V Stožicah nestrpno čakajo na tekmece

Košarkarji Uniona Olimpije v sredo s Krko, konec tedna v bobnu evropskega pokala.

Objavljeno
30. september 2013 16.40
Jure Lalić, Alen Omić in Matjaž Smodiš na drugi tekmi finala lige Telemach med Union Olimpijo in Krko v Ljubljani 15. maja 2013.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Le devet dni po koncu EP bodo košarkarji začeli novo klubsko sezono. Jutri jo bo odprlo osem moštev v kvalifikacijah za evroligo, v sredo bo v Luciji tekma za slovenski superpokal med Krko in Unionom Olimpijo, konec tedna pa se bo začela še liga ABA.

Osvojitev petega mesta na EP ni potešila prav vseh apetitov, toda pogled na klubsko sceno nas lahko navdaja še z večjo skrbjo. Slovenija prvič po sezoni 1996/97 ne bo imela zastopnika v evroligi in prvič od osamosvojitve niti moštva v kvalifikacijah za preboj med smetano celine. Še več, lahko smo celo srečni, da je Union Olimpija dobila »wild card« za razširjeni evropski pokal, saj si ga z 8. mestom v ligi ABA ni sama priigrala. In čeprav bodo ljubljanski košarkarji od 16. oktobra naprej gledali evroligaške tekme le prek malih zaslonov, bodo od jutri do petka z zanimanjem spremljali kvalifikacijski turnir v Vilniusu (pari so Varese – Oldenburg, Lietuvos rytas – VEF Riga, Himki – Ostende in Nymburk – Banvit), ki bo določil, kdo se bo pridružil Panathinaikosu, Maccabiju, Laboralu Kutxi, Lokomotivu Kubanu in Crveni zvezdi v skupini D evrolige. Preostalih sedem zasedb se bo namreč vključilo v evropski pokal in njihova imena se bodo v soboto znašla v žrebalnih bobnih v Barceloni, kjer bodo 48 moštev razporedili v osem šestčlanskih skupin.

Več koristi od objokovanja dobrih, starih časov in zmrdovanja, ker bo v evroligi po novem igrala kopica dolgoletnih drugokategornikov z zadostno mero podjetnosti (Budivelnik Kijev, Bayern, Crvena zvezda, Nanterre, Lokomotiv Kuban, Zielona Gora, Strasbourg), lahko Slovencem prinese prilagoditev na nove razmere. Sprijazniti se bo treba, da za mesto med evropsko smetano ne bo več zadoščalo prvo mesto na slovenski nacionalni lestvici z vse skromnejšo konkurenco in da si bo treba vstopnico vsako leto priboriti v ligi ABA. Nova pravila regionalnega prvenstva določajo, da bosta v evroligo napredovala finalista sklepnega turnirja, tretjeuvrščena ekipa v končni razvrstitvi (torej naslednji najboljši v rednem delu sezone) pa v kvalifikacije, vendar le v primeru, če ne bosta obeh neposrednih vstopnic prejela kluba iz iste države. V tem primeru bi se mesto v kvalifikacijah preneslo na naslednjega na lestvici. Novost je tudi določilo, da udeleženci lige ABA od sezone 2014/15 ne bodo več smeli igrati v pokalu eurochallenge, v katerem se bo Krka 5. novembra začela meriti s Uralom iz Jekaterinburga, Tofašem in Jaszberenyijem.

Letos se je Igokea odpovedala nastopu v kvalifikacijah za evroligo, a njeno mesto ni ostalo v regiji, pač pa je pripadlo latvijski VEF Rigi. Prvak BiH se je raje odločil za evropski pokal, v katerem bo tako igralo kar sedem klubov iz lige ABA: poleg Olimpije in Igokee še Budućnost, Cedevita, Cibona, MZT in Radnički. Družbo jim bo delala kopica nekdanjih evroligašev: Alba, Asvel, Bešiktaš, Bilbao, Cantu, Chalon, Charleroi, Hapoel Jeruzalem, Le Mans, Panionios, PAOK, Roma, Unics Kazan, Valencia ... Po novem letu pa se bo 24 »preživelim« priključila še osmerica odpadlih iz uvodnega dela evrolige.