Brata Dragić že navdušujeta občinstvo v Phoenixu

Zmajevo gnezdo v dolini sonca.

Objavljeno
17. oktober 2014 11.40
NBA/
Sebastijan Kopušar, sodelavec
Sebastijan Kopušar, sodelavec
Phoenix – Na prvih dveh pripravljalnih tekmah košarkarskega moštva Phoenix Suns je v dvorani najbolj završalo, ko je na igrišče stopil Dragić. Toda gledalci niso pozdravili starejšega Gorana, nespornega zvezdnika na parketu, pač pa njegovega mlajšega brata Zorana, ki je le nekaj dni prej podpisal pogodbo s Sonci.

Že drugi bratski dvojec v moštvu je navdušil obiskovalce dvorane US Airways, toda mlajšega Dragića čaka trd boj za uveljavitev v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Kljub desetletni igralski karieri je Zoran Dragić znova postavljen v kožo začetnika, na raven pionirčka, kot se rad pošali. To so nekoliko grenke izkušnje, saj je željan igre in dokazovanja na parketu. Toda v prestolnici branilcev, kot v šali imenujejo Phoenix in njegovo klop s sedmimi branilci, ga čaka še toliko bolj trdo delo. Navzven je sicer miren in ves čas ponavlja, da je vesel priložnosti v ligi NBA, ki je bila vedno njegov cilj, še posebej, ker lahko igra ob izkušenem in uveljavljenem bratu.

»Moram se privaditi na povsem drugačno ozračje, povsem drugačno košarko. Moje prvo leto bo najtežje, potrebno bo veliko dokazovanja in potrpežljivosti . To počnem, trdo treniram in čakam na svojo priložnost,« je dejal pred prvo pripravljalno tekmo, ko so se Sonca pomerila z brazilskimi prvaki iz Flamenga. Goran Dragić se svoje prve tekme v NBA spomni »kot čiste katastrofe«. Pravi, da je bil preveč vznemirjen in so ga preplavila čustva, zato je ni odigral najbolje. Zoran, ki je skupaj z drugimi »rookiji« na parket stopil proti koncu, je kljub drugačnemu nasvetu brata nemudoma vrgel in zadel trojko, kar je dvorana pozdravila z glasnim navdušenjem.

»Malo sem bil ljubosumen,« je v smehu po tekmi dejal starejši Dragić. »Ne vem, če sem še najbolj priljubljen, Zoran je dobil stoječ aplavz, vsi novinarji so me spraševali, kaj je zdaj to.« Po naravi bolj šaljivi dvojec zmajevske naveze je uspešno prebil led v novem moštvu, na klubski zabavi je bil prvi od novincev, ki je po ukazu veterana P. J. Tuckerja zaplesal pred uveljavljenimi igralci. »Vesel sem bil podpore s tribun, upam, da bom dobil še več priložnosti in jih tudi upravičil,« se je Zoran v isti sapi nekoliko čudil navdušenju v Phoenixu in si zaželel čim prej otresti se statusa začetnika.

Po besedah Paula Cora, športnega novinarja dnevnika Arizona Central, je Jeff Hornacek zelo pravičen trener, ki rad uporabi nove igralce, da osveži igro in obdrži hitrost. »Če si bo Zoran zaslužil minute, jih bo dobil, ne glede na to, kdo je pred njim, kdo ima boljšo statistiko in boljšo pogodbo. V tem moštvu nihče nima občutka, da samo stoji ob strani,« meni Coro. Po njegovih besedah je Zoran igralec, ki igra z žarom, kar imajo trenerji radi, blesti predvsem v obrambi, kar je na svetovnem prvenstvu pokazal z igro proti zvezdniku NBA Jamesu Hardnu.

Hornacek pravi, da mlajšega Dragića vidi na položajih dve in tri, kot strelca v branilskem paru in nizko krilo. Pozornost vodstva kluba je zbudila njegova igra na vse ali nič. »V tem, da vsakič, ko stopi na igrišče, da vse od sebe, je takšen kot Goran. Gledal sem ga že lani na evropskem prvenstvu in takrat sem bil mnenja, da mora popraviti met. Letos je na svetovnem prvenstvu precej bolje zadeval. In to ga je po našem mnenju pripeljalo do tega, da lahko zdaj igra v ligi NBA,« je odločitev zanj utemeljil trener Sonc.

Ameriški novinarji so Zoranov prihod obrazložili kot eno od potez kluba, da v svojih vrstah zadrži Gorana, ki bi prihodnje leto lahko zamenjal moštvo. »Vsekakor je tudi to imelo vlogo. Goran bo poleti prost igralec, Zoran ima pogodbo za dve leti in Goran mu bo zelo težko rekel, bilo je lepo igrati s tabo eno leto, zdaj bom pa šel,« meni tudi Coro.

Zoran pravi, da ga ne moti, ker ga postavljajo v vlogo mlajšega brata. »Dejstvo je, da ti kot prvi zvezdnik ekipe lahko toliko bolj pomaga,« stvarno presoja razmere.

Oba brata Dragić čaka naporna sezona, v kateri bosta igrala za svojo prihodnost. Zoran za obstanek in uveljavitev v NBA, Goran za novo pogodbo, ki bi utrdila njegov status med največjimi zvezdniki lige. »Še vedno je na vrhuncu kariere, toda kmalu bo prišel trenutek, ko se bo v naslednjih dveh do treh letih njegova vloga malce spremenila,« meni Coro.

Za zdaj pa zmajevska brata dajeta poseben pečat mestu, ki je v živalskem vrtu poleg kletke komodoškega zmaja (varana) postavilo sliko ljubljanskega Zmajskega mostu.