Tudi direktor bi želel imeti Begića

Direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič pred revanšo z Nanterrom izrekel zaupnico trenerju Gašperju Potočniku.

Objavljeno
23. november 2015 19.31
Zack Wright in trener Gašper Potočnik na tekmi lige ABA med ekipo Union Olimpije in Budučnosti. Ljubljana, 24. oktober, 2015.[Zack Wright,Gašper Potočnik,trenerji,Union Olimpija,Budučnost,liga ABA,košarka,šport]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Union Olimpija bo že danes ob 19. uri gostila Nanterre v tekmi 7. kola evropskega pokala. Francoze bo pričakala brez poškodovanih Zacka Wrighta in Saša Zagorca ter z Ronaldsom Zakisom, ki ga muči načet hrbet, pa tudi s posledicami rezultatske krize. Ne le s psihičnimi, kar je potrdil direktor kluba Matevž Zupančič.

Niz devetih porazov v zadnjih desetih nastopih so Ljubljančani začeli prav na gostovanju pri Nanterru (72:85), ob katerem je bil najvidnejši član moštva Zack Wright. Ameriški organizator igre bo revanšo izpustil, vse močnejše pa so tudi govorice, da ga ne bomo več videli v Olimpijinem dresu. Zupančič jih ni niti zanikal niti potrdil: »Dejstvo je, da smo zanj prejeli dve ponudbi iz Italije in Turčije, ampak doslej se še nismo odločili, da bi ga pustili oditi, saj ga več kot očitno potrebujemo. Ni pa izključeno, da bomo razmišljali drugače po zadnji tekmi v evropskem pokalu, če bo takšna finančna potreba. Zack je zadovoljen v Ljubljani in prav nič ne pritiska, da bi rad odšel.«

Torej njegove zdravstvene težave le naključno sovpadajo z možnostjo, da bi zapustil Slovenijo? »Vsekakor. Močan krč v zgornjem delu hrbta ga je stisnil že v drugem polčasu tekme v Trentu in je potreboval injekcije. Nekaj podobnega se mu je zgodilo pred leti, ko je pod vodstvom Jureta Zdovca nosil dres Spartaka iz St. Peterburga, in takrat si je opomogel v dobrem tednu. Verjetno se mu pozna, da igra prek meja realne minutaže, pa še nekateri soigralci mu ne sledijo, kot bi mu morali,« je pojasnil Olimpijin direktor, ki seveda ni navdušen nad rezultati zadnjega meseca, a nikakor ne obupuje.

»Poleg poškodb se nam pozna mladost košarkarjev, zaradi katere v prelomnih trenutkih poletita dve podaji na tribune, sledita dve nespametni osebni napaki z dodatnim prostim metom in smo že tam. Lahko pa bi najmlajše posedli na klop in bi morda bili na kakšni tekmi bolj konkurenčni. Toda pri nas ni panike. Govorice, da razmišljamo o zamenjavi trenerja Gašperja Potočnika, ne držijo, saj uživa popolno zaupanje vodstva kluba. Naši cilji so povezani z majem in junijem, vse drugo je velika predigra. Seveda si ne bi smeli privoščiti porazov, kot sta bila tista s Tajfunom ali Sutjesko, vendar sta tako evropski pokal kot liga ABA še odprta. Da bo moštvo nihalo, smo vedeli že pred začetkom sezone,« je potrdil Zupančič, ki se zaveda, da navijači zahtevajo okrepitve. Ali ne bi bil morebitni Wrightov odhod jasno sporočilo, da Union Olimpija izobeša belo zastavo?

»Verjetno se mu ne bomo odpovedali. Če se mu bomo, pa si bomo vzeli dovolj časa, da bomo našli ustrezno zamenjavo za vlogo dirigenta. Ob tem bi vsi radi videli pod našim obročem Mirzo Begića in še koga. Tudi jaz si to želim, ampak prej ali slej moraš pokazati denar. Mirza je igral za nas brezplačno že lani in ne bi bilo okusno, da bi se še enkrat poskusili dogovoriti pod enakimi pogoji. Z njim bi zagotovo na hitro pridobili, toda ko bi dobil ustreznega delodajalca in bi odšel sredi sezone, bi sledila dva koraka nazaj. Nenazadnje ima Vasilije Vučetić 19 let in ga ne moremo kar odpisati po desetih tekmah,« je ocenil prvi Olimpijin operativec in se pridušal, da v stožiškem klubu plačujejo tudi davek za nemirno poletje, med katerim niso vedeli, v katerih tekmovanjih bodo igrali, kar je otežilo pogajanja s pokrovitelji in košarkarji. Slednjič so morali plačati 150.000 evrov za wild card v ligi ABA, prav toliko pa jih stane igranje v evropskem pokalu.

»Na odziv nekaterih pokroviteljev še vedno čakamo in če ne bo ustrezen, bomo pač igrali z mladim moštvom. Nasploh je naš projekt takšen, da moramo v prvem delu sezone uveljavljati mlade in se nato suvereno lotiti DP. Naš cilj je osvojiti državni naslov, saj živ bog ne ve, kaj bo v prihodnji sezoni z mednarodnimi tekmovanji. Toda imamo najcenejše moštvo v zgodovini Uniona Olimpije. Pred časom smo se šalili, da bomo tako kot CSKA zmanjšali proračun za milijon evrov, le da Moskovčani z 42 na 41, mi pa z dveh na enega. Morali bomo namreč vrniti milijon evrov, da bi se lahko držali sanacijskega načrta. Trenutno nam manjka 500.000 evrov, zato lahko o okrepitvah le sanjamo. Nekoč je znašal Olimpijin proračun sedem milijonov mark, pri Barceloni pa so jih imeli takrat na voljo 12,« je slikovito orisal razmere Matevž Zupančič.

Nato je izluščil svetle plati sezone: »Proti Bilbau in Crveni zvezdi so bili jokerji mladi igralci, ne morejo pa biti odločilnega pomena na vsaki tekmi. Tudi pri tujcih smo zadeli v polno, vsi trije dajejo več, kot jih plačujemo. Zakisa smo pripeljali za zelo malo denarja, da bi lahko več namenili Wrightu in Savi Lešiću, sprva pa so se mu vsi smejali. Zdaj bi ga lahko že prodali. Več smo pričakovali le od srednjega rodu. Storili smo vse, da bi imeli v moštvu tudi Žana Marka Šiška, ki je nato odšel k Ciboni, a je svoje storila naravna selekcija, saj ne moreš hkrati potiskati v ospredje štirih tako mladih fantov. Vučetić, Blaž Mesiček in Vlatko Čančar so lani igrali v mladinskem DP, zdaj tekmujejo v evropskem pokalu.«