Vzeli, kar Nemcem očitno ni dišalo

Union Olimpija prek Oldenburga v drugi krog evropskega pokala. Domače moštvo se je požvižgalo na zmago.

Objavljeno
16. december 2015 23.49
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Oldenburg – Košarkarji Uniona Olimpije so v tej sezoni veliko večkrat razočarali kot ostali zvesti svojim obljubam, toda sinoči jim je le uspelo pripraviti podvig. Oddolžili so se Oldenburgu za poraz v Stožicah, osvojili celo tretje mesto v skupini A in si podaljšali sezono v evropskem pokalu za šest tekem.

Ko so začenjali revanšo z nemškimi tekmeci, so Ljubljančani že vedeli, da se bodo morali zanesti zgolj na svoje sposobnosti, saj si je Nanterre v Bonnu že v prvi četrtini priigral nevarno visoko prednost 27:11 in slednjič prišel do zmage. Za nameček niso mogli računati na poškodovanega Miho Lapornika in bolnega Blaža Mesička, le 14 minut pa je v igri prebil Ronalds Zakis, ki ga je načeta mečna mišica opozorila, naj ne pretirava. Toda njihovi gostitelji so očitno bolj pazili na svoje dolgoročne koristi kot na mesto, ki jim je pripadlo ob napredovanju v top 32. Po nekaterih ocenah jim ni najbolj dišala tretja stopnička v skupini, ki bi jim prinesla po dva dvoboja z Unicsom Kazanom, Nižnim Novgorodom in petouvrščenim v evroligaški skupini D, Darušafako ali Maccabijem. In zato so med drugimi razlogi nastopili brez branilca Chrisa Kramerja, krilnega centra Nemanje Aleksandrova in našega Klemna Prepeliča. Takšni so bili pač nemški dvomi, Union Olimpija jih je imela doslej veliko več in tudi včeraj bi skoraj zapravila že dobljeno.

Da se je vse skupaj srečno končalo, se lahko zahvali predvsem natančnosti pri poskusih z velike razdalje. V prvem polčasu je bil njen izkoristek za tri točke 8:18, blestel pa je predvsem kapetan Sašo Zagorac, ki je zgrešil le enega od šestih poskusov. S 17 točkami do glavnega premora je bil najzaslužnejši, da je njegovo moštvo vodilo z 22:12 in se po izenačenju na 24:24 vnovič odlepilo na zelo obetavnih +15 ob glavnem premoru. Kaj je ugoden rezultat, pa je pri Ljubljančanih zelo izmuzljiv pojem. Namesto, da bi v tretji četrtini dokončali zdelane in ne povsem motivirane Nemce, so vidno popustili v obrambi, svoj delež je prispevala še tehnična napaka za trenerja Gašperja Potočnika in gostitelji so se hočeš-nočeš začeli približevati.

Tretji del tekme so dobili s 26:19, za nameček pa je nepričakovano začel zadevati Dennis Kramer, ki je do sinoči dosegel le dve točki v devetih kolih. Tokrat pa je s štirimi trojkami v zadnji četrtini povsem ogrozil zmago Ljubljančanov, ki bi si lahko pošteno razbijali glavo, če bi po vodstvu s 70:59 v 33. minuti zapustili Oldenburg sklonjenih glav. Še enkrat jih je namreč po nepotrebnem zagrabila panika in še dobro, da se je končno zbudil iz podaljšanega jesenskega spanca Mitja Nikolić, sicer gostitelji ne bi le izenačili na 75:75 le 19,9 sekunde pred koncem, temveč bi pripravil temeljit zasuk. Štiri sekunde pozneje je Zagorac unovčil Kramerjevo taktično osebno napako (njegovo peto) in zadel oba prosta meta, v preostanku časa pa so se vsi le debelo gledali, saj domače moštvo ni niti poskusilo metati na koš, kot da bi se požvižgalo na zmago. Toda kdor je v tej sezoni pogosto spremljal Olimpijine tekme, je videl še precej bolj čudne reči.

Druga izida v skupini A – Telekom Bonn : Nanterre 86:95, Bilbao : Trento 104:91; vrstni red: Bilbao 8:2, Trento 7:3, Union Olimpija 5:5, Oldenburg 4:6, Nanterre 4:6, Telekom Bonn 2:8.