Union Olimpija z atraktivnimi, a zahtevnimi tekmeci

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v evropskem pokalu igrali z Valencio, Varesejem, Ulmom, Asvelom in Paris Levalloisom.

Objavljeno
05. oktober 2013 16.47
Košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana – Košarkarji Uniona Olimpije, nedavni zmagovalci slovenskega superpokala, so na današnjem žrebu v Barceloni dobili tekmece v skupini C zahodne konference evropskega pokala. Ljubljančani se bodo tako v skupinskem delu merili s špansko Valencio, italijanskim Varesejem, nemškim Ulmom in francoskima Asvelom in Paris Levalloisom.

Na žrebu je sicer prvič sodelovalo 48 klubov iz 22 držav, zmaji so bili uvrščeni v drugi boben zahodne konference skupaj s hrvaško Cibono, italijanskim Cantujem in špansko Zaragozo. Natančen razpored dvobojev bo – po uskladitvah terminov z domačimi tekmovanji posameznih udeležencev – znan šele v prihodnjih dneh. V prvem delu so moštva razdeljena v osem skupin s po šestimi klubi, po tri najboljša iz vsake skupine in za povrh še osem zadnjeuvrščenih zasedb prvega dela evrolige pa so bodo uvrstili v drugi del z 32 predstavniki. Vsako moštvo nato čaka še šest dvobojev, ki bodo določili potnike v osmino finala. Izločilni boji bodo potekali po sistemu dveh tekem in skupnega izida.

»Zadovoljni smo, saj smo dobili nekaj uglednih in močnih tekmecev, ki jih naša zvesta publika dobro pozna. Zagotovljenih imamo torej deset vrhunskih dvobojev, ki verjetno ne bodo dosti zaostajali za ravnijo evrolige. Naš prvi cilj v sezoni pa vseeno ostaja liga ABA, prek katere se lahko v prihodnji sezoni spet prebijemo v evropska tekmovanja. Upoštevati namreč velja, da smo letos prišli v evropski pokal s povabilom, na kar pa v prihodnje ne moremo računati več. Je pač tako, da je evropski pokal resda zanimiv za gledalce in tudi igralce, ki jih postavlja v izložbe oziroma na evropsko tržnico, klubu pa bistvenih koristi ne prinaša, saj bo le končni zmagovalec tega tekmovanja dobil neposredno vozovnico v evroligo v prihodnji sezoni,« poudarja direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

Trener Aleš Pipan pa razmišlja takole: »Skupine in tekmecev se ne da izbirati. Po eni strani smo dobili atraktivne, po drugi pa zahtevne nasprotnike. Varese je bil celo v igri za evroligo, Asvel je košarkarskim privržencem dobro znano ime, Valencia je to tekmovanje že osvojila, Ulm pa je v pretekli sezoni igral v polfinalu. Manjša neznanka je zgolj pariško moštvo, ki pa lahko sestavi zasedbo močnih temnopoltih igralcev. Čakajo nas torej zanimive, a težke tekme.«