Olimpija v Cantu vzela tudi Baynesa in Omića

Union Olimpija drevi ob 20.45 uri proti Cantuju začenja evroligaško sezono. Začetek kot v ligi ABA bi bil usoden.

Objavljeno
11. oktober 2012 10.57
Posodobljeno
11. oktober 2012 12.00
KOSARKA OLIMPIJA SPLIT
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Črne napovedi se niso povsem uresničile in na drevišnji tekmi prvega kola evrolige (20.45) bosta v moštvu Olimpije tudi poškodovana centra Aron Baynes in Alen Omić. Kolikšen bo lahko njun prispevek v merjenju moči z letos nepremagljivim Cantujem, pa je seveda drugo vprašanje.

V uvodni tekmi v skupini A, v kateri bodo igrali še Real, Panathinaikos, Fenerbahče in Himki, se bosta srečali moštvi z obratnima tekmovalnima trendoma. Union Olimpija je na evropski sceni doživela sedmih zaporednih porazov, Cantu je ob začetku sezone nanizal prav toliko zmag v italijanskem superpokalu, DP in v kvalifikacijah za evroligo. Slednje so prisilile prvaka stare celine v letih 1982 in 1983, ki je po štirikrat osvojil tudi pokal pokalnih zmagovalcev (1977, 1978, 1979, 1981) in pokal Radivoja Koraća (1973, 1974, 1975, 1991), k zgodnjemu vrhuncu forme, kar ni dober znak za Ljubljančane. Toda Sašo Filipovski se kljub previdnosti in pozivom, naj bo javnost potrpežljiva, ne prepušča mislim na vnaprejšnjo predajo.

»Žoga je okrogla in čeprav ne moremo reči, da smo boljši od kateregakoli tekmeca v skupini, želimo igrati čim bolje. Tudi v Cantu smo se podali s tem namenom, sicer vse skupaj ne bi imelo smisla. Kakovost gostiteljev ni vprašljiva, morda pa jih bo uspavalo dejstvo, da so doslej premagali vse tekmece,« poudarja Olimpijin trener in opozarja, da je glavno Cantujevo orožje uigranost moštva.

»Trener Andrea Trinchieri vodi moštvo že četrto sezono in je dosegel, da njegova ekipa igra pametno in potrpežljivo. Zato bo zelo pomembno, kako se bodo naši fantje znašli v dvoboju med izkušenimi mački in igrivo, energično zasedbo,« meni Filipovski, ki dobro ve, odkod grozi največja nevarnost. Ob treh uspehih v evroligaških kvalifikacijah je bil s povprečjem 14,3 točke najučinkovitejši visoki branilec Pietro Aradori, ki je v prejšnjih dveh sezonah nosil dres Siene, ob zmagah v DP so dosegli največ točk center Alex Tyus (povp. 15), Aradori (14,5), branilec Jonathan Tabu (12), krilo Jeff Brooks (10,5) in dirigent Jerry Smith (9), v Stožicah pa hkrati opozarjajo na vedno nevarnega Manučarja Markoišvilija, ki je hkrati hvaležen obrambni adut, krilnega centra Maartena Leunena in 37-letnega organizatorja igre Nicolasa Mazzarina.

Ker Ljubljančani vztrajajo, da se bodo bolj kot na tekmeca osredotočili na svojo igro, ni odveč opozorilo, da morajo danes predvsem bolje začeti tekmo kot prejšnje nastope, ko so z Dominicom Watersom v začetni peterki nevarno zaostali za tekmeci: za Radničkim z 12:24, za Splitom z 8:13 in za Crveno zvezdo z 9:25. Dvakrat so se izvlekli, v Cantuju pa jih lahko večji uvodni primanjkljaj drago stane.

Andrea Trinchieri medtem opozarja: »Ob imenih moštev v naši skupini se spomnim Churchillovega izraza: 'Če boš moral hoditi skozi pekel, se ne ustavljaj.' Velik izziv bo že prva tekma z Unionom Olimpijo, ki nam sicer še ne bo zagotovila ničesar, lahko pa je že usodnega pomena. Ljubljančani so dobri napadalci, predvsem branilci, vendar imajo mlado moštvo. To moramo izkoristiti, toliko bolj, ker bomo igrali v domači dvorani,«

Pari 1. kola evrolige,

danes: CSKA – Lietuvos rytas (18), Žalgiris – Cedevita (18.45), Chalon – Prokom (20), Olympiakos – Caja Laboral (20), Cantu – Union Olimpija (20.45), Fenerbahče – Himki (20.45), Unicaja – Maccabi (20.45);

petek: Barcelona – Bamberg (18.30), Bešiktaš – Partizan (19), Siena – Alba (20.45), Milano – Anadolu Efes (20.45), Real – Panathinaikos (21.30).