»Stolpa« pod košem jim bosta krila hrbet

Košarka: Union Olimpija je še pomladila moštvo za novo sezono, a ciljev ne namerava nižati.

Objavljeno
24. september 2014 22.33
Tening košarkarjev Olimpije,Ljubljana Slovenija 24.09..2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Po menjavi polovice zasedbe si želi Union Olimpija v novi sezoni zaceliti rane zadnjih let, zlasti minule sezone, ko si je pot v Evropo utrla šele s posebnim povabilom. A naloga bo zahtevna, priznavajo tudi v klubu. Pas so namreč še bolj zategnili in vse stroške znižali za več kot 20 odstotkov, vseeno pa so se včeraj nasmejano nastavili fotografskim objektivom, tudi zadnji prišlek Mirza Begić.

Vsekakor bo ljubljansko moštvo to sezono eno najmlajših v ligi ABA, v povprečju šteje le dobrih 23 let, pa še to številko krepko dvigujejo srbski organizator igre Marko Marinović, edini, ki je že stopil v četrto desetletje, ter 28-letni Hristo Nikolov in leto starejši Begić. Pri čemer bo imel postanek slednjega v Ljubljani bržkone kratek rok trajanja glede na odprto pogodbo, ki mu omogoča odhod v primeru ugodne ponudbe iz tujine. Ker bo dotlej zanesljivo eden glavnih igralcev na parketu, ni odveč razmišljanje o tem, kako bo njegov morebitni odhod pozneje vplival na razmerja v ekipi, a trener Aleš Pipan vztraja, da se s tem ne bodo vnaprej ukvarjali. »Čim manj moramo razmišljati o Begićevem statusu. Rad bi seveda videl, da ostane do konca sezone, a bolje, kot bo igral, bolj se mu bo odpirala možnost za odhod v finančno bolje stoječe okolje, sploh če bomo ob tem še zmagovali. Vendar to ne sme vplivati na delovni proces, trenirati moramo, kot da bo z nami do konca,« je odločen Pipan, ki seveda upa, da bo njegov center zaigral tudi v evropskem pokalu, četudi Begiću to ne ustreza, saj ga v primeru selitve novi delodajalci ne bodo mogli še enkrat prijaviti za isto tekmovanje.

Z njegovo prisotnostjo in razcvetom Alena Omića med SP v Španiji je sicer Union Olimpija dobila zelo dobro centrsko navezo, zato korak naprej od minule sezone pričakujejo tudi v igri. »Igralcem bo morda lažje, ker bodo vedeli, da jim Begić in Omić varujeta hrbet. Zato pričakujem bolj agresivno in hitro igro s protinapadi ter veliko žog pod koš. Omić se je sicer iz reprezentance vrnil s poškodbo mišice, osem dni je bil brez treninga, a bo nared do začetka lige ABA. Zanj je dobro, da je dobil konkurenco pod košema, lažje mu bo in otresel se bo nekaj pritiska,« je prepričan Pipan.

Pri sestavljanju moštva je moral zaradi varčevalnih ukrepov seveda sprejemati kompromise, se je pa s prihodom Gregorja Hrovata, Blaža Mahkovica, za zdaj tudi Begića, izognil večjim težavam pri izpolnjevanju kvote sedmih domačih igralcev za tekme na slovenski ravni. Pa četudi pri Olimpiji še vedno obžalujejo, da so Domžalčani prižgali rdečo luč za selitev Matica Rebca, čigar predvideno mesto je nato zapolnil Marinović, najboljši podajalec evropskega pokala 2013/14. »Pripeljali smo igralce, ki v ligi ABA in evropskem pokalu še vedno lahko kakovostno igrajo in dajo več, kot je njihova cena,« je prepričan Pipan poldrugi teden pred štartom lige ABA in šest dni pred slovenskim superpokalom.

Le dan pred tem bodo dobili tudi tekmece za evropski pokal – te dni še potekajo kvalifikacije za evroligo, katerih poraženci bodo nato igrali v evropskem pokalu – in šele tedaj bodo dokončno oblikovali cilje. A vodstvo kluba kljub pocenitvi moštva ne popušča pri zahtevi, da morajo vrniti obe slovenski lovoriki in loviti šesterico v ligi ABA, ki bi jim prinesla nastop v evropskem pokalu tudi v prihodnji sezoni. »Liga ABA je bila tudi prejšnjo sezono naša velika bolečina, ne moremo se zanašati na to, da bomo kar dobivali posebna povabila. A klatenje stroškov tudi pri sestavi moštva je bilo nujno in za zdaj kaže dobro. Ne smemo pa biti evforični, saj se bo prava vrednost zasedbe pokazala šele, ko bo šlo zares. Z igralci smo sicer sklepali predvsem kratkoročne dogovore, za eno leto, saj se bo konec sezone izteklo nekaj pogodb med klubom in z vidnejšimi pokrovitelji in ne bi bilo prav, če bi vnaprej nekaj obljubljali, potem pa se tega morda ne bi mogli držati. Drugače je pri mladih, ki jih bomo morali poriniti v ospredje, če bo denarja še manj,« pa je pojasnil direktor Matevž Zupančič, potem ko so ob Mahkovicu, Hrovatu, Marinoviću in Begiću pripeljali še Hrista Nikolova in Halila Kanacevića, član prvega moštva pa bo tudi Vasilije Vučetić, ki je led prebil že prejšnjo sezono.