Vrste Američanov se redčijo

Le kaj je narobe s temi fanti, da so prišli k obubožani Unionu Olimpiji in zdaj igrajo zanjo tako dobro, pa čeprav bi lahko drugje zaslužili veliko več denarja, so se v navdušujočih uvodnih mesecih sezone spraševali privrženci ljubljanskih košarkarjev.

Objavljeno
28. februar 2011 22.56
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Odgovore je začel nositi kar čas: nekateri varovanci Jureta Zdovca so pač prestari, da bi zdržali vso sezono, eni so premladi, da bi se lahko ognili velikim nihanjem, tretji značajsko niso kos psihičnim izzivom ... Pred odhodom v Barcelono na zadnjo tekmo v evroligi je tako moštvo doživelo še eno pričakovano spremembo. Za Marquejem Perryjem, ki se je v ZDA odpravil prejšnji teden, je včeraj sporazumno prekinil pogodbo še center Kevinn Pinkney.

Pogovor Janeza Rajglja s 27-letnim Američanom, ki je v tej sezoni nastopil v Olimpijini začetni peterki na 14 od 15 tekem evrolige s povprečjem 14,4 točke, 4,5 skoka in 24 minut igre v uvodnem delu tekmovanja ter 3,2 točke, 1,6 skoka in 11 minut v »top 16«, je bil po vesteh iz Stožic kratek in jedrnat. Direktor kluba je dobil pritrdilne odgovore na vprašanja, če je Pinkney res nezadovoljen s svojim statusom, če se nesporazumi poglabljajo in če želi zapustiti moštvo, sledil pa je podpis potrebnih dokumentov, ki ljubljanskemu evroligašu ne bodo prinesli finančnih posledic.

Kevinn Pinkney tako že drugo sezono zapored predčasno zapušča delodajalca: lani so mu po koncu nastopov v evropskem pokalu pokazali vrata pri Hapoelu iz Jeruzalema, letos pa je potrdil, da je zanj evropska sezona predolga. Še posebej pri trenerju, ki mu ni bil pripravljen gledati skozi prste. Pripombe Jureta Zdovca in drugih košarkarjev, ki jih je iritiralo Američanovo vedenje, so dosegle celo nasprotni učinek od želenega. Muhasti center se je vse bolj zapiral vase in kazal zelo omejen interes za sodelovanje na igrišču, na klopi pa se je preselil v svoj svet in ni prisluhnil niti napotkom med minutami odmora. Od njega je bilo vse manj koristi tako v evroligi kot v ligi NLB, ki mu ni dišala že od začetka; v njej je v povprečju dosegal 10 točk in 4 skoke v 17 minutah igre.

»S Pinkneyem smo se razšli sporazumno. Želja po prekinitvi sodelovanja je bila obojestranska, zato smo se dogovorili hitro in brez težav. Verjamemo, da smo skupaj sprejeli odločitev, ki je v tem trenutku dobra za obe strani, saj se v zadnjem času nismo več videli na skupni poti. Igralcu se zahvaljujemo za njegov prispevek in mu želimo veliko sreče pri nadaljevanju športne poti,« je včeraj potrdil Janez Rajgelj, ki je pred časom dal proste roke tudi Aloysiusu Anagonyu. Nigerijec z ameriškim potnim listom ni sprejel ponudbe in je vztrajal, da bo ostal v Ljubljani, dokler ne bo dobil enakovredno plačane službe, v tem času pa se je zadovoljil s posedanjem v civilni opravi na tekmah v Stožicah in spremljanjem televizijskih prenosov gostovanj. Zdaj bi se utegnilo zgoditi, da bo zasilno zakrpal vrzel pod obročema, saj Union Olimpija ne more več registrirati novih košarkarjev. Rok za prijavo v evroligi je zamudil tudi Davis Bertans, ki je v soboto navdušil vse častilce talenta z dobro predstavo v Podgorici.

»Takšni košarkarji te dobesedno prisilijo, da ga pošlješ v igro. Starejši člani moštva pa bodo preprosto morali zdržati do konca sezone, čeprav sem vedno znova razočaran, ker se nekateri ne morejo prilagoditi na potrebe moštva. V zadnjih tednih je v krizi Damir Markota, zato ga poskušamo vrniti na visoko raven iz uvodnega dela sezone. Na srečo poškodba gležnjev Saša Ožbolta ni hujša. Pričakujem, da bo normalno igral že v Barceloni,« je ocenil Jure Zdovc.