V Miamijevi slačilnici ni šlo brez grenkih solz

Goran Dragić ostal brez končnice lige NBA, do začetka priprav slovenske reprezentance pred EP bo imel na voljo več kot tri mesece oddiha.

Objavljeno
13. april 2017 22.13
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Podoba device Marije, ki jo je Goran Dragić za srečo nalepil na svojo garderobno omarico pred tekmo z Washingtonom, je le polovično opravila svoje delo. Miami je zmagal s 110:102, toda uspešna sta bila tudi oba njegova tekmeca, zato je ostal brez mesta v končnici lige NBA. Do začetka priprav slovenske reprezentance 19. julija bo imel torej njen kapetan tri mesece oddiha.

Zadnje kolo rednega dela elitne lige ni bilo ravno v čast Američanom. Številna moštva so namreč nastopila brez najboljših mož, tudi takšna, ki so že zdavnaj ostala brez možnosti za preboj v izločilne boje. Zgovoren primer je Brooklyn, zadnji med vsemi 30 moštvi, saj se je postavil po robu Chicagu brez polovice igralcev in izgubil s 73:112. Drugi udarec je Miamiju zadala Indiana z zmago nad Atlanto (104:86), ki si je že prej priigrala vstopnico za končnico in prav tako skrpala zdesetkano zasedbo.

»Verjetno so bili fantje zelo utrujeni. Toda ne preostane nam nič drugega, kot da razmišljamo o sebi. Seveda smo si želeli v končnico, a ne moremo vplivati na potek dvobojev drugih moštev. To je moja služba, ki jo imam zelo rad. Nikoli ne vem, katera tekma bo moja zadnja, zato hočem vsak večer uživati brez računic,« je bil razočaran Dragić, ko je izvedel za razplet. Nenazadnje je bil močno oslabljen – brez članov začetne peterke Johna Walla, Bradleyja Beala in Markieffa Morrisa – tudi Washington, ki ga je Vročica ugnala še četrtič v sezoni.

Pozitiven je tudi Miamijev skupni iztržek proti moštvom, ki so se uvrstila med najboljšo osmerico vzhodne konference (16:14), zato mnogi ocenjujejo, da bi bil zoprn trn v peti vsakomur, če bi si podaljšal sezono. Če je v prvi polovici sezoni zbral 11 zmag in 30 porazov in zasedal predzadnje mesto med vsemi, je v nadaljevanju zasukal številki ter s 30 zmagami in 11 porazi zaostal le za Golden Statom (35:6). Končnih 41:41 je drugi najskromnejši iztržek kluba v zadnjih devetih letih (slabše se je odrezal le predlani), toda nanj so na Floridi zelo ponosni, saj se zavedajo, s kakšnimi težavami se je spopadala prenovljena ekipa, ki je postopoma izgubila vse zvezdnike.

»Na koncu ni šlo brez solz v slačilnici. Borili smo se kot levi, a nam na žalost ni uspelo. Letošnja zasedba je ena od mojih najljubših, v kateri sem doslej igral. S temi fanti bi se podal v sleherno bitko, boljše moštvene kemije ne bi mogli doseči. Zato je toliko težje pogoltnimi cmok, podobno sem se počutil le še ob izpadu Slovenije v četrtfinalu domačega EP 2013. Vseh 41 zmag bi zato v hipu zamenjal za mesto v končnici. Toda ko se bodo glave ohladile, bomo uvideli, kaj smo storili s kadrom, ki smo ga imeli na voljo,« je priznal Dragić. Ljubljančan bo 6. maja proslavil 31. rojstni dan kot najboljši strelec (povp. 20,3 točke – 31. v ligi NBA), podajalec (5,8 – 21.) in »kradljivec« žog (1,2 – 38.) Miamija, ob tem pa je zbral 3,8 skoka.

Podobno razmišlja tudi trener Erik Spoelstra. Miamijevo krmilo je prevzel leta 2008, z njim osvojil dva šampionska naslova (2012 in 2013) in ga še dvakrat popeljal v finale, zdaj pa ocenjuje, da še nikoli ni vodil moštva, ki bi mu bolj privoščil uspeh kot letošnji Vročici: »Ko smo se odločili za kolektivni šport, smo si vsi želeli biti del takšne druščine. Kako poješ slona? Grižljaj po grižljaj. Mi smo se v tem slogu lotili sezone, na žalost pa nam bogovi niso bili naklonjeni.«