Avstralci »nimajo jajc«, Slovenci pa čisto vest, a tudi Američane

Po strelskem mrku na tekmi z Litvo so slovenski košarkarji obžalovali razplet, ki jim ga prinaša tekmovalni sistem.

Objavljeno
05. september 2014 10.03
BASKET-WC-2014-LTU-SLO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Las Palmas - Sinočnji poraz slovenske košarkarske reprezentance na zadnji tekmi predtekmovanja v skupini D na svetovnem prvenstvu v Španiji, bo šel v anale kot eden najbolj bolečih v zgodovini. Potem ko je bila vrsta selektorja Jureta Zdovca tri četrtine boljši nasprotnik od Litve in že imela zmago v žepu, je v zadnjih 10 minutah povsem pogorela in zgodil se je scenarij, ki so se ga vsi najbolj bali: osvojila je 2. mesto v skupini in se bo v primeru napredovanja v četrtfinale pomerila z ZDA.

Tako pač določa tekmovalni sistem, ki je po Zdovčeven mnenju »katastrofalen«. Američanom bi se lahko izognili, če bi osvojili prvo ali tretje mesto v skupini, slednje je sicer po porazu z Angolo pripadlo Avstralcem. Toda Slovenski košarkarji za razliko od njih na prejšnji tekmi niso kalkulirali, temveč šli po zmago z Litvanci. Naposled so predtekmovanje končali kot glavni osmoljenci, četudi drugi v skupini in tudi po statistiki ena najboljših ekip prvega dela. Priložnost je bila zares izjemna in vprašanje je, kdaj bo Slovenija znova imela takšno možnost za preboj v polfinale, še posebej, ker bo naslednje svetovno prvenstvo šele leta 2019.

Slovenska vrsta je bila kajpak po sinočnji tekmi povsem poklapana. Kapetan Goran Dragić, ki mu sinoči nič ni šlo od rok, ni skrival razočaranja in tudi ni izbiral krepkih besed po katastrofalnem razpletu. O Avstralcih, ki so namerno izgubili proti Angoli, je dejal, da »nimajo jajc«, nato pa svoje razmišljanje podkrepil z izjavo, da bi morali tudi sami storiti nekaj podobnega.

Zdovc se je na drugi strani ob zapravljeni priložnosti tolažil z mislijo, da imajo vsaj čisto vest: »Zame je to prava katastrofa. Tako v naši skupini kot v drugih smo se zadnje dva dni ukvarjali samo s tem, kako se bomo križali v izločilnih bojih. To nima veze s športom in takšne stvari se na tako velikem tekmovanju ne bi smele dogajati. Edino, kar je dobro v vsem tem je, da imamo mi čisto vest in smo šli na vseh tekmah po zmago.«

Ozrl se je tudi na izgubljeno tekmo, na kateri je Slovenija imela kar nekaj smole, žoga v zadnjem delu ni in ni hotela skozi obroč. Goran Dragić je bil le bleda senca zvezdnika iz lige NBA, ki je imel do te tekme povprečje skoraj 19 točk na tekmo, proti Litvi je zadel le pet metov iz 14 poskusov, v zadnji četrtini pa ni mogel dvigniti soigralcev ali sam odločiti obračuna. Tudi ostali slovenski »junaki« so v zadnjih minutah povsem odpovedali. Z le enim košem v zadnji četrtini pa se seveda ne da zmagati. »Potrebovali smo kanček sreče, ki pa je tokrat nismo imeli. Žal mi je igralcev, ki so dali vse do sebe, naredili vse, da bi zmagali, vendar jim ni uspelo. Tri četrtine smo odigrali zelo dobro, tako v napadu kot obrambi, nato pa je prišla zadnja, v kateri smo zgrešili cel kup priložnosti,« je razmišljal Zdovc.

Svoj pogled na tekmo je podal tudi razočarani Domen Lorbek: »Tri četrtine tekme smo igrali res dobro, tudi v zadnji smo bili v obrambi čvrsti, žal pa smo zgrešili nekaj odprtih metov in 'zicerjev', ki jih običajno ne zgrešimo. Zdaj smo drugi in se bomo, če bomo dobili osmino finala, srečali z ZDA, vseeno pa moramo biti ponosni, na to, kar smo dosegli na tem prvenstvu.«

V Barcelono tako zdaj slovenska ekipa potuje z velikim cmokom v grlu, v soboto se bo ob 20. uri v osmini finala pomerila z Dominikansko republiko. V primeru zmage jo v torek čaka obračun z zmagovalcem dvoboja med ZDA in Mehiko. » Prvenstva še ni konec. Zbrati se moramo in zaradi navijačev, ki nas podpirajo v takšnem številu, igrati naprej,« je svoje igralce bodril selektor.