Union Olimpija sedmič zmagovalka košarkarskega superpokala

Košarkarji Krke so v superpokalu vodili domala celo tekmo, Ljubljančani pa so preobrat skreirali v zadnji minuti.

Objavljeno
02. oktober 2013 21.46
Košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lucija - Z nocojšnjim superpokalnim dvobojem Krke in Uniona Olimpije se je začela nova košarkarska sezona na slovenskih tleh. Novomeščani, v pretekli sezoni prvaki lige Telemach, so lovili četrto zaporedno lovoriko, Ljubljančani, zmagovalci pokala Spar, pa prvo po letu 2009 in sedmo doslej. Večji del tekme je vodila Krka, Olimpija pa je bila bolj zbrana v končnici, v zadnji minuti je zrežirala zasuk in s košem Sasuja Salina v zadnji sekundi potrdila zmago s 63:60.

Pipan brez poškodovanega Jacksona

Povratnik na Krkino klop Aleksandar Džikić je v uvodno peterko uvrstil Luko Lapornika, Mateja Rojca, Zvonka Buljana, Eda Murića in Smiljana Pavića, Aleš Pipan pa je sprva računal na Paola Marinellija, Sasuja Salina, Deividasa Gailiusa, Dragišo Drobnjaka in Alexa Stephesona, zato pa v kadru ni bilo ameriškega blokerja Cederica Jacksona, ki si je na sinočnjem treningu pri polaganju poškodoval skupno narastišče trebušne stene. Prvi koš v novi klubski sezoni je vpisal 26-letni hrvaški krilni igralec Buljan. Krka je podjetneje začela in ušla s 6:1, zmaji so prek kapetana Drobnjaka prvič iz igre zadeli šele po štirih minutah in četrt. Ekipi sta izdatno poskušali z meti z razdalje, a niso bili v prvih petih poskusih niti enkrat uspešni. V sedmi minuti je Olimpija prek 35-letnega Drobnjaka prvič na tekmi vodila z 10:8, po štirih zaporednih točkah Alena Omića pa je na prvi odmor odšla s prednostjo štirih točk (14:10).

Džikić z minuto odmora zaustavil nalet zmajev

Novomeščani so imeli v prvem delu le šestinski met iz igre (3/18), iz petih poskusov niso zadeli niti ene trojke, enako kot Ljubljančani, ki so sicer poskusili enkrat manj. Prvi uspešen met za tri je šele v 14. minuti zmogel Američan Malcolm Ray Armstead in Krko popeljal v vodstvo z 20:17. Po -4 so zmaji vendarle bruhnili ogenj, vknjižili šest točk zapored, spet prešli v vodstvo in Džikića prisilili, da je skušal njihov nalet ustaviti z minuto odmora. To se je Novomeščanom obrestovalo, s trojko reprezentanta Eda Murića so ušli za tri točke in prednost zadržali do glavnega odmora (34:31).

Buljan z devetimi skoki kralj pod košema

Olimpija v prvem polčasu ni zadela za tri, a je bila dvotretjinsko uspešna pri metu za dve točki, Krka pa je bila precej boljša pri skokih v napadu (8:2). Tretjo četrtino je s štirimi točkami zapored načel Lapornik in prednost državnih prvakov je narasla na +7, s trojko je najprej vrnil Kodi Augustus, nato pa še Luka Rupnik s prvima točkama v dresu Olimpije. Izid je bil na 40. točki spet poravnan, četrtino pa so Novomeščani končali s prednostjo dveh točk. Krka je imela v svojih vrstah razigranega Buljana, ki je kraljeval pod košema z že devetimi skoki.

Olimpijin zasuk v zadnji minuti

Po trojki Gailiusa so se Ljubljančani na začetku zadnjega dela povsem približali tekmecem (50:51), nato pa si je Pipanova četa privoščila popoln mrk. Več kot štiri minute ni dosegla koša, Krka je zmogla delni izid 7:0, prvič na tekmi vodila s +8 in trener zmajev je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Ljubljančani so bili vse bližje, dvanajst sekund pred koncem pa so s košem Stephesona po dolgem času spet vodili (60:61). Džikić je vzel minuto odmora, njegovi varovanci pa so imeli 10 sekund za zadnji napad. Muriću, ki je vodil napad, je spodrnilo, Gailius mu je skušal vzeti žogo, manj kot dve sekundi pred koncem je bila igra prekinjena, Pipan je vzel odmor, žoga pa je bila Olimpijina. Iz avta je podal reprezentant Nebojša Joksimović, žogo je dobil član finske izbrane vrste Sasu Salin in s košem postavil končni izid 63:60. Po treh zaporednih novomeških lovorikah se superpokalna trofeja torej vrača v Olimpijino vitrino. Jezni Džikić po porazu sploh ni prišel na podelitev kolajn.

Daleč najučinkovitejši mož na tekmi je bil Olimpijin Američan Alex Stepheson s 17 točkami in brez zgrešenega meta iz igre (2:2), Sasu Salin pa denimo ni zadel niti ene od petih trojk, ki jih je vrgel. Na drugi strani je bil najučinkovitejši Jaka Klobučar, a je pometal stran številne žoge (z dve 3/9).

KRKA : UNION OLIMPIJA 60:63 (49:47, 34:31, 10:14)

Krka: Lapornik 8 (0:1), Kastrati 2, Rojc 6 (2:2), Buljan 6, Murić 8 (3:4), Pavić 8, Armstead 3, Booker 7, Hukić 2, Bolčina, Ritlop, Klobučar 10 (1:1).

Union Olimpija: Rupnik 9 (4:4), Marinelli, Joksimović 6 (2:3), Brodnik 2 (2:2), Sajevic, Salin 3 (1:2), Gailius 8 (3:4), Bubnić, Omić 6 (4:6), Augustus 3, Drobnjak 9 (3:4), Stepheson 17 (3:4).