Zagorac ni zadel po Mulalićevem zgledu

Košarkarji Tajfuna s 17 trojkami potopili Igokeo ter ob polovici lige ABA prehiteli Krko in Olimpijo.

Objavljeno
07. december 2015 01.03
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če Krka v drevišnji zadnji tekmi 13. kola ne bo premagala Crvene zvezde, bo Tajfun najuspešnejše slovensko moštvo ob »polčasu« rednega dela lige ABA. Logično, bi lahko rekli, saj gre za državnega prvaka, toda hkrati tudi za novinca med regionalno elito, ki je v soboto prvič zmagal na gostovanju. Blizu je bila tudi Olimpija tudi v Beogradu.

Ko so Šentjurčani snovali načrt za podvig, niso računali, da bodo morali v Laktaših nastopiti brez organizatorja igre Ceole Clarka, da bo prvi strelec moštva Sandi Čebular zaradi bližnjega srečanja z Milošem Dimićem izključen v 22. minuti in da bo Dragiša Drobnjak v prvih treh četrtinah prebil v igri le šest minut. Več pač ni bilo potrebno. V soboto jim je šlo vse tako po maslu, da bi lahko postavili na parket le štiri može, pa bi še vedno spravljali ob pamet adute Igokee. Po zaostanku z 8:14 so v skladu s svojim imenom sprožili pravi tajfun, med katerim so trojke deževale od vsepovsod. Ob vodstvu s 27:16 v 11. minuti je bil njihov izkoristek za tri točke kar 7:9 (gostitelji 1:10), ob polčasu, na katerega so odšli z naskokom 17 točk, 11:18.

Domači trener Željko Lukajić si je pulil lase in preklinjal na ves glas, a ni pomagalo. Njegovi košarkarji so bili učinkovitejši z bližine, a so izgubili skok (27:33) in zbrali manj asistenc (14:20), najbolj pa jih je seveda teplo, da so zadeli 12 trojk manj. Šentjurski izkoristek za tri točke 17:38 si je za nameček razdelilo šest košarkarjev z različnimi vlogami, kar je dodatno otežilo delo gostiteljem. Domen Bratož in Ivan Držić sta metala po 4:9, Aleksandar Ponjavić 4:10, Stanko Sebič 3:5, Dragiša Drobnjak 1:1 in Sandi Čebular 1:2. Ko se je Igokea približala na 54:63, sta Ponjavić in Bratož (17 točk in 7 asistenc) odgovorila z dvema trojkama, ko je zagrozila pri 67:75, jo je ustavil Držić s šestimi točkami v nizu.

»Naši fantje so prikazali odlično igro. Vedeli smo, kako se brani Igokea, kako njeni košarkarji polnijo raketo in si pomagajo, ter izkoristili, kar nam je ponujala. Igrali smo netipično, toda takšna je bila naša taktika. Naši strelci so bili zelo razpoloženi, kar nam je prineslo zmago,« je bil zadovoljen Tajfunov trener Dejan Mihevc, Dragiša Drobnjak pa je dodal: »V Laktaših ne morejo do zmage veliko večja moštva, zato nam uspeh veliko pomeni, toliko bolj, ker je prvi v gosteh. Dodobra nam bo okrepil samozavest, čeprav smo vedeli, kaj lahko storimo, tudi ko so nas razglasili za obstrance lige ABA. S to zmago smo jih demantirali.«

Nekdanja ugledna evroligaša sta se v dvorani Pionir ogorčeno borili za zmago, ki bi jima omogočila pobeg s spodnje polovice lestvice. Partizan si jo je dobesedno prilastil »na mišice«, saj met z v večjih razdalj (za tri 3:16) ni bil njegov zaveznik. Toda zamujeno je nadomestil s 15 napadalnimi skoki ter z meti z bližine zbral 18 točk več kot Union Olimpija. Njenim košarkarjem ni mogoče očitati pomanjkanja vneme, a so zaradi premehke igre praviloma potegnili krajši konec pri dvobojih. Obrambi sta omejili učinek najnevarnejših strelcev obeh zasedb, Kevina Jonesa in Save Lešića (met iz igre 3:9), vendar sta bila pri gostiteljih zelo konkretna Čedomir Vitkovac in Jamar Wilson. Ameriškega branilca so mnogi videli kot najšibkejšo točko Beograjčanov, saj je v prvih treh nastopih po prihodu zbral le 12 točk, toda včeraj jih zmogel kar 21 (za dve 7:12, za tri 1:2, prosti meti 4:4) in zasenčil Zacka Wrighta.

Pri gostih, ki so metali trojke 8:19, so bili najučinkovitejši Sašo Zagorac (za tri 4:7), Blaž Mesiček (2:3) in Miha Lapornik (2:5) ter vrnili Ljubljančane v igro po zaostanku s 32:42. V 26. minuti so že vodili s 47:46 in se menjavali v vodstvu vse do konca. Zagorac jim je s trojko prinesel prednost 69:68, Lapornik je izenačil na 72:72 in 74:74 le 23 sekund pred koncem. Olimpija se ni odločila za taktično osebno napako, prodorni Wilson pa je še enkrat našel vrzel štiri sekunde pred iztekom tekme. Časa je ostalo dovolj, da je Zagorac neoviran dobil žogo za črto za tri točke, vendar ni ponovil podviga Mirka Mulalića, ki je pred poldrugim mesecem prinesel Krki zmago nad Partizanom v zadnji sekundi; z veliko težjim metom prek celega igrišča. »Če bi zmagali mi, ne bi bilo nezasluženo. Imeli smo težave s skokom in zgrešili veliko lahkih metov, zmagovalca pa je odločil nocoj odlični Wilson,« se je pridušal stožiški trener Gašper Potočnik.

Krka bi lahko danes znova prevzela primat med slovenskimi moštvi, če bo ugnala Crveno zvezdo. Čaka pa jo zelo težko delo, saj Beograjčani igrajo vse bolje. V zadnjih dveh kolih evrolige so premagali Real in Himki, vidno pa so se tudi okrepili. Gibljivi krilni center Quincy Jones je ob dveh odmevnih zmagah dosegel 49 točk, med rdeče-bele pa se je vrnil še branilec Marcus Williams. Ob petkovi zmagi nad Himkijem je zbral 13 točk, 5 skokov in 4 asistence in vlil navijačem upanje, da se bo bolje odrezal kot Izraelec Gal Mekel.