Union olimpija danes gostuje v metropoli Tatarske republike

Olimpijin strateg Filipovski ocenjuje, da je pred Unionom Olimpijo zelo težka tekma, saj se zaveda sposobnosti mož nasprotne ekipe.

Objavljeno
17. november 2011 10.30
Posodobljeno
17. november 2011 10.30
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Pet temnopoltih košarkarjev in še en Američan svetle kože bodo danes pričakali Union Olimpijo v metropoli Tatarske republike. Pisana druščina v dresih Unicsa Kazana bo po svoje prikazala posledice perestrojke v nekdaj nepredušno zaprtih krajih, hkrati pa poskusila postati nekoliko manj gostoljubna. To ji je pač doslej povzročalo težave.

Dve zmagi v Istanbulu (68:64) in Gdansku (72:68) ter dva poraza v domači dvorani je dosedanji izkupiček Unicsa Kazana v njegovi krstni sezoni v evroligi. Za nenavadni iztržek ima vendarle logično razlago, saj je gostil Sieno (71:79) in Barcelono (65:93), ki sta vsaj za razred boljša od izzivalcev v skupini D. Nasploh pa je moštvo, ki ga vodi Jevgenij Pašutin, nekdanji trener CSKA, s katerim je nastopil na finalnem turnirju evrolige 2010, težko uvrstiti v tradicionalne košarkarske okvirje. Status profesionalnega je dobil leta 1991, se šest let pozneje uvrstil v prvo rusko ligo in še vedno čaka na prvi naslov državnega prvaka, čeprav je bil lani prvi po rednem delu prvenstva. V ponos sta mu dve domači pokalni lovoriki (2003 in 2009), predvsem pa letošnje zmagoslavje v Ulebovem evropskem pokalu, ki ga je neposredno pripeljal med elito na stari celini.

Polovica zasedbe, ki je v finalu v Trevisu ugnala španski Cajasol, je poleti zapustila Kazan. Odšli so Marko Popović (Žalgiris), Ricky Minard, Hasan Rizvić (oba Azovmaš), Slavko Vraneš (Sanaye), Maciej Lampe (Caja Laboral), prišli pa branilca Henry Domercant (Spartak St. Peterburg) in Lynn Greer (Milano) ter visoki Aleksej Zavrašenko (Himki), Nathan Jawai (Partizan) in Michael Wilkinson (Lokomotiv Kuban). Moštvo je torej še bolj čvrsto in bolj izkušeno, saj ima devet košarkarjev, starejših od 30 let. To bi lahko pomenilo, da je počasnejše in da ima druge telesne omejitve, toda za zdaj je dobro na poti. V evroligi si je priigralo dva pomembna »bonusa« na gostovanjih, v severno-vzhodni regionalni ligi VTB pa je v petih kolih klonilo le enkrat, v gosteh pri Himkiju z dvema točkama razlike. Hkrati pa veterani kažejo, da imajo dovolj sape. Visoki branilec Domercant, ki kot naturaliziranec brani barve reprezentance BiH, je trenutno šesti strelec evrolige s povprečjem 19,3 točke, dobro pa se drži tudi 36-letno krilo Kelly McCarty, ki je na EP 2009 nosil dres Rusije.

Ponoči leteli, popoldne spali

»Zavedamo se, da nas čaka zelo težka tekma. Unics Kazan ima veliko izkušenih in kakovostnih mož, predvsem na zunanjih položajih, ki navzlic letom igrajo dokaj hitro. Domercant in McCarty imata za seboj ogromno težkih tekem, v moštvu pa je tudi kar nekaj starejših igralcev, kot so branilec Terrell Lyday, pa tudi Zavrašenko, Petr Samojlenko in Belorus Vladimir Veremejenko, ki jih osebno poznam iz dni, ko sem vodil Lokomotiv Kuban. V Evropi niso tako uveljavljeni, vendar dajejo ekipi pečat in stabilnost. Da bi lahko zmagali v Kazanu, bi morali igrati čvrsto v obrambi, v napadu pa potrpežljivo, zbrano in brez večjih nihanj 40 minut, kajti gostitelji domala vsako napako kaznujejo z nasprotnim napadom. Pašutin je v Kazanu drugo sezono in goji preprosto košarko, ki pa je zelo dobro prilagojena individualnim sposobnostim posameznikov. Zato bodo odločale podrobnosti in osnove igre v obrambi,« ocenjuje Olimpijin strateg Sašo Filipovski, ki je pred odhodom opozarjal tudi na napore poti v Kazan. Ljubljansko moštvo je namreč leglo k počitku šele danes sredi noči in za spanec izkoristilo tudi popoldanske urice, zaradi triurne časovne razlike pa bo moralo priteči na igrišče že ob 17. uri po slovenskem času.

Tudi Pašutin, ki neredko postavi na parket kar tri branilce hkrati, je uporabil spoštljive besede: »Zame ni dvoma, Union Olimpija bo resna tekmica. Njena zasedba je dobro uravnotežena in ima skupino vodij, med katere sodijo Ćapin, Green in Varda. Dobro se branijo in vešče uporabljajo pick'n'roll pri napadalnih akcijah. Nikakor ne pričakujem sprehoda, zato smo se dobro pripravili na prihod Ljubljančanov.«

Strelci za Unics Kazan v evroligi: Domercant povp. 19,3, Lyday 9,8, McCarty 8,8, Greer 6,3, Zavrašenko 5,8, Jawai 5,3, Veremejenko 4,8, Wilkinson 4, Samojlenko 2,5, Gubanov 2,3, Z. Pašutin 1. Najboljši skakalci moštva so Zavrašenko (5,3), Veremejenko (4,8), Jawai (4,3), prvi podajalci Greer (2), Lyday in Samojlenko (po 1,8). Kelly McCarty (z žogo) je na EP 2009 nosil dres Rusije, pri 36 letih pa bo še vedno velika nevarnost za Union Olimpijo. Foto Getty Images