Kozmus: Lepo sem zaokrožil sezono

Brežiški zlati olimpionik Primož Kozmus je drugi dan svetovnega atletskega finala IAAF v grškem Solunu v metu kladiva ubranil lansko zmago (79,80 m). Drugi je bil Latvijec Igors Sokolovs (79,32 m), tretji Madžar Kristian Pars.

Objavljeno
13. september 2009 19.43
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Solun - Brežiški zlati olimpionik Primož Kozmus je drugi dan svetovnega atletskega finala IAAF v grškem Solunu v metu kladiva ubranil lansko zmago (79,80 m). Drugi dve slovenski rekorderki sta nastopili že v soboto; Sonja Roman je bila deveta med 12 tekmovalkami v teku na 1500 m (4:17,78), Martina Ratej pa osma, zadnja v metu kopja (56,21 m).

"Z zmago sem zadovoljen, saj sem tako ponovno lepo zaokrožil sezono. Hotel sem sicer vreži kladivo prek 80 m, a nisem sem več v taki formi, da bi mi to zlahka uspelo že po štirih serijah. Prvega meta nisem napravil na vso moč, naslednje tri pa na 'polno'. Tehnično nisem metal najboljše, toda tudi to je bilo več kot dovolj za vse druge. Uspelo mi je ponoviti lansko zmago. Moram reči, da sem bil lani še bolj vesel kot letos. Prvič je le prvič. Toda tudi tokrat se zadovoljen, saj se je pravzaprav pričakovalo, da bom najboljši. V torek bom nastopil še na tekmi v Szczecinu na Poljskem in s tem tudi končal letošnjo tekmovalno sezono," je dejal Kozmus.

 

Kozmus je začel rezervirano in v prvi seriji dosegel 76,81 m, v drugi pa je z 79,80 m že povedel. Po 78,50 m v tretji seriji je bil še naprej prvi tudi pred zaključno četrto serijo, v kateri je kladivo poletelo izven sektorja. Kljub temu je Kozmus znova prepričljivo slavil in dobil tudi denarno nagrado, saj je prvo mesto na finalu vredno 30.000 dolarjev.

 

Drugi je bil Latvijec Igors Sokolovs (79,32 m), tretji Madžar Kristian Pars, olimpijski podprvak (77,49 m), četrti Rus Aleksej Zagorni (77,26 m), peti pa Tadžikistanec Dilšod Nazarov (77,14). Šele šesti je bil Poljak Szymon Ziolkowski (76,96 m), nekdanji olimpijski prvak in svetovni prvak, ki je bil letos na SP v Berlinu drugi.

 

Kozmus je po lanskem olimpijskem slavju v Ptičjem gnezdu v Pekingu v Stuttgartu sezono kronal še s prvim mestom v finalu IAAF v Stuttgartu, ko je ugnal Parsa. Tudi letos je Kozmus opravil v prav tako šampionskem slogu. Po težavah z zdravjem v sredini sezone je 17. avgusta, natanko leto dni potem, ko so na Kitajskem po njegovi zaslugi zaigrali Zdravljico, osvojil zlato na SP v Berlinu. Tudi letos je sezono zaključil zmago na finali IAAF, z novim državnim rekordom na veliki nagradi 2. septembra v Celju (82,58 m) pa ima v lasti tudi najboljši izid sezone na svetu.