Višji in boljši v obrambi kot Gogi

Liga NBA: Zoran Dragić po ognjenem krstu pri Phoenixu pričakuje prve pripravljalne tekme.

Objavljeno
06. oktober 2014 03.21
B. E., šport
B. E., šport
Ljubljana – Še v soboto je Zoran Dragić tako kot drugi Phoenixovi novinci moral prikazati nekaj plesnih korakov pred javnim treningom moštva, v sredo pa ga skupaj z bratom Goranom že čaka uvodni pripravljalni nastop proti brazilskemu Flamengu. Prvi pravi cilj pa je jasen: da bi se na prvi uradni tekmi z LA Lakers 29. t. m. znašel v dvanajsterici Sonc.

Gneča v moštvu je pač precejšnja. Phoenix ima 15 košarkarjev s sklenjenimi pogodbami, deset staroselcev in kar sedem branilcev, med katerimi Goran Dragić in Eric Bledsoe sodita med najboljše zunanje naveze pod ameriškimi obroči (analitiki v glavnem dajejo prednost le Stephenu Curryju in Klayu Thompsonu iz Golden Stata), zato novince čaka trdo delo na poti do uveljavitve. Zoran Dragić resda ni običajen zelenec. Pri 25 letih je starejši od polovice soigralcev, za seboj pa ima že osem profesionalnih sezon v dresih Geoplina Slovana, Krke in Unicaje. Leta 2006 je denimo že debitiral v ligi ABA, nastopil pa je tudi na dveh evropskih prvenstvih in enem svetovnem. Hkrati pa zaradi tesne povezave s starejšim bratom več ve o ligi NBA kot od številnih veteranov.

Pomena družinske popkovine niso prezrli niti pri Phoenixu, ki ima v Marcusu in Markieffu Morrisu tudi navezo dvojčkov. Klubski šefi presneto dobro vedo, da bo Goran po koncu sezone prosto odločal, ali bi ostal pri Soncih ali bi si poiskal novega delodajalca, mimogrede pa so utišali številne govorice, ki njihovega zvezdnika enkrat selijo k Indiani, drugič k LA Lakers, tretjič spet drugam. Ko se mu bo začela iztekati pogodba, bo kajpada zahteval vsaj toliko denarja kot Bledsoe, ki se je letos dogovoril za petletno podaljšanje sodelovanja v vrednosti 70 milijonov dolarjev, vendar bo imel razlog več proti selitvi. Zoran bo namreč spomladi končal svojo krstno sezono pod ameriškimi obroči in že vstopil v zadnje leto pogodbe, s katero bo Phoenix v dveh sezonah – vštevši klubski in igralčev delež odškodnine za Unicajo v vrednosti milijona $ – odštel štiri milijone.

Glavni menedžer Sonc Ryan McDonough resda priznava, da Zorana Dragića vidi kot dolgoročno naložbo: »Prvič sem ga videl leta 2007 na mladinskem evropskem prvenstvu, toda na lanskem EP v Sloveniji je name res napravil velik vtis. S trenerjem Hornackom sva se spogledala in rekla: To je fant z zmagovalno miselnostjo. Je namreč tako drzen kot Gogi. Oba se znata odločno zapoditi pod obroč z glavo med rameni in ob stiku s centrom bodisi položiti žogo v koš z levico bodisi iztržita osebno napako. Še posebej pa me je navdušila njegova agresivnost v obrambi. Prepričan sem, da je bil eden najboljših v evroligi po številu prestreženih in izbitih žog.«

Slovenskemu novincu v ligi NBA so naklonjeni tudi ameriški mediji. Poudarjajo, da je na odprtem igrišču podobno nevaren kot Goran, da je pa višji in močnejši in boljši obrambni košarkar, zato je na letošnjem SP ustavil Jamesa Hardena pri ničli v prvem polčasu dvoboja z ZDA. Starejši in bolj uveljavljeni brat jim je pojasnil, da se prav zaradi bratove tekmovalnosti izogiba družinskim dvobojem: »Ne maram igrati proti njemu 1:1, ker je umazan košarkar. Zelo rad uporablja komolce,« v šali pravi Goran, Zoran pa se brani: »Res je, da se me izogiba, ker ve, da nanj ne bom gledal kot na brata. Sem profesionalec in pokrival bi ga s 'polnim kontaktom'. To je zame normalno. Podobno odločno se bom boril za status v moštvu. Trudil sem bom na vsakem treningu in prej ali slej dočakal pravo priložnost.«