Tajfun se je le ustavil v Novem mestu

Slovenski derbi 16. kola lige ABA po dveh podaljških vendarle Krki.

Objavljeno
23. december 2015 00.37
E. B.
E. B.
Novo mesto – Pred sinočnjim slovenskim derbijem 16. kola lige ABA so si košarkarji Krke obetali, da se bodo vsaj delno oddolžili Tajfunu za poraze iz medsebojnih dvobojev iz prejšnje in tekoče sezone. V načrt so vključili tudi svoji zadnji okrepitvi, želje pa so lahko uresničili šele po dveh podaljških.

Pred poltretjim mesecem so slovenski prvaki bogato izkoristili prednost domače dvorane in odpravili Novomeščane kar s 74:51. V revanši so lahko za 16 minut poslali v ogenj svojega prvega dirigenta Ceolo Clarka, ki je zaradi težav z ahilovo tetivo izpustil zadnje nastope, toda Krka je lahko preizkusila kar dva nova branilca, reprezentančna kandidata Matica Rebca in Bobana Tomića. Njena igra vendarle dolgo ni bila bistveno bolj organizirana, po vodstvu v uvodni četrtini s 17:13 je celo doživela pravi kolaps. Drugi del tekme je izgubila kar z 18:32, saj so Šentjurčani zadevali z vseh položajev, po temeljitem prevzemu vodstva s 34:21 in 49:36 pa so zadovoljno ugotavljali, da so do glavnega premora metali za tri točke 7:15 in zbrali 15 asistenc, ob tem pa prevladovali v skoku.

Zelo obetavno je Tajfun začel tudi drugi polčas, vendar so se Krkini košarkarji po zaostanku s 53;67 le začeli prebujati. Pod vodstvom Stefana Sinovca in Jureta Lalića so vneto topili razliko in 48 sekund pred iztekom 40 minut igre izenačili na 74:74. Koš Luke Lapornika je tudi pomenil podaljšek, ki je še enkrat prinesel končnico za infarkt. Mirko Mulalić je namreč 10,5 sekunde pred koncem zadel trojko za 85:85, nakar gostom ni uspelo spraviti žoge v igro, kar je pomenilo še eno podaljšanje tekme. V njem je Krka le postavila piko na i.

Danes bo v Nikšiću stopila na sceno še Union Olimpija. Gostovala bo pri Sutjeski, ki je v tretjem kolu pripravila pravi šok, saj je v Stožicah osvojila obe točki z rezultatom 61:60 in dosegla svojo prvo zmago v regionalni konkurenci, toda še vedno zaseda zadnje mesto na lestvici z izkupičkom 4:11. V Ljubljani se je kot največja ovira predstavil branilec Nemanja Vranješ (18 točk), trener Ljubljančanov Gašper Potočnik pa v revanši pričakuje bistveno ugodnejši razplet in sedmi uspeh njegovega moštva: »Že kar veselim se tekme in si obetam, da bodo naši košarkarji po zmagah nad Oldenburgom in Igokeo razmišljali enako. Na domačem igrišču smo s Sutjesko doživeli nepričakovan in grenak poraz, zaradi katerega smo na spodnji polovici lige ABA namesto na zgornji, zato pričakujemo dvoboj zelo motivirani. Naredili bomo vse, da bi se oddolžili črnogorskim podprvakom, hkrati pa se zavedamo, da gre za zelo nevarnega tekmeca, ki je bil kos tudi Krki in Zadru. Na žalost pa se tudi tokrat ne morem ogniti slabemu zdravstvenemu stanju v našem moštvu. Zack Wright ima tokrat načeto zapestje in od dvoboja z Igokeo nosi opornico. Manjše posledice poškodbe mišice na roki čuti tudi Miha Lapornik, drugi pa so na srečo pripravljeni za igro.«

Drugi pari 16. kola lige ABA, odigrano sinoči – Cibona : Cedevita 69:81; danes: Sutjeska – Union Olimpija (19), MZT – Partizan (17), Igokea – Metalac (21); četrtek: Crvena zvezda – Zadar (15), Mega Leks – Budućnost (19).