Tekmice Španija, Črna gora in še ena uganka

Slovenska reprezentanca se bo od 23. novembra do 1. julija potegovala za eno od prvih treh mest v skupini kvalifikacij za SP 2019.

Objavljeno
08. maj 2017 10.05
Goran Dragić in Marc Gasol med tekmo Slovenije proti Španiji na EP v košarki,Celje Slovenija 05.09.2013
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Potem ko so se slovenski košarkarji na zadnjih sedmih EP uvrščali od 4. do 12. mesta (najskromnejši so bili leta 2015), bi se moralo zanje najti mesto v ducatu moštev s stare celine, ki bo nastopil na SP 2019 na Kitajskem. Toda težko delo bodo imeli že v kvalifikacijah proti Španiji, Črni gori in eni od drugouvrščenih ekip predtekmovanja.

Novi ustroj uvrščanja na mundial, na katerem bo odslej igralo kar 32 moštev, še vedno pušča vse v negotovosti. Nejasno je namreč, kako se bodo vodstva evrolige, evropskega pokala, regionalnih in državnih lig ter največjih klubov odzvala na zgoščen spored kvalifikacij, ki se bodo odvijale v šestih ciklusih, marsikaj je odprto tudi pri sestavi osmih štiričlanskih skupin prvega kroga. V njem bo denimo tekmica Slovenije ena do udeleženk predtekmovanja, v katerem bodo igrali – skupina A: Slovaška, Švedska, BiH in Armenija; B: Albanija, Avstrija in Nizozemska; C: Kosovo, Makedonija in Estonija; D: Portugalska, Bolgarija in Belorusija.

Slovenijo najprej čaka šest tekem po naslednjem sporedu – 23. novembra: Slovenija – kvalifikant; 26. novembra: Španija – Slovenija; 23. februarja 2018: Črna gora – Slovenija; 26. februarja 2018: kvalifikant – Slovenija; 28. junija 2018: Slovenija – Španija; 1. julija 2018: Slovenija – Črna Gora. Tri najuspešnejše ekipe bodo napredovale v 2. krog, v katerem bodo od 30. avgusta 2018 do 26. februarja odigrale še šest dvobojev z najboljšo trojico skupine B, ki jo sestavljajo Turčija, Latvija, Ukrajina in eden od kvalifikantov. Na SP bodo potovale tri najboljše zasedbe iz vsake šestčlanske skupine 2. kroga.

Zanimivo je, da se je Slovenija srečala s Španijo na šestih EP, na mundialu 2010 in celi vrsti pripravljalnih dvobojev, a nikoli v kvalifikacijah za velika tekmovanja. Košarkarji z Iberskega polotoka so najuspešnejši na stari celini v zadnjem desetletju – letos bodo branili naslov na EP –, zaradi neusklajenosti FIBA z »neposrednimi proizvajalci« pa lahko le ugibamo, s kakšno zasedbo bodo lahko računali v kvalifikacijah. Selektor Sergio Scariolo se bo zagotovo odločil za pomladitev moštva, saj bodo Pau Gasol, Juan Carlos Navarro in Felipe Reyes letos dopolnili 37 let, Jose Calderon 36, mejo 30 let pa sta prestopila tudi Rudy Fernandez in Sergio Rodriguez. »Dosedanji uspehi nas preprosto silijo, da bomo veliko pozornost namenili že kvalifikacijam. Res pa je, da nas bodo okoliščine po EP prisilile k povečanju nabora reprezentančnih kandidatov,« meni Scariolo.

Črnogorci so člani mednarodne scene od leta 2008. Nastopili so na EP 2011 (21. mesto) in 2013 (17.), pod vodstvom Bogdana Tanjevića pa so se uvrstili tudi na letošnji eurobasket. Tudi oni se ne bo mogli ogniti zadregi, saj njihova asa Nikola Vučević (Orlando) in Nikola Peković (Minnesota) igrata v ZDA.

Druge skupine kvalifikacij – B: Latvija, Turčija, Ukrajina in kvalifikant 1; C: Litva, Poljska, Madžarska in kvalifikant 2; D: Hrvaška, Italija, Romunija in kvalifikant 1; E: Francija, Rusija, Belgija in kvalifikant 2; F: Češka, Finska, Islandija in kvalifikant 1; G: Srbija, Nemčija, Gruzija in kvalifikant 2; H: Grčija, Izrael, Velika Britanija in kvalifikant 1.