Vidmar: Ni druge, s Črnogorci se moramo potolči

Kapetan slovenske reprezentance je kljub izgubi kilogramov zaradi bolezni pripravljen na jutrišnjo bitko v Podgorici.

Objavljeno
21. februar 2018 21.12
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Ko selektor Rado Trifunović pred jutrišnjim nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2019 opozarja na izjemno čvrsto igro Črne gore, neizogibno najprej pomislimo na Gašperja Vidmarja. Kapetan slovenske reprezentance in Banvita je pač pravi penicilin za tekmečeve centre. Tokrat pa se je soigralcem pridružil po preležani bolezni, ki ga je za tri dni spravila celo v turško bolnišnico.

Eduardo Brozovič

Vidmar se je z manjšo zamudo le vključil v vadbo v Stožicah in se pripravlja, da bo danes odpotoval z moštvom v Podgorico. Stanje se mu namreč izboljšuje, toda zdravnik dr. Marko Macura opozarja, da morajo biti pri njegovi vrnitvi pod obroče zelo previdni. Vidno shujšani orjak vendarle ostaja – tako kot vedno – optimist.

»Prepričan sem, da bom pripravljen za tekmo v Črni gori. Bolezen mi je odnesla nekaj kilogramov, zato upam, da mi bodo domače kranjske klobase pomagale povrniti težo in moč. Počutim se že veliko bolje, računam pa tudi, da mi bo izdatno pomagal Žiga Dimec, ki se je razvil v odličnega centra. Lepo se bova dopolnjevala v Podgorici in v ponedeljek v Minsku proti Belorusiji, znova pa je z nami tudi Edo Murić, ki nam bo vsem v veliko podporo pod obročema,« ocenjuje 30-letni Ljubljančan, ki je za Slovenijo igral že na eurobasketu 2007 v Španiji. Istega leta se je prvič odpravil v Turčijo, kjer je branil barve Fenerbahčeja, Bešiktaša, Darušafake in je od leta 2015 tudi Banvita, s katerim ga pogodba veže še eno sezono. Še vedno pa neizmerno uživa, ko se lahko vrne v domovino in v reprezentanco.

»Nasploh sem vesel, da v moštvu še vedno vlada takšno razpoloženje kot na lanskem EP, saj je v njem osem fantov iz Istanbula, novinci pa so se nalezli našega duha. Zavedamo se, da igramo za Slovenijo. Sam bom poskusil izkoristiti reprezentančna nastopa za vnovičen dvig forme, ki mi je podobno kot klubskim soigralcem precej padla v zadnjih tednih,« priznava Vidmar pred dvema gostovanjema. Z Belorusijo se je reprezentanca udarila že novembra v Stožicah in zmagala s 87:74, s Črno goro pa se sploh še ni pomerila v uradni tekmi. Moštvi sta odigrali tri pripravljalne dvoboje, v katerih je bila dvakrat uspešnejša Slovenija, v zadnjem, avgusta 2016, pa so Črnogorci zmagali s Stožicah, čeprav sta za gostitelje igrala tokrat odstotna brata Goran in Zoran Dragić.

Tudi Črnogorci zdesetkani

»Pričakujemo polne tribune v dvorani Morača in močan pritisk navijačev, a verjamem, da je večina naših košarkarjev dovolj izkušena, saj ima v nogah že veliko podobnih tekem. Pomembno bo, da se bomo zbrali in igrali tako, kot smo vajeni, v tem primeru bomo lahko odbili napade agresivnih gostiteljev. Boriti se bomo morali po najboljših močeh in metati na glavo, kar dobro znamo. Po domače se moramo potolči s Črnogorci, da bi prišli do izjemno pomembne zmage na poti proti Kitajski,« je prepričan reprezentančni kapetan.

Nenazadnje bo zelo oslabljena tudi Črna gora. Za razliko od lanskega EP, na katerem je zasedla 13. mesto, je že v novembrskem ciklu kvalifikacij pogrešala Nikolo Vučevića (Orlando), Bojana Dubljevića (Valencia), Marka Todorovića (Himki), Milka Bjelico (Crvena zvezda) in MVP finalnega turnirja evrolige 2014 Tyresa Ricea (zdaj Shenzen). V petek pa ne bo mogla računati niti na poškodovana centra Blagoto Sekulića (Fuenlabrada) in Filipa Barovića (Budućnost) ter krilo Nemanjo Đurišića (Bonn). Selektor Zve­zdan Mi­tro­vić zelo spoštuje agresivne slovenske branilce, zato bo vlogo naturaliziranega košarkarja tokrat zaupal Mornarjevemu dirigentu Dereku Needhamu, 4. strelcu lige ABA. Zamenjal bo Javonta Greena (Trieste), ki je bil ob porazu s Španijo in zmagi nad Belorusijo drugi strelec reprezentance (11) za Nemanjo Radovićem iz Obradoira (13,5).