Zdovčevi varovanci mukoma strli tudi Angolo

Slovenski košarkarji so imeli na četrti tekmi predtekmovanja obilo težav z Angolo, vendar na koncu zmagali s 93:87.

Objavljeno
03. september 2014 16.35
Posodobljeno
03. september 2014 16.30
BASKET-WC-2014-KOR-SLO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Las Palmas − Slovenska košarkarska reprezentanca se je na četrti tekmi predtekmovanja v Las Palmasu v skupini D pomerila z Angolo in le mukoma prišla do zmage s 93:87. Afriški prvak je bil nepričakovano težak tekmec, tekmo pa so dodatno »popestrile« tudi dvomljive sodniške odločitve, med drugim je Slovenija dobila kar tri tehnične napake.

Najboljši strelec Slovenije je bil s 17 točkami Domen Lorbek, 14 jih je zbral Goran Dragić (vse v prvem polčasu), dve manj pa Jaka Klobučar. Vseh 12 je dosegel v drugem polčasu in veliko bolje nadomeščal kapetana kot na tekmi z Južno Korejo. Z dobro igro in 11 točkami se je znova izkazal tudi Jure Balažič, v kriznih trenutkih pa Alen Omić (8) in Jaka Blažič (7).

V prvem polčasu so slovenski košarkarji dobro metali z zunanjih položajev, metov za tri je bilo več kot za dve točki. Toda kljub desetim trojkam se s slabo obrambo niso uspeli odlepiti od vztrajnega tekmeca, ki je bolje tudi skakal. Po tretji tehnični napaki, ki jo je dobil Balažić, je Angola vodila že za osem točk, toda Slovenci so se hitro vrnili z delnim izidom 10:0, največ pa v zadnji četrtini vodili za deset točk. Te prednosti Afričani niso zmogli več izničiti, čeprav so se zavzeto borili vse do zadnjih sekund. 

Dejansko je selektor Jure Zdovc v drugem polčasu večinoma igral z »drugo« slovensko postavo in dobro spočil brata Dragić in Lorbka, ki jih bo bolj potreboval na jutrišnji tekmi proti Litvi, zadnji tekmi na Gran Canarii, ki bo tudi odločala o prvem mestu v skupini. Slovenija je sicer že na pragu prvega mesta, ki bi ji prineslo dobro izhodišče za izločilne boje. Proti Litvi bi namreč zadostoval tudi poraz z osmimi točkami razlike, če bo pred tem Avstralija premagala Angolo. A pozor, če Slovenija izgubi za devet do trinajst točk razlike, lahko pade na nezaželeno drugo mesto, ki vodi v teoretično četrtfinale z ZDA, poraz s 14 točkami in več pa pomeni tretje mesto.

Prva četrtina:

Slovenija je začela s peterko Goran Dragić, Zoran Dragić, Domen Lorbek, Jure Balažič in Alen Omić. Po uvodnih dveh zapravljenih napadih Slovenije in dobrem skakanju v napadu je Angola povedla s 4:0. Priložnost za odprt met se je ponudila Juretu Balažiču, ki je s trojko dosegel prve točke za Slovenijo. Goran Dragić se je jezil na sodnika zaradi dosojene osebne napake v napadu in si zaradi ugovarjanja prislužil še tehnično napako, na parket je vstopil Jaka Klobučar. Agresivna obramba Angole je varovancem Jureta Zdovca povzročala kar nekaj težav, po izgubljeni žogi Domna Lorbka je semafor kazal 5:9, zato je slovenski selektor vzel minuto odmora. Z napotki, da zaigrajo na Omića je slednji takoj dosegel prve točke, po trojki Balažiča pa je Slovenija prvič prešla v vodstvo (10:9). Najstarejši v slovenski ekipi je svojo dobro predstavo nadaljeval z novim pomembnim košem in obrambo ter bil z 8 točkami najboljši slovenski strelec prve četrtine. Slovenija je imela kar nekaj težav zaradi hitrih osebnih napak in spet morala loviti nasprotnika. Ob sireni za konec napada je trojko za izenačenje dosegel Jaka Blažič in tudi postavil izid prve četrtine - 17:17.

Druga četrtina:

Druga četrtina se je za Slovenijo začela slabo, saj je Angoli že v prvi minuti uspel niz 6:0, po trojki Coste in še osebne napake Mihe Zupana v skoku. Zmedena slovenska obramba je dovolila osem točk prednosti (17:25), toda hitro jo je znižal Goran Dragić, ki je hitro zaključil dve akciji in priboril pet točk. Dodal je še skok v obrambi, Lorbek pa je za tem s trojko poskrbel za izenačenje (25:25). Ko je spet zaspala slovenska obramba je zaostanek štirih točk spet reševal kapetan, s polaganjem pa je Murić priboril novo vodstvo (32:31). Po minuti odmora je sledila že videna zgodba, napake Slovencev in novo vodstvo Angole za štiri točke, požar pa pa je znova gasil G. Dragić s trojko, razigral se je tudi Lorbek (13 točk v prvem polčasu), ki je začel polniti koš Afričanov (41:36). Niz metov za tri točke (spet je manjkalo prodorov in poskusov za dve) je nato nadaljeval slovenski kapetan, ki je bil ob koncu prvega polčasa že pri 14 točkah. Prednost +5 je do konca polčasa skopnela na le eno točko - 44:43.

Tretja četrina:

V začetku drugega polčasa je Slovenija vendarle nekoliko spremenila igro in več prodirala pod koš, blestel je Zoran Dragić, ki je izenačil najvišje vodstvo (50:45). Balažič je bil znova uspešn pri metu za tri točke, toda prednost, kljub napakam Angole v napadu ni narasla. Lorbek je bil pri treh osebnih napakah, spet je škripalo v napadalnih akcijah, napeto pa je bilo tudi ob igrišču, saj je Zdovc zaradi ugovarjanja sodnikom zaradi nekaterih dvomljivih odločitev dobil tehnično napako. Prosti meti in še nov napad so Angolcem prinesli vodstvo (53:54). Po zapravljeni žogi Klobučarja in protinapadu tekmecev je nervoza pri Slovencih naraščala, in padla je še tretja tehnična napaka, dobil jo je Balažič (tako kot G. Dragić in Lorbek je imel že tri osebne napake). Slovenija je šla v reševanje štirih točk zaostanka, ki se je po seriji zapravljenih napadov le povečevala (53:61). Po nešportni osebni napaki nad Zoran Dragićem se je razlika osem točk vendarle zmanjšala na štiri, toda Angolci se niso ustavili, Yanick Moreira je bil že pri 18 točkah. V kriznih trenutkih sta se izkazala Blažič in Omić ter najprej približala Slovenijo na dve točki zaostanka, nato pa še do izenačenja (63:63). Toda znova je zatajila obramba in pustila Reggieju Mooru, da je zadel za tri točke in Angoli priskrbel točko prednosti pred zadnjo četrtino - 65:66.

Zadnja četrtina:

V reševanje so Slovenci odšli s poskusi za tri točke, a zgrešil je najprej Klemen Prepelič, nato Miha Zupan. Spet je bolje zaigral Jaka Klobučar in se najprej izkazal s polaganjem, nato pa še s trojko (72:72), ki je bila odgovor na nov uspešen poskus Moora. V protinapadu po ukradeni žogi Murića je zabil še Blažič. Toda napak v napadalnih akcijah še ni bilo konec. Prednost Slovenije je po ukradeni žogi Klobučarja in nešportni osebni napaki nad njim narasla na sedem točke (81:74), Prepelič pa je vodstvo potrdil še s trojko za +10, kar je bilo največ na tekmi. A to seveda še ni bilo dovolj, da si oddahnejo. Angola je zadela dve trojki in se vrnila na -4 (86:82). Minuto pred koncem je ima Slovenija pet točk prednosti, a Prepelič je zgrešil met za tri točke, Slokar pa oba prosta meta. Imeli so srečo, da pri metu ni bila več niti Angola, ki pa se je 27 sekund do konca približala nevarne tri točke. Nova trojka je sicer prinesla nove skrbi, a zanesljivo izvajanje prostih metov je Sloveniji na koncu le prineslo zmago - 93:87.

SP v košarki

Skupina D (Gran Canaria)

Slovenija - Angola 93:87 (17:17, 44:43, 65:66)

Dvorana Gran Canaria Arena, gledalcev 5500, sodniki: Viator (Francija), Mercedes (Dominikanska republika), Ojeaburu (Nigerija).

Slovenija: Balažić 11, Slokar 6 (2:4), Prepelič 5 (2:2), Murić 7, Blažič 7 (0:1), G. Dragić 14, Z. Dragić 6 (2:2), Lorbek 17 (6:6), Klobučar 12 (5:6), Omić 8.

Angola: Costa 2 (2:2), Fortes 21 (5:6), Ndoniema 14 (2:2), Joaquim 6 (2:2), Moore 17 (2:3), Moreira 20 (6:7), Mingas 7 (1:2).

Prosti meti: Slovenija 17:21, Angola 20:24.
Met za dve točki: Slovenija 17:28, Angola 23:48.
Met za tri točke: Slovenija 14:33 (G. Dragić 4, Lorbek 3, Balažić 3, Prepelič, Murić, Blažić, Klobučar), Angola 7:16 (Moore 3, Ndoniema 2, Fortes 2).
Skoki: Slovenija 30 (19 + 11), Angola 35 (20 + 15).
Osebne napake: Slovenija 24, Angola 20.
Pet osebnih: Costa (40.).