Zmaji bi tudi januarja igrali v Evropi

Union Olimpija drevi na gostovanju v evropskem pokalu pri Oldenburgu brez Lapornika in Mesička.

Objavljeno
15. december 2015 19.52
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Oldenburg je edino moštvo v skupini A evropskega pokala, ki ga Union Olimpija v tej sezoni še ni ugnala. V Stožicah je izgubila z 81:82, z drevišnjo zmago pa bi popravila marsikaj in si priigrala vstopnico za drugi krog. Vanj se lahko vtihotapi tudi v primeru poraza – če bo Telekom Bonn prekosil Nanterre.

Obstaja tudi tretja, a zelo malo verjetna možnost. Če Ljubljančanom ne bi uspela revanša v Nemčiji, Francozi pa bi odnesli plen iz Bonna, bi obe moštvi imeli enako število zmag in identičen izkupiček v medsebojnih soočenjih. Zato bi o 4. mestu v skupini odločala skupna razlika v koših, ki pa je pred zadnjim kolom le malenkostno v korist stožiške zasedbe. Po devetih nastopih ima 31 točk primanjkljaja, Nanterre -38. Toda poigravanje s teorijo ima tudi manj prijetno realno podlago. Olimpijini košarkarji so se morali odpraviti na pot brez Mihe Lapornika, ki si je poškodoval biceps na roki, in zaradi trebušne viroze tudi brez Blaža Mesička. Ob tem Blaža Mahkovica muči zvin gležnja, Ronaldsa Zakisa pa načeta mečna mišica.

Vprašanje je tudi, ali lahko Olimpijini aduti računajo na nekoliko manj zavzeto igro gostiteljev, ki so si zaradi dveh zmag na Nanterrom že zagotovili mesto v top 32 evropskega pokala. Pred tednom so se podobno spraševali pred dvobojem z Bilbaom, pa se je vse skupaj klavrno končalo. »Po zadnjih porazih in novih poškodbah nismo v najboljšem stanju, a se ne predajamo vnaprej. Če se bo naša deseterica predstavila v pravi luči, je lahko konkurenčna, čeprav fantje v zadnjem času tožijo, da so utrujeni. Utrujenosti sicer ne priznavam, smo pa po vrnitvi iz Skopja nekoliko skrajšali treninge. Upam, da bo zaleglo,« poudarja Olimpijin trener Gašper Potočnik pred dvobojem s trenutno petouvrščenim v nemški ligi, ki je v nedeljo klonil v domači dvorani proti Würzburgu s 75:82. Toda precej zgovornejši je vtis, da Oldenburg sodi med moštva, ki Ljubljančanom »slogovno« ne ustrezajo. Na prvi tekmi je vodil z 78:64, center Brian Qvale (21 točk), branilec Vaughn Duggins (19) in Klemen Prepelič (12) pa so brez večjih težav našli bližnjice do obroča kar v serijah. Kako se jim torej postaviti po robu brez dveh branilcev-strelcev?

»Prilagoditi bomo morali moštveno taktiko, občasno pa hkrati potisniti na parket Zacka Wrighta in Luko Rupnika,« odgovarja Potočnik. In ker bi bila lahko drevišnja tekma zadnja v Olimpijini evropski sezoni, je oživelo tudi vprašanje o Američanovi prihodnosti. Bo ostal v Sloveniji ali se bo odpravil drugam? »Ne vem, da bi se karkoli spremenilo. Ko je Zack začel dobivati ponudbe, je rekel, da želi ostati, ker je zadovoljen v Ljubljani. Stvari se lahko vedno spremenijo čez noč, vendar sem prepričan, da bo ostal pri nas,« meni stožiški strateg.

Kapetan moštva Sašo Zagorac je zaradi težav s kolenom igral le enajst minut na prvi tekmi z Oldenburgom in dosegel štiri točke. Od tedaj ga soigralci čakajo v reprezentančni formi, vendar je ponudil le en preblisk, 16 točk proti Partizanu. Je napočil trenutek za vstajenje? »Upam. Kajti tudi po nizu slabih rezultatov lahko sami odločamo, ali bomo januarja še igrali v Evropi. Imam občutek, da bolje igramo v gosteh, kar bi lahko bila voda na naš mlin. Oldenburg ima podobno moštvo kot Telekom Bonn, ki smo ga v Nemčiji premagali po domačem porazu. Možno pa je tudi, da bodo gostitelji bolj sproščeni, ker so si že zagotovili napredovanje, kar smo videli v primeru Bilbaa. Poskušamo se pobrati, saj je nam najtežje. Ko ekipa najbolj potrebuje zmago, lahko prepoznamo njen značaj,« je prepričan Zagorac.

Pari 10. kola v skupini A, danes: Oldenburg – Union Olimpija (20), Telekom Bonn – Nanterre (19.30), Bilbao – Trento (20.30); vrstni red: Bilbao in Trento po 7:2, Union Olimpija in Oldenburg po 4:5, Nanterre 3:6, Telekom Bonn 2:7.