Zlatorog v finišu sezone brez ključnega aduta

Laščani pred prihodom v Tivoli izgubili prvega strelca in skakalca. V Rogaški Slatini za prvo mesto pred končnico DP.

Objavljeno
26. april 2017 02.05
Tratnik Igor in Grušovnik Matic,Laško Slovenija 15.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Rogaška in Krka bosta v današnjem derbiju predzadnjega kola lige Nova KBM odločila, kdo bo prvi nosilec končnice. Kdo bosta preostala udeleženca polfinala, pa bosta pomagali razkriti preostali tekmi v Ljubljani in na Polzeli. Tretjo vstopnico bi si lahko že priigral Zlatorog, če bo zmagal v Tivoliju, a tudi Union Olimpija, če bo Laščane prekosila za več kot 14 točk. 

Možnih kombinacij je vse manj, trije kandidati za zadnji dve mesti v izločilnih bojih pa si predvsem želijo, da bi bili v finišu sezone odvisni zgolj od svojih dosežkov in da jim ne bi bilo potrebno čakati na spodrsljaje tekmecev. Toda posredovanju boginje (ne)sreče se včasih ne morejo ogniti. Zlatorog je v zadnjih štirih kolih doživel tri poraze in omogočil zasledovalcem, da so se mu približali, pred zadnjima nastopoma pa je dobil hud udarec, saj je ostal brez svojega prvega skakalca in strelca Igorja Tratnika, ki si je poškodoval koleno. Njegovo povprečje v 29 tekmah državnega prvenstva je 16,9 točke in 7,5 skoka, vsakič pa je tudi dosegel dvomestno število točk. Zelo učinkovit je bil zlasti proti Unionu Olimpiji, ki ji je v treh ligaških spopadih natresel 64 točk (povp. 21,3).

»V Ljubljano odhajamo oslabljeni, brez Tratnika, ki je na žalost že končal sezono. Drugi košarkarji bodo morali igrati še bolj srčno in borbeno, da bi lahko nadomestili njegovo odsotnost in pripravili presenečenje,« je nejevoljen trener Laščanov Aleš Pipan, ki se dobro zaveda pomena tekme v Tivoliju. Toda tudi če bo njegovim košarkarjem drevi spodletelo, bodo imeli na voljo še eno priložnost, saj bodo v zadnjem kolu gostili Hopse, ki bi jih z današnjim pričakovanim uspehom v Domžalah dohiteli in oblikovali tercet izenačenih moštev s po štirimi zmagami.

Ker je Union Olimpija v Laškem izgubila s 64:77, bo v revanši kajpada poskusila zmagati z višjo razliko in se postaviti v dobitni položaj pred zadnjim kolom. V njem bo resda obiskala Krko, toda s prednostjo boljšega izkupička v soočenjih z Zlatorogom in Hopsi, zato bi tudi v primeru črnega scenarija v Novem mestu v končni razvrstitvi prehitela poraženca dvoboja v Laškem. Če bodo Ljubljančani drevi zmagali z manjšo prednostjo od želene, bodo morali v soboto stiskati pesti za Zlatorog, če bodo klonili, pa tudi prvič v sezoni premagati dolenjske rivale v tekmi DP. Trenerja Gašperja Okorna razumljivo skrbi zdravje Nikole Jankovića, ki zaradi težav s hrbtom ni igral niti proti Heliosu, veselijo pa odlične predstave Devina Oliverja. Njegovo strelsko povprečje v zadnjih treh nastopih je 25,7 točke in 7 skokov.

Prva zmaga Heliosa v ligi za prvaka bi marsikaj postavila na glavo, najbolj računice Hopsov. S porazoma proti Krki in Rogaški so si poslabšali izhodišče po zmagi nad Unionom Olimpijo. Da bi se vrnili v elitno četverico, bodo potrebovali odličen finiš ali ugoden razplet drugih dvobojev. Za začetek bodo morali preskočiti Domžalčane, ki zagotovo čutijo posledice napornega ritma tekem in pomanjkanja izkušenih košarkarjev. Pred dvobojem s Hopsi so odigrali še povratno tekmo finala pokala Sixt Alpe Jadran, premagali Rieker Komarno s 67:63, a zaradi poraza s 25 točkami razlike na Slovaškem zasedli drugo mesto.

Pari 9. kola lige za prvaka, danes: Rogaška – Krka (19), Hopsi Polzela – Helios Suns (20), Union Olimpija – Zlatorog (20); vrstni red: Krka in Rogaška po 7:1, Zlatorog 4:4, Union Olimpija in Hopsi po 3:5, Helios Suns 0:8; 9. kolo za obstanek, danes: Tajfun – Šenčur GGD (19), Terme Olimia – LTH Castings (20); že odigrano – Portorož : Sixt Primorska 62:80.

Drevi bi že lahko padla končna odločitev v DP košarkaric. Athlete Celje v finalu vodi z 2:0 v zmagah in bo ob 18. uri gostil Triglav.