Tako kot v Granadi, le po okusu Srbov?

Drevi drugi polfinale košarkarskega SP: Aleksandar Đorđević opozarja na Diawa, Francozi bi potrdili podvig nad Španijo.

Objavljeno
11. september 2014 21.52
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Barcelona – Potem ko so do tal potokli Brazilce, so srbski košarkarji pomislili, da so dosegli največjo zmago v četrtfinalu letošnjega SP. Toda le nekaj ur pozneje so Francozi pripravili še večjo senzacijo in spravili v obup celotno Španijo. V drevišnji drugi tekmi polfinala (ob 22. uri) bosta moštvi razčistili, komu pripada madridski primat.

Srbi in Francozi so najboljši dokaz, da imajo izločilni dvoboji velikih tekmovanj posebne zakonitosti, ki nimajo veliko skupnega s pretekmovalnimi preizkušnjami. Obe reprezentanci sta v sredo v velikem slogu prekosili tekmeca, ki je bil boljši v uvodnem delu SP, zato se ne bi smeli posebej ozirati na rezultata njunih letošnjih medsebojnih soočenj. Na pripravljalni tekmi v Pauju so z 79:69 zmagali Srbi, pri katerih nista nastopila Nenad Krstić in Miloš Teodosić, medtem ko so gostitelji pogrešali svojega kapetana Borisa Diawa, Nicolas Batum pa je igral le devet minut. V 2. kolu mundiala so bili evropski prvaki uspešnejši s 74:73 (Lauvergne 19, Diot 15, Jackson 12, Batum 11; Raduljica 21, Bogdanović 12, Bjelica 11).

Pri Franciji je bil obakrat najučinkovitejši donedavni partizanovec Joffrey Lauvergne, ki je z Rudyjem Gobertom onemogočil španske centre, toda oba bosta imela zaradi pomanjkanja kilogramov enako težko delo z robustnim Miroslavom Raduljico, Krstićem in drugimi srbskim velikani. Obe ekipi sta v vidnem vzponu, še posebej Srbi, ki so s silovitimi juriši odpihnili Grčijo in Brazilijo s skupno prednostjo 46 točk. Francoski slog je medtem zelo racionalen. Potolkli so le Egipt (+39), drugo najvišjo zmago pa so že dosegli v četrtfinalu proti Španiji. Iran so prekosili za pet točk, ko jim je že šlo za nohte, prav tako Hrvaško v četrtfinalu.

»Po zmagi nad Brazilijo sem rekel, da bi si za naslednjega tekmeca želel Španijo, ker je najboljša v madridski polovici SP. Toda igrišče na laže, pri gostiteljih je nekaj škripalo in zasluženo so izgubili s Francijo, ki igra konstantno dobro in se imenitno znajde v izenačenih bitkah. Zelo cenim njen ustroj, agresivno in atletsko igro, čeprav letos pogreša Tonyja Parkerja, Nanda de Coloja in kar nekaj izkušenih centrov,« meni srbski selektor Aleksandar Đorđević in dodaja, da si evropski prvaki zaslužijo vlogo favorita. Pričakuje pa podobno tekmo kot nedavno v Granadi: »Upam le, da bo razplet tokrat drugačen. Paziti bomo morali predvsem na Diawa, saj je duša in dirigent moštva, čeprav je uradni organizator igre Thomas Heurtel.«

Boris Diaw pravi, da je njegov recept zelo preprost: »Imamo mlado moštvo, zato fantom pravim, naj vsakič dajo ob sebe vse, kot da gre za zadnjo tekmo na prvenstvu, po kateri ne bi želeli obžalovati ničesar. Zmaga nad Španijo za nas pomeni tudi obveznost. Ne smemo si dovoliti, da bi pokvarili vtis.«