Trifunović: Ne smemo le govoriti, kako smo pogumni

Slovenska reprezentanca v 3. kolu kvalifikacij za SP 2019 drevi ob 20. uri v Podgorici po pomembno zmago nad oslabljeno Črno goro.

Objavljeno
22. februar 2018 22.14
Klemen Prepelič in Luka Žorić na tekmi EP v košarki,Zagreb Hrvaška 05.09.2015 [Košarka,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Črnogorci pričakujejo današnje 3. kolo kvalifikacij za SP 2019 kot pravi praznik, saj bodo njihovi košarkarji prvič gostili aktualnega evropskega prvaka. Slovenska reprezentanca resda ni popolna, a v Podgorici uživa veliko spoštovanje, v marsičem drugačno kot ob edinem prejšnjem obisku pred daljnimi 13 leti.

Pred EP 2005 so naši košarkarji nastopili na pripravljalnem turnirju v dvorani Morača in doživeli tri poraze z Litvo, takrat še poenoteno Srbijo in Črno goro ter Hrvaško. Drevi ob 20. uri pa se bodo prvič nasploh pomerili v uradni tekmi s Črnogorci (v pripravljalnih vodijo z 2:1), ki so se osamosvojili leta 2006 in nastopili na treh EP: leta 2011 so bili 21., dve leti pozneje 17., lani pa 13., potem ko jih je v osmini finala izločila Latvija s 100:68. V kvalifikacijah za mundial na Kitajskem sodijo med najbolj zdesetkane, saj tokrat ne bodo mogli računati na celotno centrsko linijo (Nikolo Vučevića, Bojana Dubljevića, Milka Bjelico, Blagoto Sekulića, Marka Todorovića in Filipa Barovića), toda slovenski reprezentanti kljub vsemu pričakujejo težko nalogo na poti do načrtovanega uspeha. Ta bi imel dodatno težo, saj si bo zmagovalec bržkone že zagotovil napredovanje v drugi krog kvalifikacij in s seboj nesel obe točki z drevišnjega soočenja.

Prepelič hvali Mitrovića

»Res je, da bodo Črnogorci pogrešali kar nekaj kakovostnih košarkarjev iz lige NBA in evrolige, vendar smo tudi mi zelo oslabljeni. Goran Dragić in Luka Dončić sta bila pač 80 odstotkov ekipe na EP, odšteti pa moramo še Anthonyja Randolpha in tudi Zorana Dragića. Naši tokratni gostitelji imajo mlado in neizkušeno moštvo, imajo pa odličnega selektorja Zvezdana Mitrovića, ki je v nedeljo osvojil francoski pokal z Monacom.« ocenjuje Klemen Prepelič pred dvobojem z Črno goro, za katero bo nastopilo šest košarkarjev Budućnosti, trenutno druge v ligi ABA. Trije, tudi naturalizirani dirigent Derek Needham, prihajajo iz Mornarja, eden iz Sutjeske, peterica (Ne­ma­nja Ra­do­vić, Go­ran Ga­jo­vić, Jo­van Klja­jić, Vla­di­mir Mi­ha­i­lo­vić in Ivan Ma­raš) pa si kruh služi v tujini.

Selektor Rado Trifunović je po petih treningih v Stožicah včeraj popeljal reprezentanco v Podgorico, na katero ga vežejo pisani spomini. »Še kot klubski trener sem ugotovil, da bi lažje načrtoval zmago nad Partizanom v Beogradu kot nad Budućnostjo v Podgorici. Psihično se moramo pripraviti na igro gostiteljev, ki ne bodo skoparili z ničemer. Igrati moramo možato, ne samo govoriti, kako smo pogumni. V ponedeljek pričakujem zmago še v Minsku, da bi si dodatno popravili občutke pred junijskima revanšama s Španijo in Črno goro na domačih tleh, v katerih bi lahko nastopili popolni.«

In odkod bo po njegovem mnenju prežala največja nevarnost v današnjem dvoboju? »V prvem kvalifikacijskem oknu je bil glavni adut Črnogorcev organizator igre Nikola Ivanović, saj je deloval kot ustvarjalec in strelec, najučinkovitejši pa je bil krilni center španskega Monbusa Nemanja Radović s 13,5 točke. Suad Šehović je nevaren v svojem kotu, iz katerega lahko meče trojke 9:10, če ima na voljo ugodne mete. Predvsem bomo morali biti enako čvrsti kot Črnogorci in preprečiti njihove neovirane mete,« je odločen Trifunović.

Dosedanji izidi v skupini A, 1. kolo – Slovenija : Belorusija 87:74, Črna gora : Španija 66:79; 2. kolo – Španija : Slovenija 92:84, Belorusija : Črna gora 67:91; vrstni red: Španija 2:0, Črna gora in Slovenija po 1:1, Belorusija 0:2. Para 3. kola, danes: Črna gora – Slovenija (20), Belorusija – Španija (17.30); 4. kolo, ponedeljek: Belorusija – Slovenija (17.30), Španija – Črna gora (19).

Tri najuspešnejše reprezentance bodo napredovale v drugi del kvalifikacij, v katerem se bodo po dvakrat pomerile z najboljšo trojico iz skupine B, v kateri je trenutni vrstni red Turčija 2:0, Ukrajina in Latvija po 1:1, Švedska 0:2.