Stožice: uspeh je domala obvezen

Košarkarji Uniona Olimpije v ligi ABA z Metalcem, Tajfun z MZT, Krka pri Megi Leksu.

Objavljeno
27. november 2015 22.26
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Narobe svet, bi rekli, potem ko je prva v tej sezoni lige ABA zamenjala trenerja vodilna Budućnost. Toda ker Igor Jovović zaradi osebnih razlogov ne bo več vodil moštva, ga je nasledil nekdanji odlični branilec Luka Pavičević. Slovenski klubi imajo drugačne skrbi, predvsem Olimpija in Tajfun, ki imata le zmago prednosti pred zadnjo Sutjesko.

V zgornji polovici razpredelnice najdemo le Krko, ki pa jo čaka najtežje delo. Gostovala bo pri Megi Leksu, ki je iz Slovenije že odnesla dve zmagi, danes pa bo poskušala potrditi nadarjenost svojih košarkarjev z novim uspehom doma, kjer je doslej odpravila vseh pet tekmecev. Izstopa 20-letni Francoz Timothe Luwawu (povp. 16,2), ki je na lestvici najboljših strelcev sezone drugi za Jamesom Florenceom iz Cibone (20,2), toda napadalno usmerjeni so tudi njegovi soigralci. Mega Leks dosega 76,6 točke na tekmo ter zaostaja le za evroligašema Crveno zvezdo (77,7) in Cedevito (77,3). Krka (68,4) je na 12. mestu, zato bo morala umiriti svoje poletne gostitelje. »Zavedamo se, da bomo igrali z energičnim moštvom, ki vztraja pri presingu vseh 40 minut. Drugače ne zna igrati. Poskusili se bomo pripraviti na pritisk in poiskati priložnost v igri 5:5,« opozarja trener Ivan Velić.

Union Olimpija po evropskem uspehu nad Nanterrrom že kar dolguje svojim privržencem regionalno zmago, na katero čaka od 18. oktobra. Pred soočenjem z Metalcem v Stožicah upa na okrevanje Zacka Wrighta, njegove organizatorske sposobnosti bi bile zlata vredne proti moštvu z identičnim izkupičkom (4:7), ki je doslej odneslo obe točki le iz Novega mesta, a nato za dalj časa ostalo brez poškodovanega centra Đorđa Majstorovića. »Metalac ima kljub vsemu zanimivo in postavno moštvo, tudi visokega organizatorja igre. Dobro izkorišča svoje telesne prednosti, predvsem v obrambi. Letos smo se že nekajkrat opekli po tekmah evropskega pokala, zato moramo biti kos pritisku in ta dvoboj na vsak način dobiti. Poskusili bomo nastopiti v čim bolj popolni zasedbi, čeprav se še ukvarjamo s številnimi poškodbami,« zagotavlja Olimpijin strateg Gašper Potočnik.

Tajfun je na tekmi s Partizanom pred tednom izpustil priložnost za prvo zmago v gosteh, v Golovcu pa je sila trd oreh tudi za najboljše. MZT ne sodi mednje, tudi skopska zasedba pa igra veliko bolje na svojem parketu kot na tekmečevem. Toda če bo Aleš Pipan ob vrnitvi v domači kraj prenesel navdih na svoje košarkarje, bi ti utegnili v nedeljo dobiti krila. Slovenski prvaki v zadnjih tednih močno pogrešajo poškodovanega centra Emirja Zimića, vendar se tudi brez njega pogumno prebijajo skozi težave. V ligi ABA so pred porazom v Beogradu ugnali tako Union Olimpijo kot Metalac, v pokalu FIBA pa so še vedno v igri za napredovanje. Jasno je, da bodo v skupini F zaostali za Bakken Bears in Nymburkom, toda če bodo v sredo doma kos vodilnim Dancem, bi se lahko prebili v drugi krog kot eni od dveh najuspešnejših med tretjeuvrščenimi iz zahodne konference.

Pari 12. kola lige ABA, danes: Union Olimpija – Metalac (17), Mega Leks – Krka (19); nedelja: Tajfun – MZT (17), Cedevita – Partizan (19), Budućnost – Sutjeska (21); ponedeljek: Zadar – Igokea (18), Crvena zvezda – Cibona (21).

Pari 6. kola lige Telemach, danes: Šenčur GGD – Rogaška (19), Portorož – Hopsi Polzela (19.30), Elektra – Lastovka (20), Helios Suns – LTH Castings (20), Zlatorog prost.