Za uvod Varese, nato še Asvel, Valencia ...

Union Olimpija v zanimivi skupini evropskega pokala, prva tekma že 16. oktobra.

Objavljeno
06. oktober 2013 22.42
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Petkratni celinski prvak Varese, dvakratna zmagovalka evropskega pokala Valencia, dolgoletni evroligaš Asvel ter nekoliko manj uveljavljena Ulm in Paris Levallois bodo letošnji tekmeci Uniona Olimpije na mednarodni sceni. Po 17 sezonah v evroligi bo težko stopiti stopničko nižje, toda nič lažja ne bo pot do enega od prvih treh mest v skupini C.

»Žreb nam je namenil privlačno skupino, v kateri nam ne bo lahko. Obetajo se nam izjemno zanimivi boji za preboj v drugi krog. Varese je bil v prejšnji sezoni prvi v rednem delu italijanske lige in je v polfinalu tesno izgubil z poznejšim prvakom Sieno, zato je prejšnji teden igral v kvalifikacijah za evroligo. Valencia je že dvakrat osvojila evropski pokal, lani je klonila v polfinalu in leto poprej v finalu, zato ima po osvojitvi četrtega mesta v španski ligi zagotovo podobno visoke ambicije. Asvel iz Villeurbana je stalnica v evropski košarki in tretji s prejšnjega francoskega DP. Ulm je bil v zadnjih dveh sezonah drugi in tretji v nemški ligi, lani tudi četrtfinalist evropskega pokala. Na vsakega tekmeca se bomo dobro pripravili in slehernega poskusili premagati. Obeta se nam košarka najvišje možne ravni,« je razplet žreba ocenil Olimpijin trener Aleš Pipan. Njegovo moštvo čakajo najtežji testi prav v uvodnih kolih: 16. t. m. bo v Stožicah pričakalo Varese, teden dni pozneje bo gostovalo pri Asvelu, nato pa se bo doma pomerilo z Valencio.

Evropski pokal od leta 2002 vodi ULEB in se pri tem požvižga na čase, ko je tekmovanje vodila FIBA – v letih 1966-91 pod imenom pokal pokalnih zmagovalcev, do leta 1998 kot evropski pokal in še štiri leta kot pokal Saporta. Pod okriljem obeh organizacij so Slovenci dosegli lepe uspehe, saj je Smelt Olimpija leta 1994 celo osvojila evropski pokal, Krka pa se je leta 2003 prebila v finale Ulebovega pokala, v katerem je klonila proti Valencii. V zadnjem desetletju so se med zmagovalce uvrstila sama ugledna imena: Hapoel Jeruzalem, Lietuvos rytas (pod vodstvom Toma Mahoriča), Dinamo Moskva, Real, Joventut, Unics Kazan, Himki in v prejšnji sezoni Lokomotiv Kuban, ki si je tako priigral vstopnico za evroligo. Letos pa bo naloga za vse udeležence še težja.

V uvodnem delu prenovljenega evropskega pokala z 48 klubi, ki so jih po zemljepisnem ključu razdelili v dve konferenci, bo denimo sodelovalo sedem moštev, ki jim je prejšnji teden spodletelo v boju z Lietuvosom rytasom v evroligaških kvalifikacijah. V drugi krog pa se bo vključilo še osem ekip, ki si letos ne bodo priigrale mesta v »top 16« evropske elite. Klubi bodo od 15. oktobra do 18. decembra odigrali deset kol, najboljši trije iz vsake od osmih skupin pa bodo napredovali v drugi del, v katerem jih od 7. januarja do 19. februarja čaka še šest kol v osmih štiričlanskih skupinah. V dvoboje osmine finala se bosta uvrstili po dve najboljši zasedbi iz vsake skupine »top 32«, naprej pa bodo ekipe merile v izločilnih dvobojih z dvema tekmama.

Vprašanje je seveda, kako se bodo domači ljubitelji košarke odzvali na prvo vrnitev Ljubljančanov v evropski pokal po sezoni 1995/96, v kateri so razočarali, saj so (s Hauptmanom, Horvatom, Gorencem, Miličem, Nesterovićem, Tuškom, Danevom) zasedli zadnje mesto v svoji skupini za PAOK, moskovskim Dinamom, zagrebškim Zrinjevcem, estonskim Kalevom in poljskim Wloclawekom. Že leto dni pozneje so se uvrstili na finalni turnir evrolige in na njem premagali Asvel v tekmi za tretje mesto. Olimpijin direktor Matevž Zupančič zato nestrpno pričakuje nove izzive: »Veseli nas, da nas čakajo tekmeci z bogato evropsko tradicijo. Asvel in Valencio naše občinstvo dobro pozna in verjamem, da je zato odziv gledalcev dober. Na končni spored tekem bo potrebno počakati še kakšen dan, saj se moramo klubi uskladiti glede logistike, televizijskih prenosov in drugega. Že na žrebanju pa je bilo jasno, da smo vstopili v tekmovanje, ki je organizirano na ravni evrolige.«

Nenazadnje: za finalno zmagoslavje v evropskem pokalu 1994 nad Taugresom vedo vsi, prav tako za 36 točk Romana Horvata in njegovih deset trojk s 15 poskusi. Bolj površno nam je ostalo v spominu, da je Smelt Olimpija na poti do Lozane igrala s Španci tudi v uvodnem krogu, ob tem še s splitsko Croatio osiguranjem, švicarsko Bellinzono, Tofašem in Rabotničkim, v polfinalu pa z Arisom. Torej z zasedbami, ki po privlačnosti niso prekašali letošnjih tekmecev.