V Beograd po dober vtis in na pogovor z Begićem

Union Olimpija v drevišnjem derbiju 3. kola lige ABA proti Jaki Blažiču, Krka jutri po četrto zaporedno zmago.

Objavljeno
11. oktober 2014 13.43
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Sezona je še mlada, opozarjajo pri Krki in Unionu Olimpiji ter poskušajo preprečiti prezgodnje navdušenje. Toda priznati morajo, da je v 14. letu lige ABA slovenski iztržek po dveh kolih prvič stoodsoten. Konec tedna jih čakata nova izziva: Ljubljančane danes derbi vodilnih s Crveno zvezdo, Novomeščane jutri novinec Metalac iz Valjeva.

Ko so beograjsko rdeče-beli prekosili sofijski Levski in Cibono s 54 točkami skupne razlike, so le potrdili že znano: da so glavni favoriti za regionalni naslov. Imajo namreč še boljšo zasedbo kot v prejšnji sezoni, ko so prepričljivo osvojili prvo mesto v rednem delu lige ABA, v polfinalu pa presenetljivo klonili proti Ciboni. Moštvo so resda zapustili organizator igre DeMarcus Nelson (Panathinaikos), srbska reprezentanta Marko Simonović (Pau-Orthez) in Raško Katić (Zaragoza), Tadija Dragićević (Strasbourg) in Ivan Radenović, toda okrepitve še zdaleč niso od muh. Prišli so dirigent Marcus Williams (Lokomotiv Kuban), srebrna z letošnjega SP Nikola Kalinić in Stefan Jović (oba Radnički), Nemanja Dangubić (Mega Vizura) in center nemške izbrane vrste Maik Zirbes (Bamberg), ki so takoj prevzeli glavne vloge ob Jaki Blažiču, Charlesu Jenkinsu, Bobanu Marjanoviću in Luki Mitroviću. Crvena zvezda zato optimistično pričakuje četrtkov uvodni nastop v evroligi proti Galatasarayu, še prej pa Olimpijin obisk.

Aleš Pipan si ne obeta, da bo odštevanje dni do štarta v evroligi zbegalo srbske podprvake. Nenazadnje tudi njegovo moštvo nestrpno pričakuje sredin štart v evropskem pokalu proti Bešiktašu, a še vedno ne ve, ali bo lahko računalo na Mirzo Begića. »V Beogradu se bomo pogovorili. Pred začetkom sezone smo sicer rekli, da Mirza ne bo igral v evropskem pokalu, kar pa mi ne diši preveč,« meni trener Ljubljančanov, ki si hkrati še ni povsem na jasnem, česa je sposobna njegova nova ekipa.

»Crvena zvezda nam bo nastavila zrcalo in razkrila našo realno podobo. V poletnih mesecih je največ vložila v osvežitev moštva in odkrito naskakuje končno prvo mesto. Doslej je pokazala največ, toda našim fantom nenehno pravim, da se jim ni treba nikogar bati, čeprav bodo nekateri prvič igrali v vročem vzdušju dvorane Pionir. Dobro smo se pripravili in brez strahu se bomo spustili v odprto bitko. Ne ustvarjamo pa pritiska, da moramo zmagati ali da bi bil poraz katastrofa,« pravi Pipan, ki dobro ve, da Olimpiji v zadnjih dveh sezonah ni uspelo premagati Crvene zvezde; lani je doma klonila z 61:52, v gosteh z 62:87.

Zato pa je dobila obe tekmi v sezoni 2011/12, ob katerih je bil s 23 in 20 točkami najboljši strelec Sasu Salin, eden večjih dosedanjih dolžnikov v moštvu. Drevi bo njegov neposredni tekmec Jaka Blažič, ki bo večkratno motiviran. Igral bo proti nekdanjim soigralcem in bržkone poskusil dokazati slovenski javnosti, da bi si zaslužil večjo vlogo na letošnjem SP, odkupiti pa se bo tudi poskusil beograjskemu občinstvu za nedavno avtomobilsko nesrečo, ki jo je povzročil v »trdem agregatnem stanju«.

Krka bo vštevši slovenski superpokal lovila že četrto zaporedno zmago brez Luke Lapornika, pod vprašajem pa sta tudi poškodovana Nebojša Joksimović in Erjon Kastrati. Pred soočenjem s šesto zasedbo zadnjega srbskega prvenstva z Đorđem Majstorovićem in Bojanom Radulovićem, ki sta v prejšnjih dveh sezonah igrala za Helios, novomeški trener Aleksandar Džikić pravi: »Po zmagah nad Olimpijo, Cedevito in Partizanom vsi seveda pričakujejo, da bomo kos tudi Metalcu. Kot vedno bomo dali vse od sebe, ne glede na sestavo našega moštva. Upamo, da bo okreval Joksimović.«

Pari 3. kola lige ABA, danes: Crvena zvezda – Union Olimpija (21), Szolnok – Igokea (16), Cedevita – Partizan (19); nedelja: Krka – Metalac (17), Zadar – Levski (19), Budućnost – MZT (21); ponedeljek: Mega Vizura – Cibona (20.30).

Prvo kolo lige Telemach, danes: Zlatorog – Hopsi Polzela (19), Tajfun – Elektra (19), Portorož – Helios Suns (20); torek, 21. t. m.: Maribor Nova KBM – Grosbasket; sreda, 22. t. m.: Šenčur GGD – Rogaška; Krka prosta.