Kovačičeva in Vrtačič pobrala smetano v kraljevski disciplini

V ženskem teku na 60 m je zmagala Nina Kovačič, v moškem pa Jože Vrtačič. Na 60 m z ovirami sta zlato osvojila Radmila Vukmirovič in Damjan Zlatnar.

Objavljeno
17. februar 2007 17.28
Marlene Ottey je najstarejša tekmovalka na letošnjem EP
Šempeter pri Gorici - Na dvoranskem atletskem prvenstvu v Šempetru pri Gorici so podelili štiri komplete odličij v šprinterskih preizkušnjah. V ženskem teku na 60 m je zmagala Nina Kovačič (Postojna) s časom 7,49, v moškem pa Jože Vrtačič (Krka) s časom 6,94. V ženski konkurenci tekma na 60 m z ovirami je zlato kolajno osvojila Radmila Vukmirovič (Gorica) z 8,39, v moški pa Damjan Zlatnar (Mass) s 7,81. V današnjih popoldanskih urah bodo na sporedu še preizkušnje v skokih v višino, daljino in s palico ter troskoku.

"Kraljevska disciplina" je v obeh konkurencah minila v okrnjeni zasedbi - pri moških je zaradi današnjega mitinga v Birminghamu manjkal Matic Osovnikar, v ženski je udeležbo v finalu zaradi lažje poškodbe odpovedala "neuničljiva" Marlene Ottey -, smetano pa sta pobrala Nina Kovačič in Jože Vrtačič.

Kovačičeva je na najboljši možni način izkoristila odsotnost Otteyeve, ki je v predteku dosegla daleč najboljši čas (7,39), nato pa iz preventivnih razlogov in zaradi lažje bolečine v prednji stegenski mišici desne noge nastop v finalu odpovedala. Njen nastop na evropskem prvenstvu v angleškem Birminghamu od 2. do 4. marca je še vedno pod vprašajem, zagotovo pa ne bo nastopila na bližnjem mitingu v Zagrebu.

Kovačičeva kljub zmagi še ni izpolnila norme za EP

"Čutim manjšo bolečino v prednji stegenski mišici, v današnjem finalu pa enostavno nisem želela ničesar tvegati. To je razlog, da sem se odpovedala nastopu," je dejala Otteyeva in zavrnila namige iz atletskega zakulisja, da v Birmimghamu zagotovo ne bo nastopila. "Glede tega lahko rečem le, da želim nastopiti na evropskem prvenstvu, vendar le v primeru, da bom optimalno pripravljena," je dodala Otteyeva.

V njeni odsotnosti se je naslova državne prvakinje veselila Kovačičeva, ki je v primerjavi z minulo sezono svoj dosežek izboljšala za 13 stotink, po zmagoslavju pa je dejala: "Zmage sem vesela, obenem pa nesrečna, kajti še vedno nisem izpolnila norme za EP. Na dveh mitingih me je le stotinka ločila do norme. V naslednjem tednu bom lovila to manjkajočo stotinko."

Osovnikar odsoten, dve diskvalifikaciji

Moška preizkušnja na 60 metrov je bila zelo kaotična. V odsotnosti Osovnikarja so sodniki zaradi napačnega drugega štarta najprej diskvalificirali prvega favorita Marka Bratoža, nato pa je enako usodo doživel Boštjan Fridrih. V teh razmerah se je najbolje znašel dolenjski atlet Jože Vrtačič.

V teku na 60 m z ovirami Damjan Zlatnar, ki si je že zagotovil nastop v Birminghgamu, že vrsto let nima prave konkurence na domačem prizorišču, tako da se je enostavno sprehodil do prvega mesta. V ženskem teku na 60 metrov z ovirami je prevladovala Radmila Vukmirovič, ki je razdaljo pretekla v času 8,39, drugouvrščena Sara Strajnar pa je zaostala 26 stotink sekunde.