Vse je lažje, če Armstead prekosi Olimpijino peterko

Krka ima po superpokalni zmagi obilo rezerv pri igri in kadru, Ljubljančane čaka peklenski spored v uvodnih kolih lige ABA.

Objavljeno
01. oktober 2014 21.00
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Čeprav so košarkarji Krke in Uniona Olimpije pred torkovo tekmo in tudi ob odhodu iz Šenčurja razglašali, da superpokalni lovoriki ne namenjajo večjega pomena, so s 40 minutami trdega boja dokazali, da ne mislijo povsem resno. In tudi poraženci so se vnovič na hitro in brez besed pobrali v slačilnico. Lani Novomeščani, letos Ljubljančani.

»Lepo bi bilo začeti sezono z zmago, a je še lepše uspešno začeti nastope v ligi ABA. Lani smo osvojili superpokal, nato pa nanizali šest porazov v uvodnih kolih regionalnega prvenstva,« je po porazu ocenil Luka Rupnik, ob Gregorju Hrovatu in Dinu Muriću najboljši v Olimpijinih vrstah ter edini v moštvu, ki se je postavil na voljo sedmi sili. S svojimi besedami je dal misliti tudi Krkinim adutom, saj je poraženec superpokalnega dvoboja v zadnjih letih res bolj prepričljivo vkorakal v ligo ABA. Pred tremi leti je denimo stožiško moštvo izgubilo prolog v Rogaški Slatini s Krko, a nato začelo regionalno tekmovanje s sedmimi zmagami, medtem ko so Novomeščani dobili le eno od prvih šestih tekem.

Letos bodo Ljubljančani le stežka kos tradiciji, saj jih v uvodnih štirih kolih lige ABA čakajo prav vsi udeleženci finalnega turnirja prejšnje sezone: jutri gostovanje pri branilcu naslova Ciboni, nato domače soočenje s podprvakom Cedevito, pa tekmi z evroligašem Crveno zvezdo in Partizanom. Vmes bodo obiskali Bešiktaš in gostili Himki v praznih Stožicah za točke evropskega pokala, zato se jim lahko primeri, da bodo pričakali 22. oktober s prazno malho. Po najbolj črnem scenariju celo z izkupičkom 0:7, zato lahko lažje razumemo njihovo razočaranje po šenčurskem porazu proti tekmecu, ki je nastopil brez dveh nosilcev igre, Luke Lapornika in Alexisa Wangmeneja, ter je bil za razliko od spomladanskega finala DP v kadrovsko podrejenem položaju.

Dolžnikov v Olimpijini zasedbi je bilo nasploh več kot zaslužnih, kar smo lahko razbrali že iz imen najvidnejših članov moštva. Udarni visoki branilec Sasu Salin je v 25 minutah zmogel le dve točki (iz igre 0:6), krilni center Halil Kanacević se ni vpisal med strelce, posebno poglavje pa sta bila reprezentančna centra Mirza Begić in Alen Omić, ki bi lahko v torek nedvomno prevesila tehtnico na Olimpijino stran. A kaj, ko sta oba metala iz igre le po 1:6 – prvi je zadel le v 5. minuti tekme, Omić v 32. – slednjič pa je celotna ljubljanska začetna peterka skupaj dosegla le enajst točk več kot razpoloženi in igre željni Krkin dirigent Malcolm Armstead, Če bi v njej namesto Murića (14 točk in 12 skokov) zaigral Kanacević, pa bi celo zaostala za tri točke in družno metala iz igre pičlih 6:26 (23 %). Na srečo Aleša Pipana, ki je v izjavi za spletno stran KZS potarnal, da so njegovi košarkarji pri 57:47 začeli igrati zase in ne za moštvo, je sezona še rosno mlada, možnosti za napredek pa v izobilju. In če bo vendarle poskusil najti nekaj dobrega, bo ugotovil, da si Begić v torek ni popravil izhodišča pri iskanju novega delodajalca in bo morda nekoliko podaljšal začasno bivanje v Stožicah.

Krki bo ob začetku nekoliko lažje, saj jo po uvodni zmagi čakata merjenji moči s Cedevito in Crveno zvezdo, nato pa bo lahko ambiciozno zaigrala proti Metalcu in Igokei. Postopoma – po okrevanju Wangmeneja in Lapornika ter ko bodo mlajši člani moštva zamenjali mlečne zobe s pravimi – bo lahko tudi širila nabor aktivnih košarkarjev. V Šenčurju so Chris Booker (34 minut), Nebojša Joksimović (31), Jasmin Hukić (29), Mirko Mulalić (28) in tudi rekonvalescent Armstead (24) prebili več časa na parketu, kot si bodo lahko privoščili med dolgo in naporno sezono. »Tokrat smo bili boljši, menim pa, da obe moštvi vstopata v ligo ABA v solidnem stanju. Malcolm je igral zelo dobro, toda prišle bodo tudi njegove slabe predstave, preden bo ujel pravšnji ritem po dolgi odsotnosti. Je drugačen organizator od naših dosedanjih, njegov slog pa bo odpiral veliko možnosti centrom, če ga bodo le spremljali pri prodorih,« je ocenil Krkin trener Aleksandar Džikić.