mara viceprvakov

Po velikem uspehu in uvrstitvi v finale košarkarskega SP imajo Srbi zdaj še večje apetite.

Objavljeno
13. september 2014 12.32
BASKETBALL-WORLD/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Beograd - Včerajšnja polfinalna zmaga nad Francijo (90:85) je za Srbe kakopak izjemen uspeh, ki so ga na ulicah doma in po svetu znali še kako proslaviti. Mnogi so prepričani, da je finale maksimum letošnje srbske ekipe, nekateri, med njimi tudi pomočnik trenerja Saše Đorđevića Miroslav Nikolić, pa menijo, da je zdaj čas za zmago nad favoriziranimi ZDA.

»Odlično je, ko zmagaš tekmo in se uvrstiš v finale. A zdaj moram povedati to, da najbolj sovražim viceprvake. To je naziv za poražence. Sedaj moramo premagati Američane, to je jasno,« je za srbske medije po tekmi dejal Nikolić in navijačem Srbije dal še dodatno upanje za morebiten nedeljski čudež.

Ta bi bil še toliko večji ob dejstvu, da so Srbi prvenstvo začeli zelo slabo, po treh porazih v predtekmovanju tam osvojili zadnje mesto, ki je še vodilo v osmino finala, kar je srbske medije navdalo s pesimizmom in nezaupanjem. Še najbolj na udaru je bil selektor Saša Đorđević, ki pa je z vodenjem svoje ekipe v izločilnih bojih prvenstva znova zlezel pod kožo tako navijačem kot medijem in si povrnil vzdevek 'Sale Nacionale', ki ga je krasil še v času igralske kariere.

»Zaslužili smo si ta finale. Odlično smo odigrali prvenstvo, potem ko smo se prebili iz zelo težke skupine. Po dveh sijajnih tekmah z Grčijo in Brazilijo, smo spoznali, kako smo močni kot moštvo. Ti fantje so odlični igralci, ki jih krasi pravi moštveni duh, iz česar tudi črpamo našo moč,« je za državno televizijo RTS povedal nekdanji organizator igre beograjskega Partizana.

Bučno proslavili finale

Nenadejan uspeh njegovih varovancev so v domovini znali proslaviti, mestne ulice po različnih koncih Srbije so zasedli navijači v avtomobilih, ki so z zastavami, glasnim skandiranjem in hupanjem kratili spanec sokrajanov. Po poročanju srbskih medijev so zmago pošteno proslavili tudi v Republiki srbski, okrog dvesto navijačev pa je dolgo v noč rajalo tudi po španskih ulicah. Evforija ob zmagi pa, vsaj sodeč po objavah na svojem twitter profilu, ni obšla niti srbskega športnega heroja številka ena Novaka Đokovića.