Kozmus peti najboljši atlet v Evropi

Najboljši slovenski atlet, Brežičan Primož Kozmus, svetovni in olimpijski prvak v metu kladiva, se je na izboru za najboljšega evropskega atleta leta uvrstil na peto mesto.

Objavljeno
02. oktober 2009 15.33
P. Z./STA
P. Z./STA
Monte Carlo - Najboljši evropski atlet po izboru Evropske atletske zveze (EAA) je postal temnopolti britanski atlet z nigerijskimi koreninami Philips Idowu, svetovni prvak v troskoku. Britanski atleti so doslej največkrat prejeli ta prestižni naslov.

Na drugem mestu je pristal lanski prejemnik tega naslova norveški metalec kopja Andreas Thorkildsen pred Rusom Jaroslavom Ribakovom in Nemcem Robertom Hartingom.

Med nominiranci je bil tudi najuspešnejši slovenski atlet in najboljši metalec kladiva na svetu Brežičan Primož Kozmus, ki je nazadnje zasedel peto mesto. Krovna evropska atletska organizacija je izide izbora objavila danes na svojih spletnih straneh.

Slavnostna podelitev nagrad tako za najboljšega atleta kot tudi za najboljšo atletinjo in najbolj obetavnega mladega atleta bo na evropski atletski konvenciji 17. oktobra v Budimpešti. V četrtek je bila znano, da je Španka Marta Dominguez postala najboljša atletinja stare celine. Športnica je na svetovnem prvenstvu v Berlinu postavila najboljši izid sezone na svetu v teku na 3000 m z zaprekami.

Seznam nominirancev je bil sestavljen na podlagi najboljših evropskih rezultatov v vsaki disciplini z največjim poudarkom na svetovnem prvenstvu v Berlinu. Zmagovalca izbora pri posameznikih in posameznicah pa so določili na podlagi glasovanja splošne javnosti, predstavnikov medijev, članic zveze ter strokovnega odbora, vsak od njih je h končnemu rezultatu prispeval četrtino.