Union Olimpija pri Maccabiju: »Baby Shaq« le ena od ovir

Če so košarkarji Uniona Olimpije v prejšnji sezoni gostovali pri Maccabiju v prvem kolu evrolige, ko so njihove želje še segale nerealno visoko, so včeraj dopotovali v Izrael z bistveno bolj konkretnim izhodiščem, saj so v minulih mesecih dokazali, da so lahko kos tudi najboljšim, vendar tudi z bolj kratkoročnim ciljem. Tekma bo drevi ob 20. uri.

Objavljeno
03. februar 2011 07.48
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Tel Aviv – Nocojšnji dvoboj v dvorani Nokia, ki jo po tradiciji napolni 11.000 gledalcev, bo v veliki meri opredelil njihove možnosti za napredovanje v četrtfinale. Visok poraz bi jih pred zadnjimi tremi tekmami v »top 16« verjetno usodno oddaljil od velikega uspeha, zmeren zaostanek, da zmage niti ne omenjamo, bi še okrepil njihove upe.

Upoštevaje nastope Uniona Olimpije v tej sezoni bi lahko dejali, da bo odločilnega pomena že uvodna četrtina. V uvodnih minutah tekem so namreč Ljubljančani domala vselej imeli velike težave, da so ujeli pravšnji ritem, kar je lahko na gostovanjih že usodno. Še posebej proti tako atletsko nadarjenemu tekmecu, ki raje poskusi streti tekmeca v hitropoteznem slogu, kot da se z njim muči vseh 40 minut. O moči Maccabija govori podatek, da je v uvodnem delu evrolige dobil vse domače tekme s povprečno razliko 17,2 točke in da je pred tednom vodil proti Romi s 30 točkami prednosti že pred glavnim premorom. Pravilo, da je bolje brzdati nasprotno moštvo, kot ga loviti, bo torej izjemne teže v dvoboju z veliko simbolike.

In to ne le zato, ker Union Olimpija v zgodovini sodobne evrolige še nikoli ni zmagala v dvorani Nokia. Njenega centra Kevinna Pinkneyja denimo vežejo nenavadni spomini na Izrael, ki ga je moral lani prisilno zapustiti že sredi sezone, potem ko je Hapoel iz Jeruzalema izpadel v evropskem pokalu. Jure Zdovc pa nedvomno pomni lansko soočenje z Maccabijem v Tivoliju, v katerem si je prislužil izključitev že sredi druge četrtine, ali poraz v tekmi za 3. mesto na EP 2009, v kateri je Slovenijo potopil grški center Sofoklis Schorsanitis, ki je v tej sezoni ključni adut izraelskega velikana skupaj z visokima branilcema Jeremyjem Pargom in Chuckom Eidsonom, raznovrstnim dirigentom Doronom Perkinsom ter krilnim centrom Liorjem Eliyahujem.

Ljubljanska odprava je včeraj prispela v Izrael kot v starih, dobrih časih navidezne blaginje. Na čartersko letalo se je vkrcala tudi skupina navijačev, pokrovitelji kluba in tudi domala popolno vodstvo mestne občine Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem na čelu, prvič pa se je v tej sezoni udeležil gostovanja tudi Olimpijin direktor Janez Rajgelj. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če si ne bi časa krajšal z igranjem taroka z Andrejem Urlepom, ki ga že lep čas vidi kot optimalnega kandidata za trenerja Uniona Olimpije. Juretu Zdovcu se sicer ni treba bati za delovno mesto, vendar si je nedvomno mislil svoje, tako kot o drevišnji tekmi.

»Maccabi je v tej sezoni presenetljivo dobro odigral vse tekme v evroligi, če odštejemo uvodno v Vitorii. Prav tako ima v Davidu Blattu vrhunskega trenerja, ki ga izjemno cenim. Pod njegovim vodstvom moštvo vešče uporablja številne obrambe, od posamične, conskih postavitev in kombinirane različice 'match up'. Toda ni nepremagljivo in če bomo igrali pametno, ga lahko spravimo v velike težave. Naš optimizem temelji na dejstvu, da so vsi naši košarkarji zdravi in da v zadnjem času igramo dobro,« je ocenil ljubljanski strateg in zagotovil, da si ne beli glave z grškim »Baby Shaqom«, ki ima pri 206 cm 156 kg žive teže.

»Igra 22 minut na tekmo, ima svoje odlike in slabosti, predvsem pri obrambnih nalogah. Nasploh imajo vsi košarkarji Maccabija nekaj v sebi, nihče ni popoln, skupaj pa tvorijo uspešno celoto. Pargo je nepredvidljiv in odličen atlet, toda razliko običajno zagotovijo David Blu in podobni košarkarji s klopi. Nimajo zvezd, treba bo paziti na vse,« meni Zdovc.

Strelci za Maccabi v evroligi: Schortsanitis 13,9, Pargo 10,8, Eliyahu (igral na 11 tekmah) 10,4, Eidson 9,9, Perkins 9,1, Pnini 7,1, Mačvan (2) 7, Blu 6,5, Burstein 5,5, Hendrix (11) 5,4, Green (8) 3,1, Sharp (6) 0,7. Najboljši skakalci moštva so Perkins (5,4), Schortsanitis (5,1) in Eidson (4,6), prvi podajalci Eidson (4,3), Perkins (3,7) in Pargo (3,5).