Pri Phoenixu tudi uradno predstavili Zorana Dragića

Zoran Dragić je vodstvo Phoenixa prepričal s svojo veliko željo in zavzetostjo. Goran mu svetuje, naj bo potrpežljiv.

Objavljeno
30. september 2014 08.23
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Phoenix − Pred novo sezono v NBA so pri moštvu Phoenix Suns tudi uradno predstavili novo okrepitev: dres s številko 10 je že oblekel slovenski košarkar Zoran Dragić. Ljubljančanu so se uresničile sanje, zaigral bo v najmočnejši ligi na svetu in še ob svojem že slavnem bratu Goranu.

Mlajši od bratov Dragić je s klubom iz Arizone podpisal dveletno pogodbo, v vrednosti 3,5 milijona dolarjev (2,76 milijona evrov), izdaten delež pa bo ob tem zaslužil njegov prejšnji klub, Unicaja iz Malage.

Večerja v Barceloni

Na tako imenovanem medijskem dnevu je direktor kluba Ryan McDonough priznal, da sta Zokija s trenerjem Jeffom Hornackom opazila že na lanskem eurobasketu v Sloveniji, kjer sta sicer ocenjevala Goranove predstave. »Zoranova želja in borbenost se je opazila vsakič, ko je stopil na igrišče. Doslej je uspešno igral v evroligi, španskem prvenstvu in na tekmah FIBA. Dobro deluje v obrambi, je dober tranzicijski igralec in mislim, da bodo naši navijači pri njem prepoznali veliko strast do košarke,« je povedal McDonough.

Kot je še povedal, je bil dogovor sklenjen pred kratkim v Barceloni, kjer se je sestal z obema bratoma in Zoranu ponudil mesto v ekipi. Dragića sta bila seveda nad idejo navdušena. »Ko smo prišli v Barcelono, me je poklical Ryan in dejal, da bi se rad srečal z mojim bratom ter se z njim pogovoril. Na tistem sestanku nisem vedel, kaj ima za bregom, mislil sem, da je le vljuden in želi spoznati mojega brata,« je povedal Goran.

»Vprašal sem Zorana, kako bi se prilagodil na spremembe, na novo državo, ligo, nove soigralce,« je dejal McDonough. »Tedaj sem le ugotovil, da ta pogovor vendarle nekam pelje in da dejansko obstajajo možnosti, da zaigrava skupaj,« ga je dopolnil starejši Dragić. Kot sta povedala brata, ju je sestanek napolnil z adrenalinom, tisto noč v Barceloni sta premlevala, kako bi bilo, če bi Zoran res prišel v Phoenix. »To bi bilo zares dobro! Seveda, saj si moj brat!« je še opisoval Goran.

McDonough je menda na tisti večerji še spoznal, kako veliko željo ima Zoran, da se poskusi v ligi NBA, prepričal ga je z odločnostjo in zavezetostjo, da mu bo to nekoč uspelo. »Ko sem v njegovih očeh videl, kako velika je njegova želja, je to le še pospešilo pogovore in že v nekaj dneh smo bili dogovorjeni,« je povedal.

Goran: Moral bo biti potrpežljiv

Za Zorana se zdaj sicer začenjajo težki dnevi dokazovanja, na svojem igralnem mestu ima namreč v ekipi precej hudo konkurenco. »Vemo, naša zunanja linija je precej zasedena. Zato bo v ekipi potekal hud boj za igralna mesta, toda na drugi strani nam to daje večjo širino in kakovost. Upajmo, da bomo zaradi tega lažje preboleli morebitne poškodbe, težave z osebnimi napakami in vse, kar nas čaka,« je še dejal McDonough.

Kot so še zapisali v predstavitvi na uradni Phoenixovi strani, si brata vendarle nista tako podobna, še več, dejstvo, da sta različne vrste igralca, je tudi eden od razlogov za Zokijev prihod. »Goran je več pri žogi, igra bolj tradicionalno vlogo organizatorja, ne le pri nas, temveč tudi v slovenski reprezentanci. Zoran pa je nekoliko večji, bolj trden, skoraj kot branilec. Je igralec, ki pomaga dobivati tekme. Je prvi, ki se bo boril za izgubljeno žogo,« ga je opisal direktor.

Goran je tako bratu že svetoval, naj bo potrpežljiv, tudi sam je na začetku potreboval nekaj časa, preden je začel opozarjati nase. »Povedal sem mu že, da ga čaka trdo delo in da mora biti potrpežljiv. Prvo leto je vedno zahtevno, to je drugačna liga in preprosto se moraš navaditi na nove stvari. Mislim, da to dobro razume,« je povedal priljubljeni Gogi in še dodal: »Vse to je zame zelo zabavno. Vesel sem, da bom lahko bratu pomagal, da se privadi na spremembe. Ostalo pa bo moral narediti sam.«

Zoran: Pripravljen sem na ligo NBA

Ameriški mediji so ob tem izpostavili, da je Zoran nase opozoril tudi na četrtfinalni tekmi Slovenije proti ZDA in povzročal veliko težav Jamesu Hardnu. »Pripravljen sem, to so bile moje sanje. Deset let sem igral v Evropi, igral z veliko košarkarji, ki so se že poskusili v NBA. Zato vem, da sem nared,« je zatrdil 25-letni košarkar, ki se zaveda, da na začetku ne bo lahko. »Toda verjamem vase. Trdo bom treniral in se trudil, slej ko prej bo že prišla priložnost, da se dokažem.«

Na Phoenixovi spletni strani so izpostavili tudi blestečo predstavo Zorana Dragića na tekmi med Slovenijo in Dominikansko republiko na zadnjem SP