Želijo Dragića, vrednega 15 milijonov

Košarkarja Miamija Dwyane Wade in Chris Bosh od slovenskega asa Gorana Dragića pričakujeta več.

Objavljeno
14. december 2015 20.58
Heat Hawks Basketball
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Po treh zaporednih porazih, ki so jih s prvega mesta v vzhodni konferenci lige NBA potisnili na šesto stopničko, so košarkarji Miamija le prišli do 13. zmage v 22 tekmah sezone, čeprav so za Memphisom zaostajali že za 16 točk. Pričakovali bi, da bodo vriskali od veselja, toda njihove besede so bile kritične, tema pogovorov pa Goran Dragić.

Slovenskega asa od začetka sezone spremlja glas, da po podaljšanju pogodbe, ki mu bo v petih letih navrgla kar 86 milijonov dolarjev, ne igra tako, kot so si obetali njegovi nadrejeni. Sam pravi, da je izgubil igralni ritem zaradi predolgega poletnega premora, zbranost sta mu nato načela rojstvo hčerkice Victorie in ločeno življenje od družine, ki se mu je v ZDA pridružila šele pred mesecem. Košarkarski analitiki pa ob oceni, da odkar je pred petimi leti dobil večjo vlogo v začetni peterki Houstona, še ni igral slabše, dodajajo, da ima bržkone težave tudi s privajanjem na drugačen igralni ustroj moštva. Vanj se je namreč po daljši bolezni vključil krilni center Chris Bosh, medtem ko center Hassan Whiteside zaseda precej prostora pod tekmečevim obročem in soigralcem otežuje prodiranje. In ne smemo pozabiti, da ima visoki branilec Dwyane Wade zelo rad žogo v svoji posesti.

Potem ko je Dragić v zadnjih treh nastopih v seštevku dosegel le 18 točk ob metu iz igre 7:26 (za tri 1:10), zbral sicer 17 asistenc, a tudi 12 izgubljenih žog, so o njegovi igri spregovorili še njegovi soigralci. Presenetljivo, bi rekli, saj Američani v javnosti običajno raje trosijo sladke besede. Toda za košarkarja, ki bo v tej sezoni zaslužil 14,8 milijona dolarjev, v sezoni 2019/20 pa kar 19,2 milijona in je tretji najbolje plačani zvezdnik Miamija za Boshem (22,2) in Wadom (20), očitno veljajo strožja merila.

»Med tekmami mu pogosto rečem: vrzi že to prekleto žogo! Z njim lahko govorim v takšnem slogu, saj se zelo dobro razumeva. Zato tudi vem, kako razmišlja. Ko vidi, da nasprotno moštvo 'polni raketo' ob njegovih prodorih, začne oklevati, prav tako pri neoviranih zunanjih položajih, če je pred tem zgrešil met ali dva. Toda pričakujem, da bo ostal agresiven. Ko mu namenim uporabno podajo, mora biti pripravljen za met. Jasno je, da je naš organizator igre in da mora on pošiljati v ogenj druge fante na parketu, toda ko nima žoge v rokah, mora razmišljati kot strelec,« je bil po zmagi nad Memphisom s 100:97 odločen Wade, ki se dobro zaveda, da njuna branilska naveza ne igra tako, kot bi pričakovali od lastnika treh šampionskih prstanov in enega od najboljših dirigentov zadnjih sezon.

»Vsakemu košarkarju se zgodi, da zaide v krizo. Z njo se lahko spopadeš ali ji dovoliš, da ti zleze pod kožo. Zato ne smeš ostati tiho, ko vidiš, da je soigralec v stiski. Vsi morajo vedeti, da mu povsem zaupamo, ko je na parketu. Gre za našega organizatorja igre, ki mora igrati dobro, da bi lahko bilo moštvo uspešno, zato ga opogumljamo. Običajno ni prijetno prisluhniti pripombam, vendar ni lahko biti uspešen v najmočnejši ligi na svetu,« je podobnih misli Bosh, ki je s povprečjem 17,4 točke drugi strelec Miamija za Wadom (18,5). Whiteside dosega 12,3 točke, Dragić pa 10,9, kar je njegov najnižji učinek od sezone 2010/11. Najskromnejši v zadnjih šestih sezonah je tudi njegov izkoristek metov iz igre (43,1 %), za tri točke (28,8), pri prostih metih (73,5), pa tudi pri asistencah (5) je okusil precej boljše čase. Trener Vročice Erik Spoelstra se vendarle tolaži, da je za moštvi šele dobra četrtina sezone in v nadaljevanju pričakuje Dragićevo različico – za skoraj 15 milijonov.