Vujačić: Slovenija me prodaja

Novopečeni igralec Mrežic iz New Jerseya naj bi bil užaljen zaradi domnevnih namer slovenske košarkarske zveze, da ga prepusti drugi reprezentanci.

Objavljeno
13. februar 2011 10.33
Sebasitjan Kopušar
Sebasitjan Kopušar
New Jersey - Nosilec dveh šampionskih prstanov ameriške košarkarske lige NBA Saša Vujačić bo po Benu Udrihu drugi od treh Slovenskih NBA-jevcev, ki najverjetneje ne bo igral za našo reprezentanco na evropskem prvenstvu v Litvi septembra letos. Medtem, ko je Udrih jasno povedal, da ga ne bo zaradi "dosedanje politike košarkarske zveze", Vujačić trdi, da je v zadnjih tednih izvedel, da naj bi ga KZS ponujala drugim državam, zaradi česar je "izjemno razočaran".

Saša Vujačić je po sedmih letih na klopi Jezernikov iz Los Angelesa, s katerimi je dvakrat dosegel sam vrh najboljše košarkarske lige na svetu, sredi decembra iz zahodne obale odšel na vzhodno, kjer igra za Mrežice iz New Jerseya. Po izjemno skromnih minutah na igrišču, ki so mu jih v letošnji sezoni namenjali pri Jezernikih, je pri Mrežicah prva zamenjava s klopi, njegova statistika pa se je ob tem precej izboljšala. Kljub temu pa najverjetneje tudi njega ne bomo videli v dresu slovenske reprezentance. "Vsakemu športniku je čast igrati za reprezentanco, sam na žalost nisem imel te priložnosti. Zato me je zelo prizadelo, ko sem slišal, da me Košarkarska zveza Slovenije začela prodajati drugim reprezentancam," je sinoči dejal eden od bolj opaznih mož v dresu Mrežic, ki so proti Kratkohlačnikom iz New Yorka šele v zadnjih minutah izgubile s 105 proti 95. Po njegovih besedah ga za zdaj ni še poklical nihče iz naše zveze.

Slovenski selektor Božidar Maljković naj bi se marca odpravil v ZDA na pogovore s slovenskimi igralci na tej strani Atlantika, po Udrihu pa mu je košarico tako napovedal še Vujačić. Po njegovih besedah je Maljković sicer eden najboljših trenerjev v Evropi, "reprezentanca je rabila takšen korak in tudi mene so vedno zanimali vrhunski rezultati, zato sem že zelo zgodaj odšel v NBA". Sam pravi, da mu do sedaj očitno ni bilo usojeno, saj je v dresu z državnim grbom poskušal zaigrati pred dvema letoma, a se je z izbrano vrsto selektorja Jureta Zdovca uradno razšel zaradi poškodbe kolen, zaradi katere naj bi izgubil stik z ostalimi člani. Lani je sodelovanje s selektorjem Memijem Bečirovićem odpovedal zaradi urejanje nadaljevanja kariere v NBA.

Grenka je tudi njegova izkušnja s Slobodanom Subotićem, ko naj bi ga zveza leta 2003 povabila na pogovor v Ljubljano, nato pa ga po njegovih besedah pustila dobesedno na cesti. "Vedno se je nekaj zgodilo, ko pa sem slišal to o prodaji, to je bila pika na i. Zaradi nekaterih ljudi v košarkarski zvezi sem zelo razočaran. Z mano so stopile v stik druge reprezentance (po nepotrjenih poročilih naj bi šlo za reprezentanco Črne Gore, op. p.), ki so mi sporočile, da me Slovenija želi prodati, več naj vam povedo v Ljubljani," trdi igralec, ki ga letos znova čaka pogajanje o nadaljevanju kariere.

"V Los Angelesu sem se naučil ogromno, od najboljših igralcev in trenerjev na svetu, z njimi sem gradil zmagovalno ekipo. Zadnjih par mesecev nisem igral, pri 26 je bil tako čas za spremembo. V New Jerseyju bi rad ponovil zgodbo o gradnji ekipe, ki bo posegla po vrhu," pravi Vujačić. Po njegovih besedah so Mrežice mlada ekipe, ki ima preveč nihanj, zmožna je odigrati dobrih 35 do 40 minut, "zadnjih pet minut pa nas stre". Zase pravi, da se še privaja na njihov način igre, hkrati pa naj bi mu trener zaupal in mu dajal veliko priložnosti. Po koncu letošnje bo prosti igralec, vendar pravi, da mu je v moštvu New Jerseyja všeč, saj so"me sprejeli kot družina", moti ga le mraz, ki ga na toplem zahodu ni bil vajen. Poleg tega se moštvo pripravlja na selitev čez reko Hudson (načrtovana je za sezono 2012/2013) v veliko bolj svetovljansko okrožje New Yorka Brooklyn.

Vujačić se je pred nekaj meseci zaročil z rusko teniško igralko Marijo Šarapovo, za zdaj pa še ne razmišljata o poroki. Beno Udrih je namreč kot uradni razlog za odsotnost iz reprezentance navedel poletni skok v zakonski stan s svojo izbranko. "Marija se ukvarja z vrnitvijo na teniški vrh, sam pa sem osredotočen na Mrežice, o poroki se bomo pogovarjali čez par let," je dejal za zdaj nesojeni slovenski reprezentant.