Zdovc: Stožice niso Tel Aviv

Da bi se košarkarji Uniona Olimpije v drevišnji revanši z Maccabijem enakovredno oddolžili gostom za telavivskih -37 (67:104) in se vrnili med resne kandidate za napredovanje v četrtfinale evrolige, bi morali doseči domala neverjeten čudež in nov klubski rekord.

Objavljeno
16. februar 2011 23.06
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Njihovi najvišji evropski zmagi s 33 točkami prednosti segata v sezono 2001/02 proti London Towers. Maccabi je seveda iz neprimerno višjega razreda kot Angleži, zato bi se drevi veljalo zadovoljiti s vsakršnim uspehom in nadaljevanjem upanja po težji poti, ki bi zahtevala zmagi proti Romi v Stožicah in v Barceloni čez 14 dni.

Vendar tudi drugačen scenarij ne bi pomenil konca sveta. Ta je Ljubljančanom grozil ob začetku sezone, zdaj pa so najprijetnejše presenečenje sezone. Pri kovanju načrtov za sedmi evropski nastop Uniona Olimpije kaže upoštevati, da so iz Stožic doslej odnesli plen le prvaki stare celine iz Barcelone, in tudi oni so bili odvisni od milosti Kennyja Gregoryja in njegovega odločilnega meta. Četo Jureta Zdovca lahko opogumlja še pogled v zgodovino, saj so v Sloveniji prej ali slej pustili kožo prav vsi, ki so ji zadali najhujše udarce. Med žrtvami je bil trikrat tudi Maccabi, ki se štirikrat pojavlja na seznamu 20 najvišjih porazov Ljubljančanov v evroligi, a že od nekdaj igra veliko bolje v svoji večno polni dvorani Nokia kot v gosteh. V njej veliko lažje uveljavlja svoj atletski slog igre in prestraši obiskovalce, tako kot je pred dvema tednoma košarkarje Uniona Olimpije. Na tujih parketih pa je v tej sezoni že dvakrat klonil (v Vitorii in Barceloni), pri Himkiju je zmagal za pičli dve točki, pri Žalgirisu za tri ...

»Seveda se bomo poskusili oddolžiti za polom v Tel Avivu in ohraniti možnosti za preboj v četrtfinale. Maccabi je nedvomno premagljiv, če se mu postaviš po robu dovolj čvrsto, zato računam, da bo svoje prispeval adrenalin v razprodanih Stožicah. Izraelci igrajo dobro v svoji dvorani, vendar pričakujem, da bodo zašli v težave, ko bodo naleteli na 'resne' tekmece; res je sicer, da jih ni prav veliko. Naš načrt za prvo tekmo ni bil slab, vendar se ga nismo držali. Na primer: proti conskemu presingu Maccabija, ki je bil bolj slepilo kot nepremostljiva ovira, smo se slabo odkrivali in razporejali po prostoru, ubirali napačne linije podaj in zamujali pri vračanju v obrambo. Zato menim, da imamo veliko rezerve. Če bomo dovolj hitro vzpostavili pravi ritem, se bodo Izraelci umirili, in začela se bo prava tekma po našem okusu, saj nismo vrhunski atleti, « razmišlja Jure Zdovc, ki se zaveda, da je njegovo moštvo pred dvema tednoma po nepotrebnem omogočilo, da so bili Lior Eliyahu, Jeremy Pargo & Co. podobni LA Lakers, šampionom v rumenem. Zato ne zavrača niti misli o popolni oddolžitvi.

»V košarki je možno prav vse. Toda nevarno bi bilo vnaprej razmišljati o tako visoki zmagi. To bomo storili šele, če bo tekma ubrala za nas zelo ugoden potek,« meni Zdovc, ki je na včerajšnjih treningih le dočakal tako želenega dodatnega košarkarja. Vadbi se je pridružil Samo Udrih, ki sicer še ni sklenil pogodbe z Unionom Olimpijo, vendar je registriran zanjo in bi lahko zaigral proti Maccabiju. Da v Stožicah računajo nanj, potrjuje podatek, da so dali proste roke Klemnu Lorbku, ki se seli h Geoplinu Slovanu, s čimer bo Olimpijina zasedba izgubila svojega sedmega moža s slovenskim potnim listom, in tako bo po predpisih lige Telemach potrebovala nadomestnega domačega košarkarja. Ker ima direktor Janez Rajgelj iz preteklosti bogate izkušnje z napihovanjem stroškov moštva brez kritja, je razumljivo zelo previden. Pred dokončnim dogovorom z Udrihom želi bodisi pridobiti dodaten finančni vir bodisi prekrižati s plačilnega seznama Aloysiusa Anagonya ali Marqueja Perryja. Njuna zastopnika je pozval, naj jima poiščeta nove delodajalce, seveda pod pogojem, da njun odhod ne bo pomenil obremenitve za Olimpijino blagajno.

Ob prihodu v Ljubljano je Maccabijev trener David Blatt zvenel dokaj umirjeno: »Menim, da bomo imeli veliko težje delo kot pred dvema tednoma, da pa lahko zmagamo še enkrat. Predvsem moramo ohraniti raven agresivnosti zadnjih tednov. Tukajšnja dvorana je največja prednost Uniona Olimpije, saj polne tribune vlivajo domačim igralcem samozavest in motivacijo. Toda to ni nič novega. Ali bomo igrali drugače kot v Tel Avivu? Odvisno od poteka tekme.«

Strelci za Maccabi v evroligi
: Schortsanitis 13,6, Pargo 11,5, Eliyahu (igral na 12 tekmah) 11,2, Eidson 9,8, Perkins 9, Pnini 7,1, Blu 6,7, Burstein 5,8, Hendrix (12) 5,5, Mačvan (3) 5,3, Green (8) 3,1, Sharp (7) 0,9. Najboljši skakalci moštva so Perkins (5,5), Schortsanitis (4,8) in Eidson (4,5), prvi podajalci Eidson (4,5), Pargo (3,7) in Perkins (3,6).