Tradicija še posebej opozarja Novomeščane

Danes prvi tekmi polfinala košarkarske lige Nova KBM: Krka – Union Olimpija in Rogaška – Zlatorog. 

Objavljeno
06. maj 2017 01.56
action during ABA league basketball match between Union Olimpija and Krka in Stozice Hall, Ljubljana, Slovenia on December 5, 2016
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če bi upoštevali tradicijo kot železno pravilo, bi morali letošnji finale lige Nova KBM rezervirati za Krko in Rogaško ter odpisati Olimpijo in Zlatorog. V prejšnjih enajstih sezonah se je namreč le dvakrat primerilo, da polfinalist ni izkoristil prednosti tekme več v domači dvorani. Toda pozor: obakrat se je zalomilo Novomeščanom: lani proti Heliosu, leto poprej proti Tajfunu.

Opozorilo je prišlo pravi čas tako za dolenjsko zasedbo, ki je bila najuspešnejša v uvodnem delu DP in v ligi za prvaka, kot tudi za Slatinčane, ki so presenečenje sezone in imajo najbolj vročo navijaško podporo med vsemi udeleženci končnice. Izjemno pomembni bosta že današnji prvi tekmi izločilnih dvobojev, saj od papirnatih favoritov zahtevata posebno psihično trdnost. Slabši večer lahko v hipu razblini prigarano v dolgih mesecih in ponudi priložnost dotedanjim obstrancem za vstajanje. Poučna primera najdemo prav v zadnjih dveh sezonah: Helios je lani osvojil naslov kot 4. nosilec končnice, Tajfun pred njim šele kot št. 5. In oba sta že v naslednji sezoni znova utonila v povprečju.

Daleč najbogatejšo zgodovino v končnicah DP ima Union Olimpija, saj je pred njo že 25. nastop v polfinalu; spodletelo ji je le pred dvema letoma. Sledita ji Zlatorog s 17. uvrstitvijo med četverico in Krka s 16., Rogaška je z drugim prebojem med elito (po letu 2015) nekakšen palček, a z velikimi in ostrimi zobmi. Nenazadnje je v ligi za prvaka po dvakrat ugnala tako polfinalnega tekmeca Zlatorog kot Olimpijo, proti Krki pa dvakrat izgubila s skupno razliko sedmih točk. Njen trener Damjan Novaković napoveduje: »Stanje v naši ekipi je dobro, saj že od srede vadimo z vsemi košarkarji. Z Laščani smo v tej sezoni odigrali že šest tekem, zato nimamo taktičnih ali individualnih skrivnosti. Rezultat v zmagah je 3:3, izenačene pa so tudi možnosti za uvrstitev v finale. Na prvi pogled bi morali imeti lažje delo zaradi poškodbe Igorja Tratnika, a so Laščani proti Olimpiji in z odločilno zmago proti Hopsom pokazali, da so se prilagodili. Serija bo zelo napeta, odločale bodo malenkosti, v manjši prednosti bomo le zaradi domačega igrišča.«

Krkin strateg Simon Petrov se je previdno ognil vrednotenju tekmecev. O vseh je govoril spoštljivo, tudi o Unionu Olimpiji, s katero se je njegova ekipa v tej sezoni pomerila kar sedemkrat in iztržila tri zmage. Izgubila je tudi v obeh tekmah, ki sta Ljubljančanom največ pomenili: v finalu pokala Spar in pred tednom v odločilnem zadnjem kolu pred končnico. »Pričakujem, da bomo prikazali dobro igro in premagali Olimpijo. O visoki samozavesti ne moremo govoriti, saj smo zadnji dvoboj izgubili. Upam, da bodo nared vsi naši košarkarji, tudi Marko Luković, ki je imel težave s hrbtom. Erjon Kastrati si je dodobra opomogel po poškodbi tetive, Darko Jukić pa se vrača v moštvo po očetovi smrti. Nikola Janković očitno ne bo igral za Olimpijo, sicer bi morali nekoliko prilagoditi obrambne naloge. Vseeno pa pričakujem, da bodo Ljubljančani zaigrali v podobno visoki prestavi kot v srednjem obdobju lige ABA, ko so prepričljivo nizali uspehe. Naloga bo torej zahtevna, olajšajo pa nam jo lahko navijači, če bodo napolnili dvorano,« razmišlja Petrov.

Prvi tekmi polfinala DP (na dve zmagi), danes: Rogaška – Zlatorog (18), Krka – Union Olimpija (20).