V NBA strožje kaznovani »dramski vložki«

Vodstvo NBA je sprejelo nov pravilnik o stožnjih kaznih za igralce, ki bodo zaigrali prekrške in se namenoma vrgli po tleh.

Objavljeno
04. oktober 2012 12.00
BKN-2010-ALL-STARS-FILES
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA bo odslej strožje kaznovalo igralce in njihove »dramske vložke« na igrišču. Vse, ki bodo zaigrali prekrške in se namenoma vrgli po tleh, da bi izsilili osebno napako tekmeca, bo vodstvo močno udarilo po denarnici.

»Za odigrane prekrške v naši igri ne sme biti prostora. Z njimi lahko košarkarji prevarajo sodnike, ki nato dosodijo prekršek, čeprav ga ni bilo, ali pa navijače, ki mislijo, da je sodnik spregledal osebno napako,« je pojasnil podpredsednik tekmovalnega odbora NBA Stu Jackson.

Prehod na nova pravila bo sicer mehak: za prvo imitiranje prekrška bodo igralce le opozorili, nato pa se bodo kazni višale, za drugi gledališki vložek bodo odšteli 5000 dolarjev, za tretjega 10.000, za četrtega 15.000 ... Za tiste, ki se nikakor ne bodo mogli odvaditi (pre)hitrega padanja po tleh, bo morda streznitev peta kazen v višini 30.000 dolarjev, ob šesti pa bo lahko vodstvo tekmovanja že poseglo tudi po izključitvi.

Sindikat igralcev NBAPA je že nekaj ur po razkritju novosti napovedal, da se bo pritožil. »Liga NBA ne sme enostransko uvajati novih ukrepov, ki lahko ekonomsko prizadenejo igralce, ne da bi se prej pogajala s sindikatom. Mislim, da je vsakršna denarna kazen za takšno ravnanje v športu neprimerna. Če bo potrebno, bomo posegli po pravnih sredstvih,« je bil jasen izvršni direktor NBAPA Billy Hunter.