Vroč skopski sprejem za Aleša Pipana

Aleš Pipan se vrača v Skopje: MZT in Union Olimpija drevi (20.30) odpirata 13. sezono lige ABA.

Objavljeno
03. oktober 2013 21.24
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Prvo lovoriko so pospravili v klubsko vitrino in se odpravili v Makedonijo. Le 48 ur po zmagoslavju v slovenskem superpokalu čaka košarkarje Uniona Olimpije naslednja preizkušnja v novi tekmovalni sezoni. Drevi ob 20.30 se bodo v Skopju pomerili z domačim MZT v uvodni tekmi 13. sezone lige ABA.

Dvoboj privlači pozornost predvsem zaradi vrnitve Aleša Pipana v Skopje. Olimpijin trener je namreč v prejšnji sezoni uspešno vodil prav MZT, na letošnjem EP pa je bil manj uspešen na klopi makedonske reprezentance in strasti med navijači se še niso povsem pomirile. V obeh klubih pričakujejo štart sezone precej bolj pragmatično in z enim očesom pogledujejo proti Barceloni, kjer bodo jutri izžrebali skupine evropskega pokala, v katerem bo sodelovalo kar sedem moštev iz lige ABA; poleg Uniona Olimpije in MZT še Budućnost, Cedevita, Cibona, Igokea in Radnički.

Nič manj zanimivo ne bo nadaljevanje prvega kola regionalnega prvenstva, ki bo deloma razkrilo, kdo je vlekel najboljše kadrovske poteze v poletnih mesecih. Klubi so temeljito prevetrili zasedbe, ker niso mogli zadržati kakovostnih košarkarjev ali ker so odslovili vse tiste, ki niso upravičili pričakovanj. Davek so plačali tudi trenerji in kar sedem moštev vstopa v sezono z novimi. Poleg Uniona Olimpije in Krke so se za rokado odločili tudi pri MZT in za Pipanovega naslednika izbrali Vlado Vukoičića, ki je lani vodil Crveno zvezdo.

Budućnost se je odločila za Igorja Jovovića, Zadar za Hrvoja Vlašića, ambicije pa sta razkrila predvsem vodilni hrvaški moštvi. Cedevita je privabila selektorja Jasmina Repešo, Cibona pa Nevena Spahijo, ki je po uspešni epizodi pri Krki sedel na klopeh Lietuvosa rytasa, Maccabija, Tau Vitorie, Valencie in Fenerbahčeja. Da se časi spreminjajo, priča tudi miselni zasuk pri Partizanu. Branilec regionalnega naslova, ki je dolga leta stavil na uveljavljanje domačih talentov, bo poskušal zadržati stik z evroligaško smetano s petimi tujci. Francoski branilec Boris Dallo se je pridružil rojakoma Leu Westermannu in Joffreyju Lauvergnu, Američan Tarence Kinsey (lani Unicaja) pa bo pomagal Latvijcu Davisu Bertansu na krilnih položajih.

Manj sprememb je doživel MZT, ki je zadržal vse ključne košarkarje – reprezentančni center Giorgi Čekovski je resda še vedno poškodovan – moštvo pa so okrepili krilna centra Justin Reynolds (lani Vichy) in Uroš Lučić (Krka) ter visoki branilec Stefan Sinovec (Radnički). Staroselci so pripravljeni za dokazovanje pred njihovim donedavnim trenerjem, s čimer bodo poskusili izničiti Olimpijino prednost, ker Pipan pozna skopske košarkarje v dno duše. »Zavedam se, da nas bodo za vsako ceno poskusili premagati, saj niso bili zadovoljni, ko sem po koncu prejšnje sezone zapustil Skopje. MZT je zamenjal nekaj košarkarjev in trenerja, ki je zagotovo prinesel nekaj novih zamisli. Vem pa, da je skopski parket zelo vroč in da bo marsikateri naš košarkar prvič igral v takšnem ozračju. Bolje poznamo MZT kot domači košarkarji nas, toda večjih skrivnosti vendarle ni,« ocenjuje Aleš Pipan, ki ne skriva, da se je liga ABA začela prezgodaj za njegovo moštvo.

»Raje bi imel na voljo še 14 dni treninga in še kakšno pripravljalno tekmo, da bi naše okrepitve iz tujine uvidele, kakšna košarka jih čaka v ligi ABA. Tekma z MZT je za nas še pomembnejša kot superpokalna s Krko, saj bo dala dodatne odgovore, kam sodimo. Pomembno je, da bodo košarkarji ugotovili, da lahko le prek lige ABA ohranimo stik z evropskimi tekmovanji in da nas lahko visokih mest stanejo prav gostovanja pri 'manjših' moštvih, med katera sodi tudi MZT. Do zmage lahko pridemo le s poletnim napadom, zbranostjo in kolektivnostjo v obrambi. Cedric Jackson mora mirovati vsaj dva tedna, kar je velika izguba za našo mlado ekipo, vprašljiv pa je tudi Dražen Bubnić, ki ima lažje poškodovano koleno,« poudarja Pipan.

Pari 1. kola lige ABA, danes: MZT – Union Olimpija (20.30); sobota: Krka – Budućnost (19), Cibona – Radnički (17), Široki Brijeg – Crvena zvezda (17), Zadar – Szolnok (19); nedelja: Partizan – Igokea (17), Mega Vizura – Cedevita (19).